Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Parròquia de Santa Maria del Pi
Foto: AjuntamentParròquia de Santa Maria del Pi

La basílica de Santa Maria del Pi organitza misses perquè plogui

La parròquia farà dues rogatives diàries de l’1 al 9 de març, així com una processó final pels carrers de Ciutat Vella

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Publicitat

En plena emergència per sequera, tot ritual per fer que plogui és benvingut. Fins i tot la màquina per fer caure un ruixat que va idear un inventor argentí, Roni Bandi, ens val com remei. I és que, a la desesperada, qualsevol cosa serveix. Per això, la basílica de Santa Maria del Pi ha organitzat una sèrie de misses de l’1 al 9 de març, així com una processó final per implorar que plogui. 

Esteu tots convidats a sumar-vos a invocar la pluja. I què millor que fer-ho dins d’aquesta majestuosa església gòtica? La parròquia organitza dues misses rogatives diàries durant aquests dies: la primera, a les 18.45 h, a la capella de Sant Miquel, i una altra a les 19 h, a la capella de la Puríssima Sang. A més, el dissabte 9 de març hi haurà una processó amb la imatge del Sant Crist de la Sang. El recorregut serà per diferents carrers de Ciutat Vella i començarà un cop acabi la missa del vespre, cap a les 20 h. Tindrà inici al carrer del Cardenal Casañans, seguirà per la Rambla i el carrer Hospital, fins a arribar a la plaça del Pedró, on es farà una pregària rogativa. Per acabar, es tornarà cap a la basílica del Pi.

Capella de la Sang
Foto: Basilica del PiCapella de la Sang

Misses rogatives

Les pregàries rogatives demanen protecció per la fertilitat dels camps, per això, principalment, imploren per la pluja, però també serveixen per demanar que s’acabi. El seu origen es perd en el temps, però se sap que a la Roma antiga es feien celebracions en honor al Déu Robigo, el déu d’una malaltia del blat, per protegir les terres. Amb la mateixa finalitat i a les mateixes dates del calendari, el catolicisme invoca a Sant Marc amb processons i benediccions. A partir d'aquell moment, les 'Robigalies', la festa pública romana, es van convertir en rogatives. 

A Catalunya també s’han practicat rogatives des de fa centenars d’anys. De fet, existeixen registres que afirmen que en el segle XVI aquestes plegaries per la pluja es repeteixen fins a final de segle, coincidint amb un període d’inundacions. En el segle XXI, aquestes misses continuen celebrant-se, especialment en moments com aquests, en plena emergència per sequera.

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al març

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat