Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Les tres organitzadores de l'Horiginal: Laia Carbonell, Maria Sevilla i Raquel Santanera
Foto: Ivan Giménez Les tres organitzadores de l'Horiginal: Laia Carbonell, Maria Sevilla i Raquel Santanera

La poesia a L'Horiginal se salva i La Rubia no tanca

Malgrat les dificultats, La Confiteria manté el restaurant i reubica la nit de poesia de dimecres a dijous

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

¿Quelcom que tingui 22 anys de vida és històric? Si és una manifestació de l'escena poètica i cultural a Barcelona, més precís seria dir-ne una proesa. I aquests són els anys que ha aguantat amb vida l'Horiginal al carrer Ferlandina, en aquella estratègica cantonada on la foscor dels budells del Raval desemboca en la llum (i el caos i els cops de 'skate') de la Plaça dels Àngels. D'ençà el 2001, programa recitals de poesia i activitats culturals cada nit de dimecres. Primer en el restaurant que li va donar nom, ja tancat, i després com un cicle regular dins el bar La Rubia (Ferlandina, 29), propietat del grup La Confiteria, que es va fer càrrec del restaurant quan l'Horiginal va tancar el 2017

Fa poc, un article de La Vanguardia va aixecar la veu d'alarma davant el risc que La Confiteria tanqués La Rubia i s'escapcés la continuïtat d'una nit poètica amb habituals com Josep Pedrals (un dels fundadors), Jordi Nopca, Eduard Escoffet, Núria Martínez Vernis o Martí Sales. No és exagerat dir que tota una generació literària catalana ha pol·linitzat en un local on l'Albert Forns o en Jaume C. Pons Alorda convivien amb editors aleshores novells com en Miquel Adam, fundador de LaBreu.

No volem ser com Laporta fent fora Messi, l'Horiginal té un valor afegit cultural molt important

Després d'una reunió amb l'organització de l''Horiginal, en Lito Baldovinos, un dels socis de La Confiteria
–un l'altre, l'Enric Rebordosa, és l'editor de l'exquisida editorial Flâneur–  garanteix la continuïtat de La Rubia i de retruc de l'Horiginal, malgrat un context urbà poc amable. "La plaça dels Àngels està tan 'xunga' que hem hagut de tancar de dilluns a dimecres, i entre que l'Ajuntament ens fa tancar la terrassa a les onze, es feia difícil mantenir l'activitat", diu Baldovinos. La solució, diu, implica obrir "La Rubia de dijous a diumenge i celebrar-hi l'Horiginal els dijous". Baldovinos parla d'una plaça "amb batalles campals i agressions a treballadors". Però afirma que "hem tingut molt en compte el valor cultural afegit de l'Horiginal; no volem ser com Laporta fent fora Messi, no vull que La Confiteria es carregui l'Horiginal". 

L'Horiginal el 2015
© Iván MorenoL'Horiginal el 2015

La poetessa Maria Sevilla, organitzadora dels recitals des del 2019 amb la Laia Carbonell i la Raquel Santanera, explica que el canvi de dia, després de vint anys fent dimecres, ha causat una petita polèmica en els assistents habituals, que ella minimitza. Estan satisfetes: "És molt més traumàtic canviar d'espai que no pas de dia, I som conscients que l'objectiu d'una empresa és fer diners, i nosaltres no en veiem ni un duro, de tot això". El trio se sent satisfet d'haver "trencat la inèrcia de les presentacions de llibres mitjançant les 'necròpsies', nits d'homenatge a poetes morts" on els vius fins i tot cobren a vegades (gràcies al suport de fundacions). I també d'haver instituït les nits de micro obert en català, un gènere que en aquest idioma sol ser minoritari. La darrera sessió Horiginal de dimecres serà el pròxim 24 de maig, i a partir d'aleshores passen a dimecres. 

NO T'HO PERDIS: Time to Eat Fest, el millor festival gastronòmic de Barcelona

Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat