Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Iniciatives solidàries a Barcelona per afrontar la situació actual

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

En temps de crisi, afloren les maneres de fer que s'apuntaven com a alternatives i que de sobte esdevenen necessàries i inqüestionables. Llistem espais i plataformes que tant ens animen a donar un cop de mà com ens permeten localitzar les accions més pròximes en cas requerir ajuda i suport. 

Marató solidària

Lliures és un projecte promogut per Coop 57, Òmnium Cultural i ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) que treballa per revertir les desigualtats, la pobresa i l'exclusió social des del 2016. Arran de la situació generada per la Covid19 han engegat una marató solidària per donar suport a la població més vulnerable i lluitar contra l'agreujament de la crisi econòmica i social; a través de la seva web es poden fer aportacions econòmiques que es destinaran a l'emergència alimentària, els problemes d'habitatge i el risc sobre la infància i l'atur. 

Una mà com a agraïment

Hand medal project és un projecte que té lloc a escala mundial com a agraïment als sanitaris que han fet front a la pandèmia; al capdavant hi ha la comunitat joiera, que s'ha marcat l'objectiu de fer arribar al màxim nombre de sanitaris una medalla amb forma de mà, com els antics ex vots, en senyal de gratitud i respecte per la increïble tasca que han dut a terme en aquest moment històric. Joiers, contacteu-los! 

#joetveig

L'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) ha engegat una campanya de microfinançament per donar suport a famílies que no poden assumir les despeses de lloguer, de subministraments energètics, d'alimentació i d'higiene, i així fer visibles els confinaments invisibles. A #joetveig, podeu fer aportacions a partir de 5 euros. 

Fotografia solidària

Des de l'ADG-FAD, l'Associació de Dissenyadors Gràfics i Directors d'Art, engeguen el projecte 'ADGxCruz Roja. 50 images that can help', amb obres de Román Yñán, Rita Puig-Serra, David Urbano, Irene Moray... 50 fotògrafs han donat fotografies per a la venda benèfica, que servirà per donar suport a les tasques que Creu Roja duu a terme per l'emergència sanitària. Cada treball costa 100 euros, i es podran adquirir fins al 27 de maig a la web de la iniciativa

Suport a la gent gran

Amics de la Gent gran s'adhereix al repte 'Per tu val la pena', que consisteix a donar els quilòmetres que fem en els desplaçaments diaris; s'espera arribar als 300.000 quilòmetres, que es traduiran en 5.000 mascaretes confeccionades per l'empresa ARCH-MAX (amb teixit certificat, antibacterianes i reutilitzables) per tal que les persones grans que estan soles puguin rebre visites o sortir a passejar amb seguretat. 

Hospital de campanya

L'Hospital de campanya de la parròquia de Santa Anna ha estat actiu durant tot el confinament repartint esmorzars, dinars i sopars a persones sense sostre i necessitades. Accepten contribucions econòmiques i fan crida de voluntaris (podeu donar-vos d'alta al seu web); per donar-los suport també han sorgit iniciatives paral·leles, com la marató per Santa Anna.

Suport als barris 

En barris com al Raval la crisi sanitària ha fet emergir moltes situacions precàries. Seguiu atents a @Raval Suport, on demanen col·laboració i fan crides per respondre a les diferents necessitats de la població de la zona. Entre d'altres s'està fent recollida de roba (xandalls, texans, vambes) al Gimnàs Sant Pau; a l'Ateneu del Raval (Reina Amàlia, 3) i la botiga Coco Concept (Junta de Comerç, 17) recullen aliments bàsics i productes d'higiene un dia a la setmana i des de l'inici del tercer trimestre escolar, també demanen material escolar bàsic per a famílies amb dificultats (contacte a través del mail educacioxarxasuport@gmail.com).

Si vols oferir ajuda o necessites algun tipus de suport, posa't en contacte amb els grups de Suport Mutu específics de cada barri, que funcionen a través de Twitter i Telegram (un mapa de la ciutat permet comprovar l'àmplia xarxa que s'ha desplegat per afrontar l'emergència generada per la crisi sanitària).

La Xarxa de Suport Mutu de l'Esquerra de l'Eixample ha engegat una recollida i distribució d'aliments per a persones que s’han quedat sense ingressos i no poden realitzar la compra d'aliments. En cas de necessitar ajuda, podeu omplir el formulari del web, on també fan crida de voluntaris.

El portal de l'Ajuntament de Barcelona també recull les iniciatives per districtes i altres recursos per afrontar la crisi de la Covid-19.

