Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Festa Major de Gràcia 2017. Carrer Joan Blanques de baix.
© Maria DiasFesta Major de Gràcia 2017. Carrer Joan Blanques de baix.

El millor de la Festa Major de Gràcia 2018

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

Del 15 al 21 d'agost, el barri de Gràcia tornarà a ser l'escenari de la festa major més popular de Barcelona, amb un cartell dissenyat per l'artista Monica Toledo. Amb voluntat de ser més inclusives (sense barreres arquitectòniques ni de comunicació) i sostenibles (amb gots reutilitzables amb un dipòsit d'1 euro per incentivar que no s'abandonin) i zero tolerants amb la violència masclista (s'ha revisat la il·luminació i reubicat sanitaris per garantir la seguretat), això és el que no us podeu perdre de les festes de Gràcia.

1. El pregó
La vocació feminista de la festa major d'enguany comença amb el pregó (pl. de la Vila de Gràcia, dt. 14, 19 h), que anirà a càrrec de la doctora Elena Carreras, cap d'obstetrícia i ginecologia de l'Hospital Vall d'Hebron i reconeguda per la prestigiosa revista nord-americana 'Forbes' el 2014 com la millor professional de la seva especialitat a nivell estatal, a més de membre activa en la vida comunitària de Gràcia des dels 15 anys. El districte de Gràcia i la Fundació Festa Major volen donar així el protagonisme a una dona gracienca que ha assolit l'excel·lència professional, en comptes d'apostar per algú amb un perfil més públic.

2. Els carrers guarnits
Com cada any, el concurs de carrers guarnits és un dels plats forts de les festes de Gràcia, Aquest any n'hi haurà 21: Berga, Travessia de St. Antoni, Perill, Providència, Fraternitat de Dalt, Fraternitat de Baix, Ciudad Real, Joan Blanques, Joan Blanques de baix de tot, Llibertat, Mozart, Progrés, La Perla, Puigmartí, Tordera, Verdi, pl. Rovira i Trias, pl. de la Vila, pl. del Poble Romaní, Maspons (entre Pere Serafí i abans d'arribar a pl. del Sol), Jesús (entre Sant Pere Màrtir i Gran Gràcia). I alguns estan d'aniversari: Verdi celebrarà que fa 40 anys que participa en el concurs, Llibertat, 20, i La Perla, 10.

Per evitar aglomeracions que impedeixin gaudir-ne, per quart any, en els moments de màxim aforament s'establirà un accés de sentit obligatori per afavorir la circulació. I també s'establirà un sistema d'autoprotecció per combatre el vandalisme contra els carrers engalanats. El lliurament de premis del concurs serà el dv. 17 a les 18 h a la plaça de la Vila.

3. La cultura popular
La Festa Major d'enguany està marcada per dos esdeveniments pel que fa al seu vessant més tradicional. D'una banda l'incorporació de l'Àliga de Gràcia al bestiari del districte: la podreu veure ballar al matí de Festa Major el dc. 15. De l'altra, la celebració del 25 aniversari dels gegants nous (ja no tant nous), Pau i Llibertat, que protagonitzaran la cercavila de gegants La convidada (dg. 19) i el Toc a plegar (dc. 22), el cercavila nocturn que acomiadarà les festes després del Correfoc (dt. 21).

Entre els destacats de la cultura popular també hi ha la presentació del nou Esbart Vila de Gràcia i les diades castelleres, el dv. 17 amb la Colla Jove dels Castellers de Sitges com a colla convidada, i el dissabte 18 d’agost amb els Xiquets de Reus, els Moixiganguers d’Igualada i la Colla Jove dels Xiquets de Valls.

4. Els concerts
La música en directe marcarà el ritme de les festes de Gràcia, això sí, amb limitadors de so per respectar el descans dels veïns, i en un horari que no s'allargarà més de les 2 h les vigílies de feiners, ni més de les 3.30 h les vigílies de festius.

La programació de concerts no us l'acabareu, però hi destaquen el Festigàbal (dv. 17 i ds. 18, 20.30 h), els concerts que munta l'Heliogàbal als jardins de La Sedeta i que comptaran amb ZA!, Me and the Bees, The Zephyr Bones, L'Hereu Escampa, Disco Las Palmeras! i La Plata, entre d'altres; La Plaça del Folk del Centre Artesà Tradicionàrius, del dc. 15 al dt. 21 a la plaça del Sol, amb Sabor de Gràcia, Ebri Knight i Riu, entre d'altres; la Blackcelona Rovira Experience del col·lectiu de música negra barceloní, el dj. 16 i el dv. 17 a la plaça Rovira, amb Shirley Davis & The Silverbacks, The Slingshots i Molly Varlet; l'Error! Fest d'Error! Design, el dl. 20 a la plaça Rovira, amb Los Tiki Phantoms i The Lizards; i els concerts de Mazoni (dj. 16), l'Amadeu Casas Quintet (dj. 16), Arrels de Gràcia (dj. 16 i dl. 20), Ran Ran Ran i Black Islands (dv. 17), Sense Sal (dv. 17), Side Chick amb Maïa Vidal (dv. 17)Dolo Beltran i Ultraplayback (dv. 18), Ferran Palau (dg. 19), A Contrablues (dg. 19), Familia Chipén (dl. 20), Buhos (dt. 21) i la sessió de DJ de Miqui Puig (ds. 18) entre molts altres.

5. La gastronomia
Si arribeu a Gràcia amb gana, i sabeu valorar una bona competició, gaudireu dels diferents concursos gastronòmics que se celebren en el marc de la Festa Major, entre ells el de paelles (dj. 16), el de truites (dg. 19) o el de tapes (dl. 20), que comptarà amb la presència del xef Fermí Puig, del restaurant homònim limítrof amb Gràcia. I si hi arribeu amb sed, podreu participar a un tast de vermuts de Reus amb l'actor David Bagés (dv. 17), a un curs de maridatge de gintònics (dg. 19) o a diversos tasts de vins amb DO catalana.

Últimes notícies

    Publicitat