Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
1.000 morts l'any a Barcelona per culpa de la contaminació
FOTO: Shutterstock1.000 morts l'any a Barcelona per culpa de la contaminació

La contaminació és la culpable de 1.000 morts a l'any a Barcelona

És la conclusió a la que ha arribat l'últim Informe de qualitat de l'aire de l'Agència de Salut Pública de Barcelona

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Més enllà de la dura crisi sanitària que vivim, hi ha una altra pandèmia que fa anys que arrosseguem. A diferència de la covid-19, aquesta no se soluciona amb una vacuna però sabem quina és la cura. Parlem de la contaminació, una pandèmia que s'ha arribat a normalitzar perquè és aparentment inofensiva i silenciosa però els seus efectes són molt negatius per a la salut. Precisament aquests efectes són els que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) fa anys que porta anunciant per activa i per passiva, tot i el poc cas que li fan les institucions. L'últim informe de qualitat de l'aire de l'Agència de Salut Pública ha revelat unes dades que parlen per si soles: un miler de defuncions (un 7% dels morts naturals) a l'any els ocasionen els alts nivells de contaminació. Aquest organisme sanitari concreta que l'exposició continua de l'NO2 provoca 525 casos d'asma infantil i 110 de càncer de pulmó nous cada any. 

Dues dècades incomplint la norma

Barcelona fa 20 anys supera els nivells que marca la OMS com a perillosos i això té conseqüències directes en la salut dels ciutadans. L’informe assenyala que la concentració mitjana a la quales va exposar la ciutat durant el 2018-2019 va ser de 39 micrograms per metre cúbic de NO2 i de 17 micrograms per metre cúbic en el cas de les partícules PM 2,5. L'ASPB conclou que només un 35% dels barcelonins van estar exposat als nivells recomanats per l'OMS.

Quins barris són els més contaminants?

L'Eixample, concretament la banda esquerra, fa poc s'emportava el premi a millor barri del món 2020 i ara s'emporta el "premi" al barri més afectat per la contaminació. Concretament, un 94% de la població respira nivells superiors als recomanats. Aquest districte concentra el 23% de la mortalitat relacionada amb la contaminació.

L'Ajuntament també destaca les dades relacionades amb els centres escolars, ja que un 26% de les escoles de la ciutat estan exposades a nivells de NO2 alarmants. L'estudi, que ha analitzat l'aire de 348 centres i 122.500 infants, ha conclòs que l'excés de pol·lució afecta a uns 30.000 nens i nenes, dels quals, la meitat es troben escolaritzats a l'Eixample.

Com se soluciona?

Reduir el trànsit: l'alta mobilitat de vehicles pel centre de la ciutat és una de les principals fonts de contaminació, és per això que l'ASPB espera que la implantació de la ZBE ajudi a reduir els nivells de NO2. Les superilles, ampliació de zones verdes o la pacificació de carrers a favor del vianant també poden ajudar en aquesta missió antipol·lució. 

Altres mesures van en la línia de fomentar l'activitat de proximitat, el teletreball, la instauració de peatges de congestió i promoure el vehicle elèctric.

NO T'HO PERDIS: Catalunya aprova el tancament dels comerços de 24 hores a les 10 de la nit

Últimes notícies

    Publicitat