Voluntariat

Ajudem és un dels projectes nascuts arran de la crisi sanitària i del confinament per connectar i promoure la col·laboració entre la ciutadania. A l'apartat voluntariat, es publiquen projectes que necessiten de voluntaris i s'hi poden oferir col·laboracions. 

Des de la Federació Catalana de Voluntariat social recullen les diferents accions que tenen lloc al territori en relació amb la gestió de l'emergència sanitària; a l'apartat Voluntariat en un clic publiquen la borsa d'ofertes de voluntariat per cobrir les necessitats de les diferents entitats socials.

A més del suport autogestionat als barris, també s'ha activat la plataforma Connecta't al voluntariat, del Departament de Treball, orientada a donar suport a col·lectius vulnerables. S'hi poden publicar crides, indicant l'àmbit d'acció, la necessitat a cobrir i el perfil de persona que requereix; cal registre previ. 

Gestió emocional

El CatSalut posa en marxa una web per acompanyar emocionalment la població. Es tracta d'un portal on, a més d'avaluar l'estat anímic de la persona, es proposen diferents eines per afrontar els símptomes (records dolorosos, autoaïllament, desconnexió de la realitat, tristesa i desesperança, preocupació, emocions negatives i dificultat per dormir) i un llistat de telèfons professionals als quals recórrer en cas de necessitar ajuda. 

Des de Metges sense Fronteres, ONG amb llarga experiència gestionant epidèmies en fins a 70 països del món, han creat un 'chatbot' per ajudar a gestionar les emocions. Plantegen vuit històries personals, cadascuna relacionada amb una emoció: en el cas de patir ansietat recomana controlar les notícies i l'excés d'informació; regalar-se petits moments de descans i gratificacions; i somriure i fer broma. També proposen 'antídots' contra la frustració, la tristesa, l'estrès, la solitud, la negativitat, la por i el teletreball. 

Els professionals de la salut mental s'han organitzat a través del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunyas'ofereix atenció psicològica a persones amb pocs recursos a través de la Psicoxarxa solidària i s'ha editat una guia amb recomanacions de gestió psicològica per controlar la por i l'ansietat.

Per a persones que necessiten consol i suport durant el confinament, Telèfon de l'Esperança posa en marxa un nou número de contacte actiu les 24 hores.

Donacions

'Junts a casa' és el nou llibre de la col·lecció Agus i els monstres i és la proposta de l'editorial Combel per contribuir a la investigació del coronavirus. Quan us descarregueu el llibre digital podeu fer una donació, i aquesta va destinada íntegrament al projecte Kids Corona de l'Hospital de Sant Joan de Déu. 

El Banc dels Aliments fan una crida de suport per aprovisionar el magatzem i garantir la distribució de productes; per això demanen col·laboració en forma de productes bàsics i ajuda econòmica. 

Des del Departament de Ciències experimentals i de la Salut de la UPF duen a terme diferents projectes per contribuir a la investigació del virus, i demanen aportacions per fer-la possible. Entre d'altres destaca la campanya de micromecenatge per a la materialització de testos ultra ràpids i sensitius per detectar el SARS-CoV-2.   

El Clínic-IDIBAPS canalitza a través del seu web donacions materials i econòmiques, dins de la campanya Resposta Coronavirus! Les aportacions rebudes s'han destinat a adquirir equips de monitorització de pacients i de suport vital per a les UCIs; reactius per fer proves i detectar la Covid-19, llits, equipaments i materials fungibles i equips de protecció individual (EPIs).

#yomecorono és la iniciativa promoguda per la Fundació Lluita Contra la Sida, IrisCaixa i l'Hospital Universitari Germans Tries i Pujol per a la recerca i el desenvolupament d'un assaig clínic per detectar els fàrmacs més eficients contra la Covid-19 i també la creació d'una possible vacuna contra el coronavirus. Les aportacions econòmiques es poden fer a través del seu web.

També demanen solidaritat i col·laboració la xarxa Mujeres migrantes, que han organitzat una caixa de resistència per a treballadores de la llar i cures. Els diners recaptats serviran per contribuir en les despeses de lloguer, manutenció i trasllat de 300 treballadores de la llar.

 

No t'ho perdis: un fort aplaudiment per al personal sanitari!

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa amb la nova Time In Pocket interactiva.


Time Out Love Local campaign logo

La campanya Love Local de Time Out dona suport als negocis d'oci i cultura de Barcelona. Descobreix com pots ajudar a salvar els llocs que fan de Barcelona una ciutat genial


Últimes notícies

    Publicitat