Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Els germans Roca fan el seu xuixo de xocolata!

El trobareu a Casa Cacao, la xocolateria artesana que tenen a Girona

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Si sou de Girona –o Figueres, com és el cas– sabreu que un xuixo és més que una pasta de llet, farina, ous, sal, sucre i farciment: és un sacrament laic, unes postres imprescindibles per al cap de setmana (o per menjar-se amb golafreria de lladre en qualsevol moment!). Bones notícies: Casa Cacao (Plaça de Catalunya, 23, Girona), la xocolateria dels germans Roca, s'ha unit amb Can Castelló –obrador artesà gironí especialista en xuixos– per elaborar un xuixo de crema de xocolata de 50 grams: 72% de cacau colombià i producte gironí.  

Jordi Roca, impulsor de Casa Cacao i responsable de les postres del Celler de Can Roca, explica que «el xuixo és l’emblema dolç de Girona i el pastisser Julià Castelló és qui millor el representa. I des de Casa Cacao hem escollit un cacau de la comunitat originària dels Arhuacos, a la Sierra de Santa Marta de Colòmbia, cultivadors de cacau des de temps immemorials». El percentatge de cacau del xuixo "és del 72%, una proporció a la qual ha arribat el mestre xocolater Damian Allsop després de moltes proves, essent la que millor expressa l’autenticitat de la fava de cacau», precisa Roca. És, segons el xef, "una xocolata que té notes de flor blanca, intensitat de fruits madurs i molta personalitat".

Julià Castelló, Damian Allsop i Jordi Roca: triumvirat del 'xuixo'
Julià Castelló, Damian Allsop i Jordi Roca: triumvirat del 'xuixo'Foto: Casa Cacao

Julià Castelló explica què és el que fa que un xuixo sigui un autèntic xuixo de Girona: "Sempre s’han de farcir i embolcallar a mà, un a un i abans de coure, mai després. Nosaltres, estirem el producte, el farcim, l’enrotllem, el fermentem amb humitat i calor controlada i el fregim amb oli. S’ha de procurar que el farcit no surti pels costats i que el cilindre quedi ben tancat". Se serveix calent, amb un toc de forn, per poder apreciar-ne millor aromes i propietats. I només es pot comprar a Casa Cacao.

Per cert, la millor manera de saber si algú és de Girona o no és fer-li parlar de xuixos. Si algú diu 'chucho', així com qui diu 'quisso' en castellà, descarteu-lo com a gironí (que per cert, ens prenem amb tanta sornegueria aquesta mala pronunciació com els de Berga quan un pixapí diu el nom del seu poble amb e oberta). 

NO T'HO PERDIS: Els millors dolços de Barcelona.  


Time Out Love Local campaign logo

La campanya Love Local de Time Out dona suport als negocis d'oci i cultura de Barcelona. Descobreix com pots ajudar a salvar els llocs que fan de Barcelona una ciutat genial


Últimes notícies

    Publicitat