Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Eclipsi solar total
Foto: Shutterstock

Eclipsi de sol total a Catalunya: pròximes dates del fenomen astronòmic del segle

Aquesta serà la "dècada dels eclipsis" així que agafeu l'agenda i preneu nota de tres dates que faran història

M. P. Muñoz
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
M. P. Muñoz
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Cada dia podem aixecar el cap i veure algunes meravelles astronòmiques com la lluna i els estels –això si la contaminació ens ho permet– però no sempre podem presenciar alguns dels esdeveniments astronòmics més espectaculars del món. El pròxim 8 d'abril, un eclipsi solar total enfosquirà la part central de Mèxic, els Estats Units i el Canadà durant uns minuts i serà l'últim que es veurà a Amèrica del Nord fins al 2044. El pròxim eclipsi solar previst a Barcelona tindrà lloc el dia 29 de març de 2025, però serà un eclipsi parcial. Per tant, podrem veure algun cop un eclipsi total? La resposta és sí, però haurem d'esperar una mica. 

El 12 d'agost de 2026 la Península viurà el seu primer eclipsi solar total des de 1905, és a dir, que han passat 118 anys des que per última vegada la lluna va tapar completament el sol transformant el dia en nit. Diverses generacions no han presenciat mai l'impactant fenomen, però no serà el nostre cas perquè en els pròxims anys s'esperen, no un, sinó tres grans eclipsis de sol, el que ha donat peu als experts a anomenar aquesta com la "dècada dels eclipsis". Anoteu les dates i els millors llocs on veure'ls perquè són oportunitats que només passen un cop a la vida.

Eclipsi total del 12 d'agost del 2026

En ple estiu i amb les vacances pel mig, així serà el primer eclipsi total de sol que viurem en més d'un segle a la Península. Serà el 12 d'agost del 2026 a última hora de la tarda i serà visible a través d'una franja des de Galícia fins al País Valencià. La lluna taparà completament el sol durant poc més d'un minut, quan els astres estaran ja prop de l'horitzó, per la qual cosa es recomana anar a veure'ls des d'un lloc sense muntanyes, preferiblement vora el mar.

Eclipse 2026
Foto: eclipse262728.com

Per molt poc, grans ciutats com Madrid i Barcelona quedaran fora del radi, però dins Catalunya només caldrà que, segons ha anunciat el divulgador científic i astronòmic Joan Anton Català a través del seu compte de X, ens desplacem cap al sud de Lleida i cap a les Terres de l'Ebre. Si voleu veure el fenomen des de llocs privilegiats, les millors capitals de la Mediterrània per veure'l seran Castelló de la Plana i Palma. Afanyeu-vos a reservar l'hotel abans no volin.

MAPA


Eclipsi total del 2 d'agost del 2027

Un any després, en concret el 2 d'agost de 2027, també en les hores del capvespre amb el sol baix (encara més espectacular) tindrà lloc el segon dels eclipsis de la dècada. Com serà estiu, és més fàcil que trobem unes condicions meteorològiques favorables per a la perfecta observació.

Per aquesta segona oportunitat, ens haurem de desplaçar més perquè el radi de visibilitat serà més curt. Caldrà anar fins a Cadis, Màlaga o Almeria i també es podrà veure al 98% en altres capitals d'Andalusia. Ara, que si voleu gaudir-lo de ple, reserveu bitllets per a Ceuta, Melilla o Tànger.

Eclipse 2028
Foto: eclipse262728.com

MAPA

Eclipsi de Sol anular del 26 de gener del 2028

La dècada ens deixarà un altre fenomen espectacular, un nou eclipsi de sol diferent, l'anular. Com la lluna estarà més allunyada de la Terra no taparà tot el sol, sinó que deixarà un anell brillant d'aparença ben inquietant.

El fenomen tornarà a ser visible des de diferents punts de la península, incloses les Terres de l'Ebre, Tarragona i fins i tot municipis del Baix Penedès. València serà aquest cop una de les capitals més pròximes on tindrem una bona visibilitat

Eclipse 2028
Foto: eclipse262728.com

MAPA

Recordeu, en qualsevol cas, que els elements de protecció són importants per no patir danys a la retina, i no desaprofiteu l'ocasió, perquè el pròxim eclipsi anular que es podrà veure a Catalunya, aquest cop sí a Barcelona, serà ja en 2075.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat