Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Eclipse
Foto Kdshutterman

Eclipsi de Sol total a Catalunya: pròximes dates del fenomen astronòmic del segle

Aquesta serà la "dècada dels eclipsis" així que agafeu l'agenda i preneu nota de tres dates que faran història

M. P. Muñoz
Escrit per
M. P. Muñoz
Publicitat

El pròxim eclipsi solar previst a Barcelona tindrà lloc el dia 29 de març de 2025, però es veurà com un eclipsi parcial. Quan podrem veure un eclipsi total?

Acabava de començar el segle XX quan la Península va viure el seu últim eclipsi de sol total. Això va ser el 1905, és a dir, que han passat 118 anys des que per última vegada la lluna va tapar completament el sol transformant el dia en nit.

Diverses generacions no han presenciat mai l'impactant fenomen, però no serà el nostre cas perquè en els pròxims anys esperen, no un, sinó tres grans eclipsis de sol, el que ha donat peu als experts a anomenar aquesta com la "dècada dels eclipsis".

Anoteu les dates i els millors llocs on veure'ls perquè són oportunitats que només passen un cop a la vida.

Eclipsi total del 12 d'agost del 2026

En ple estiu i amb les vacances pel mig, així serà el primer eclipsi total de sol que viurem en més d'un segle a la Península. Serà el 12 d'agost del 2026 a última hora de la tarda i serà visible a través d'una franja des de Galícia fins al País Valencià.

La lluna taparà completament el sol durant poc més d'un minut, quan els astres estaran ja prop de l'horitzó, per la qual cosa es recomana anar a veure'ls des d'un lloc sense muntanyes, preferiblement vora el mar.

Per molt poc, grans ciutats com Madrid i Barcelona quedaran fora del radi, però dins Catalunya només caldrà que ens desplacem cap a Tarragona o, encara millor, fins a les Terres de l'Ebre, tot i que les millors capitals de la Mediterrània per veure'l seran Castelló de la Plana i Palma. Afanyeu-vos a reservar l'hotel abans no volin.

Eclipse 2026
Foto: eclipse262728.com

MAPA


Eclipsi total del 2 d'agost del 2027

Un any després, en concret el 2 d'agost de 2027, també en les hores del capvespre amb el sol baix (encara més espectacular) tindrà lloc el segon dels eclipsis de la dècada. Com serà estiu, és més fàcil que trobem unes condicions meteorològiques favorables per a la perfecta observació.

Per aquesta segona oportunitat, ens haurem de desplaçar més perquè el radi de visibilitat serà més curt. Caldrà anar fins a Cadis, Màlaga o Almeria i també es podrà veure al 98% en altres capitals d'Andalusia. Ara, que si voleu gaudir-lo de ple, reserveu bitllets per a Ceuta, Melilla o Tànger.

Eclipse 2028
Foto: eclipse262728.com

MAPA

Eclipsi de Sol anular del 26 de gener del 2028

La dècada ens deixarà un altre fenomen espectacular, un nou eclipsi de sol diferent, l'anular. Com la lluna estarà més allunyada de la Terra no taparà tot el sol, sinó que deixarà un anell brillant d'aparença ben inquietant.

El fenomen tornarà a ser visible des de diferents punts de la península, incloses les Terres de l'Ebre, Tarragona i fins i tot municipis del Baix Penedès. València serà aquest cop una de les capitals més pròximes on tindrem una bona visibilitat

Eclipse 2028
Foto: eclipse262728.com

MAPA

Recordeu, en qualsevol cas, que els elements de protecció són importants per no patir danys a la retina, i no desaprofiteu l'ocasió, perquè el pròxim eclipsi anular que es podrà veure a Catalunya, aquest cop sí a Barcelona, serà ja en 2075.

NO T'HO PERDIS: 10 viatges que has de fer abans de morir

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat