Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Joan Morey
© Iván Moreno

Els guanyadors del premi Ciutat de Barcelona

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

L’Ajuntament de Barcelona convoca anualment els Premis Ciutat de Barcelona amb l’objectiu de guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen. Creats l'any 1949, en ple franquisme, els premis són, encara avui, el principal reconeixement que l'Ajuntament i un jurat popular format per experts en cada categoria, atorguen als propis ciutadans de Barcelona. 

Tot i que la cerimònia d'entrega no se celebra fins al 15 de febrer, ja tenim la llista de premiats d'enguany (bé, dels millors projectes i treballs de 2017):

- Premi Agustí Duran i Sanpere d'Història de Bcn: Alessandro Ravotto, per la tesi doctoral 'La muralla de Barcino', presentada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), una recerca "molt sòlida, on es fa una anàlisi comparada entre la primera muralla de Barcelona i exemples coetanis de muralles de ciutats italianes, i és també una síntesi excel·lent de totes les recerques arqueològiques i documentals sobre la qüestió", explica el jurat. 

- Arquitectura i urbanisme: Harquitectes, per la rehabilitació de l’edifici Lleialtat Santsenca, al carrer d’Olzinelles, 31. 

- Arts visuals: Joan Morey, "per un any d’excepcional qualitat que ha resultat en el projecte de vídeo 'Cos Social [Lliçó d’anatomia]' presentat per LOOP a Arts Santa Mònica i en la performance 'Tour de Force',en el marc de l’exposició '1000 m2 de desig', al CCCB.

- Assaig, ciències socials i humanitats: 'Nova il·lustració radical', de Marina Garcés, per la capacitat de pensar els desafiaments polítics del present renovant les eines de la filosofia clàssica. 

- Audiovisuals: Carla Simón, directora de la pel·lícula 'Estiu 1993', també triomfadora als Gaudí on es va endur els títols de millor pel·lícula, direcció, guió, muntatge i actriu secundària per a Bruna Cusí. 

- Ciències experimentals i tecnologia: Hugues de Riedmatten, professor ICREA a l’Institut de Ciències Fotóniques, pel treball 'Photonic quantum state transfer between a cold atomic gas and a Crystal', amb el qual ha demostrat per primer cop que és possible la transmissió d’un bit quàntic mitjançant un sol fotó entre dos nodes de diferent naturalesa física... traduït, una porta oberta a una xarxa de telecomunicacions més segures. 

- Ciències de la terra i ambientals: 'Citizen Science Provides a Reliable and Scalable Tool To Track Disease-Carrying Mosquitoes', dels investigadors John R.B. Palmer, Aitana Oltra i Frederic Bartumeus: per tractar-se d’una recerca innovadora i atrevida sobre l’expansió del mosquit tigre.

- Ciències de la vida: Pere Roca-Cusachs, investigador de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i professor de la Universitat de Barcelona, pel seu estudi publicat a la revista 'Cell', on identifica un mecanisme mitjançant el qual la rigidesa dels teixits regula la supervivència i proliferació cel·lular, així com les seves implicacions en malalties com el càncer i la fibrosi hepàtica i pulmonar. 

- Circ: L 'espectacle 'Fidelis Fortibus' de la companyia Circus Ronaldo per la seva originalitat, fruit d’una eficaç combinació de modernitat i tradició. 

- Cultura popular i tradicional: Associació de Festes de la Plaça Nova, pel projecte '4 ¼ - 425 anys de les Festes de Sant Roc a Barcelona'; per la qualitat i l’originalitat de les cinc exposicions realitzades, pels treballs de recerca i documentació duts a terme i pel que representa per la recuperació i salvaguarda de la memòria col·lectiva d’un barri perdut. 

- Dansa: Companyia Mal Pelo, per la generosa i delicada transmissió de la peça 'Bach' i la brillant i excepcional interpretació de la Federica Porello. 

- Disseny: 'Hack the School', de la Fundació Jaume Bofill, per la manera d’entendre i utilitzar el disseny com a eina de transformació social i col·lectiva. 

- Educació: Sindihogar/Sindillar; autodenominada sindicat independent de dones treballadores, pel seu projecte pedagògic que es concreta en un conjunt d’accions formatives amb la finalitat de desenvolupar, visibilitzar, apoderar i reconèixer el col·lectiu de les dones migrades treballadores de la llar i la cura de les persones. 

- Literatura en llengua castellana: Juan Luís Ramos, pel seu poemari 'Con pájaros que ignoro' , publicat per l’Editorial Ultramarinos. 

- Literatura en llengua catalana: Max Besora, per la singular obra 'Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya'

- Mitjans de comunicació: Revista 5W, per ser una revista que ajuda a entendre el món des de Barcelona i que connecta amb els valors de la ciutat, explicant molt pedagògicament els grans conflictes, els moviments socials i la diversitat. Periodisme necessari. 

- Música: Festival Mixtur, per contribuir a fer emergir noves generacions de creadors musicals, per la seva vocació transversal, pedagògica i transformadora. 

- Teatre: Imma Colomer, per la seva interpretació a l’espectacle 'Un tret al cap' , escrit i dirigit per Pau Miró.

- Traducció en llengua catalana: Dolors Udina, per la traducció de l’obra 'Els dimonis de Loudun' , d’Aldous Huxley. 

Últimes notícies

    Publicitat