Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ertza FiraTàrrega 2017
Foto: Martí E. Berenguer

FiraTàrrega suspèn l'edició 2020 i crea un circuit alternatiu per al 2021

En tant que servei públic, el festival mantindrà algunes línies d'acció previstes per l'edició d'enguany

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

Setmana complicada pel que fa a l'ajornament dels grans esdeveniments que articulen el mapa cultural català. Els dos grans festivals de música del país –Sónar i Primavera Sound– s'han vist obligats a renunciar a les seves edicions a conseqüència de l'actual crisi sanitària. Ara és el torn d'una cita cabdal de les arts escèniques, FiraTàrrega, que ha anunciat que suspèn l'edició d'enguany i trasllada el seu format habitual al setembre de 2021.

Malgrat tractar-se d'una cita que programa majoritàriament a l'aire lliure, el caràcter de gran esdeveniment impossibilita la celebració, segons l'alcaldessa de la ciutat, Maria Alba Pijuan, "per evitar aglomeracions, per mesures higièniques i pel distanciament social que cal mantenir". FiraTàrrega havia de celebrar en 2020 el seu 40è aniversari, una celebració que també es traslladarà a l'edició de l'any vinent, en concret entre els dies 9 i 12 de setembre de 2021.

En tant que gran esdeveniment cultural del país, però, i després d'alguns intents de modificar el seu format a mesura que canviaven les circumstàncies de la crisi sanitària, FiràTàrrega transformarà alguna de les seves línies d'acció fonamentals en els camps de la programació, dels mercats i del suport a companyies i creadors.

Programa nòmada

L'anunci de més impacte per part de la direcció ha estat la creació d'un circuit d'exhibició itinerant amb el segell de FiraTàrrega, una proposta que es preveu presentar la pròxima primavera de 2021. El programa serviria per donar sortida a propostes artístiques que havien de formar part de la programació però també com a marc per generar complicitats i activar l'exhibició en un moment complicar per al sector.

Segons Anna Giribet, directora artística, el circuit va adreçat a una "ciutadania que estarà privada d'activitats culturals en els pròxims mesos, un servei públic que vol servir també per activar i articular el sector de les arts de carrer". Es preveu que diferents ciutats de Catalunya i de la resta de l'Estat puguin acollir espectacles que estaran vinculats a la línia artística de l'esdeveniment. Entre 20 i 25 companyies formaran part d'aquest circuit. FiraTàrrega finançarà el caixet de les companyies i els ajuntaments receptors s'encarregaran del cost tècnic i de comunicació.

Carla Farreny_Tour_canteres fang
Carla Farreny Tour, 'Canteres de fang', un dles projectes del programa de suport a la creació 2020. Foto: FiraTàrrega

Mercat virtual i suport a la creació

FiraTàrrega aposta per mantenir la celebració del seu habitual mercat de companyies. La Llotja Professional–espai de trobada entre creadors i programadors– tindrà una edició online els dies 9 i 10 de setembre de 2020. La trobada virtual vol mantenir l'essència de "hub internacional", i servir, segons el seu responsable, Mike Ribalta "perquè els programadors tinguin accés a projectes, que es pugui seguir programant en un futur". Es preveu la realització de ponències, presentacions, 'speed meetings' i trobades de tota classe aprofitant els sistemes de comunicació de la Fira i les eines de videoconferència.

Finalment, i tal com la ja s'havia avançat fa unes setmanes, FiraTàrrega mantindrà el seu Programa de Suport a la Creació, un sistema d'ajudes transversal que aixopluga a 18 projectes que continuaran amb el seu programa de residències creatives i assajos oberts. Es preveu que 11 d'aquestes propostes puguin saltar al circuit d'exhibició nòmada previst i altres concloguin en la ja molt esperada edició del 40è aniversari que s'hauria de celebrar amb normalitat el pròxim 2021.

NO T'HO PERDIS: La Sala Beckett obrirà per ser el "camp de proves" de la nova normalitat teatral

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time In Pocket interactiva

Últimes notícies

    Publicitat