[title]
La Campana (Princesa, 36) és un d’aquells llocs que sobreviuen al ritme canviant i gentrificant del Born. Fundada el 1890, continua en actiu com a obrador artesanal i manté una oferta que, quan arriba el bon temps, es concentra sobretot en orxata i gelats.
La família Mira ja acumula quatre generacions al capdavant del negoci. Actualment, hi trobareu la Maria Dolors Mira i les seves filles Laura i Beatriz Ferrer Mira. Quan comença la primavera, la botiga del carrer Princesa treu les cubetes i comença a servir orxata amb denominació d’origen Xufa de València (procedent d’Alboraia), feta cada dia al seu obrador.

El procés és lent i meticulós: es netegen les xufes a consciència, es trituren i es barregen amb aigua mineral, amb sucre o sense. El resultat és una orxata espessa, amb pòsit, del tot diferent de la majoria d’orxates industrials. També treballen per adaptar-se als gustos actuals: cada any rebaixen una mica la quantitat de sucre, i ofereixen també una versió sense, apta per a persones diabètiques o per qui busca opcions menys dolces.

Pel que fa als gelats, s’elaboren artesanalment a Xixona i arriben a La Campana a partir del mes de febrer. N’ofereixen prop de 47 sabors fins a l’octubre. Alguns dels més demanats són els de torró (de Xixona o d’Alacant), vainilla, stracciatella, pistatxo o xocolata negra. Per a qui busca opcions veganes o sense lactosa, també hi ha sorbets i gelats de fruites com mandarina, gerds, llimona o xocolata. La Campana no busca innovar ni reinventar res. Fa el que sempre ha fet, seguint el ritme del temps, amb una qualitat constant i una clientela que sap què ve a buscar.
NO T'HO PERDIS: Les millors orxateries de Barcelona