Notícies

El mural que celebra la victòria dels veïns d'un passatge del Poblenou

Al Passatge Morenes, l'artista Tim Marsh va idear una obra d'art urbà per a commemorar la victòria del veïnat contra el 22@

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Editora Cultura i Notícies
Passatge Morenes
Toni Garcia CampsPassatge Morenes
Publicitat

El Passatge Morenes és un petit carreró sense sortida al barri del Poblenou. A una vorera hi ha una nau industrial. A l’altra, unes cases baixes de l’any 1936. Els gratacels del 22@ s’alcen al seu darrere, com gegants famolencs que les volen engolir. De fet, van arribar a intentar-ho, però els veïns ho van impedir. 

“Un dia van arribar uns homes amb 'traje' en una furgoneta amb els vidres tintats”, explica en Roberto, veí de la zona. El passatge estava en perill: un pla urbà volia enderrocar les cases i construir-hi oficines d’alt 'standing' i un 'coworking'. Ningú els havia dit res. 

Passatge Morenes
Toni Garcia CampsPassatge Morenes

La resistència la va capitanejar la Manuela Fernández: “A mi, que visc aquí des de fa 27 anys, m’indemnitzaven amb 2.500 euros!”, es queixa. Ella va informar la resta de veïns del que passava i van crear una assemblea. “Si l’Ajuntament aprovava el pla, ens feien fora a tots i ens reubicaven fins que se’ns acabessin els lloguers”. 

Passatge Morenes
eugènia güellPassatge Morenes

Amb l’ajuda de l’activista Albert València, van contractar un advocat, van convocar els mitjans, van organitzar una gran barbacoa popular al passatge i es van fer sentir. Finalment, l'Ajuntament va rebutjar el pla de reurbanització i les casetes baixes van quedar protegides.  

Passatge Morenes
eugènia güellPassatge Morenes

“Hi havia una història bonica i un mur en blanc”, explica el muralista Tim Marsh, veí del passatge. Per commemorar la victòria veïnal, va decidir fer un mural a la paret oposada a les cases baixes. Va demanar ajuda a diversos artistes que viuen a Barcelona per retratar als veïns de la zona com a herois davant dels especuladors. Fins i tot hi surt en Calçot, el gos d’en Roberto! “Volem deixar constància que es pot lluitar i es pot guanyar”, explica l’artista. 

Tim Marsh, al passatge Morenes
eugènia güellTim Marsh, al passatge Morenes

El mural acabarà enderrocat quan a la nau industrial hi facin un 'coworking', l’únic element d’aquell pla de reurbanització que sí que tirarà endavant. De moment, però, s’ha convertit un punt de visita del barri. Els veïns celebren la victòria, però mentre les obres del 22@ encerclen el Passatge Morenes, la Manuela ens recorda que la lluita continua: “Si les xemeneies del barri són intocables, nosaltres també”, rebla. 

Passatge Morenes
Toni Garcia CampsPassatge Morenes

Els artistes que van participar en el mural són: Tim Marsh, Theo Lopez, Ives One, Reb WMC, Juanjo Surace, Ru8icon, Simon Vasquez, Morcky i Sebastien Waknine. 

NO T'HO PERDIS: Els carrers més bonics de Barcelona

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat