Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La Capella Sixtina catalana està enllestida i ja es pot visitar

Els frescos que adornen l’interior d’aquesta església barroca els ha pintat Josep Minguell, que enguany ha rebut la Creu de Sant Jordi

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Costa d’imaginar que darrere les parets de pedra de l’església de Santa Maria de l’Alba s’hi amaguin unes pintures murals contemporànies de més de 1.000 metres quadrats. Aquesta església barroca, construïda a Tàrrega al segle XVII, s’ha convertit en el que alguns consideren “la Capella Sixtina catalana” gràcies al treball de l’artista Josep Minguell, especialitzat en tècnica mil·lenària de la pintura al fresc. 

Santa Maria de l'Alba a Tàrrega
Arxiu MinguellSanta Maria de l'Alba a Tàrrega

Ara, 350 anys després de la col·locació de la primera pedra, els frescos estan enllestits. El procés ha estat llarg, perquè “pintar al fresc és com gestar una criatura”. Minguell va començar-hi a treballar l’any 2006, primer ideant-ne el concepte, després fent estudis de proporció, de color, de connexió amb l’arquitectura de l’església. “Finalment, arriba el moment de pintar i és com un part!”, explica el pintor. 

Santa Maria de l'Alba a Tàrrega
Arxiu MinguellSanta Maria de l'Alba a Tàrrega

Per idear tot el conjunt pictòric, Miguet s’ha hagut de “convertir en un artista barroc”. L’artista buscava crear un contrast amb l’arquitectura del segle XVII, sinó contribuir-hi des de l’harmonia. “Vull que la pintura ajudi a veure la monumentalitat de l’arquitectura i viceversa. Que les dues disciplines potenciïn els seus efectes”, afirma.

A l’interior de l’església, els frescos il·lustren escenes bíbliques com la resurrecció de Crist, el naixement de Jesús, o l’arca de Noè. La paret del presbiteri -la que envolta l’altar- reprodueix l’hora de l’alba, que és una al·legoria de la Mare de Déu de l’Alba, la verge a qui està dedicada l’església i patrona de Tàrrega. Tots els temes s’han pintat “amb una mirada contemporània que traspassa la comunitat de l’església per arribar a tothom”. 

Santa Maria de l'Alba a Tàrrega
Arxiu MinguellSanta Maria de l'Alba a Tàrrega

De fet, la tècnica del fresc destaca per aquesta connexió amb l’espectador. Minguell afirma que la pintura mural “és una manera d’entendre l’art que no posa el focus en l’artista, sinó en les persones que veuran la pintura”. Transformant els edificis que veiem en el nostre dia a dia, aquesta tècnica mil·lenària és “pintura compartida”, adreçada a tota mena d’espectadors.

Haver finalitzat els frescos de l’església no és l’únic motiu de celebració de l’artista: enguany, Josep Minguell ha vist la seva trajectòria reconeguda amb la Creu de Sant Jordi. L’artista targarí, que ha treballat en més de 46 conjunts arquitectònics transformant-los amb la pintura al fresc, s’ha convertit en un referent internacional d’aquest art mil·lenari

Santa Maria de l'Alba a Tàrrega
Arxiu MinguellSanta Maria de l'Alba a Tàrrega

Minguell ha rebut el premi amb molta il·lusió: “és gratificant veure que es premia aquest art, que és molt marginal i complex”. De fet, la pintura mural requereix la intervenció de moltes persones. En la transformació de Santa Maria de l’Alba, per exemple hi han participat “teòlegs, experts en iconografia, equips de patrimoni, periodistes, comissió del patrimoni de la parròquia, entitats municipals, molts ciutadans, muntadors de bastides, paletes”. El premi, doncs, “és un reconeixement per tota la gent que ha participat en les meves pintures murals” i, per tant, “és il·lusió compartida”, conclou l’artista.

NO T'HO PERDIS: Obres d'art secretes de Barcelona que potser no coneixes

Llegeix el número d'estiu de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat