Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Mercat de Sant Antoni
© Maria DiasMercat de Sant Antoni

Ja hi hem entrat: mireu com serà el nou mercat de Sant Antoni

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

Hem pogut entrar al Mercat de Sant Antoni a escassos mesos de la seva apertura definitiva. El dia exacte encara està per concretar -Ajuntament i paradistes pactaran la data conjuntament–, però es calcula que serà al maig. Està previst que els paradistes comencin a omplir-lo aquesta setmana. 

Ha estat una obra faraònica, plena de conflictes, i també molt esperada. Tot i que pot ser una patata calenta que exploti a la cara dels veïns, ja que tot fa pensar que serà un argument (o excusa) més per apujar els preus dels lloguers. Esperem que no sigui així!

Ens posem l'armilla reflectant i el casc, i acompanyem Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas, els arquitectes responsables del projecte, al regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, i a Pere Sirvent, el responsable de projectes de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona, en aquesta visita que comença a la planta -3 al "cor funcional del mercat", segons Ravetllat. És a dir, una immensa zona de càrrega i descàrrega i on també estan els magatzems dels paradistes.

Muralla Mercat de Sant Antoni
Muralla Mercat de Sant Antoni
© Maria Dias

S'han distribuït 400 places d'aparcament per als clients entre les plantes -2 i - 4, i a la planta -1, a peu de carrer, hi trobareu un gran espai a l'aire lliure pensat per acollir activitats obertes a tothom i on també estarà el Lidl i un altre gran establiment no alimentari (el concurs està obert fins al dia 7 de febrer) a més d'un espai veïnal del 500 metres quadrats i les restes de la muralla medieval i contramuralla, que es van trobar en força bon estat.

Per a l'equip d'arquitectes, les majors dificultats que ha presentat aquesta rehabilitació ha sigut el manteniment de les troballes arqueològiques que s'han trobat, moltes per sorpresa, com la Via Augusta romana. Serà en aquesta planta on, en un futur, s'instal·larà una part museística per visitar les restes de la Via Augusta i altres elements que es van trobar, gairebé tots funeraris, i que coordinarà el Museu d'Història de Barcelona.

Via Augusta romana, al Mercat de Sant Antoni
Via Augusta romana, al Mercat de Sant Antoni
© Erica Aspas

Però la joia de tot aquest conjunt és l'edifici històric de Rovira i Trias, representació de l'arquitectura de ferro. El cimbori octogonal és la corona que vertebra els passadissos en forma de creu on s'ubicaran les 52 parades de producte fresc –abans de la reforma hi havia 180, però molt més petites, diuen els arquitectes–, i on cada comerciant s'encarregarà de les obres de la seva parada. Als passadissos més propers a la façana del mercat, i seguint un circuit circular, és on estarà el mercat dels Encants. Cada part del mercat es podrà tancar per tal que es pugui visitar de forma independent, ja que tindran horaris diferents.

Cimbori del Mercat de Sant Antoni
Cimbori del Mercat de Sant Antoni
© Maria Dias

El mercat dominical deixarà la carpa del carrer d'Urgell per envoltar el mercat. Els venedors guanyaran espai sota una marquesina que tindrà trossos retràctils i que es podrà aprofitar els dies de no mercat pels veïns com a lloc de descans o d'ombra.

Passadís central del nou Mercat de Sant Antoni
Passadís central del nou Mercat de Sant Antoni
© Erica Aspas

En total hi haurà 235 establiments –52 de producte fresc, 105 no alimentaris i 78 del mercat dominical– en aquesta espai emblemàtic que recupera la ciutat. Les obres de rehabilitació, modernització i millora han costat 60 milions d'euros, més els costos de pacificació dels voltants.

Ara toca omplir-lo de barri!

via GIPHY

Últimes notícies

    Publicitat