Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Falcons ajuntament
Foto: Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament espantarà els coloms amb falcons a algunes zones de Barcelona

També s'ha avisat al veïnat perquè no donin menjar a les aus com mesura per evitar els nous assentaments

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

La superpoblació de coloms a Barcelona és, cada vegada, un cas més present a la ciutat. Segons els últims censos, ja hi habiten uns 85.000 exemplars només a l'àrea urbana. A més de degradar el patrimoni arquitectònic, el mobiliari urbà i la vegetació de la ciutat, aquest problema pot arribar a ser un perill per a la salut pública. Per evitar la proliferació d'aquesta espècie, l'Ajuntament ha posat en marxa una prova pilot per foragitar els coloms amb falcons. L'actuació se centrarà en el barri de les Corts, concretament a la zona dels voltants del Camp Nou, els Jardins de Bacardí i els de la Maternitat, unes zones on la presència d'aquestes aus és força alta.

Falcons i coloms ajuntament
Foto: Ajuntament de Barcelona

La iniciativa es durà a terme en dues fases: la primera, consistirà a fer una actuació intensiva diària des de 8 a 16 h; durant unes tres setmanes més tindrà lloc la segona, que realitzarà un manteniment amb vols tres cops a la setmana. Segons els resultats que s'obtinguin, es valorarà si fer un treball de manteniment durant els pròxims mesos o no, unes dades que recopilaran els tècnics especialistes que, a més de fer volar els falcons, registraran els horaris dels coloms i les seves característiques, entre d'altres.

Falcons i coloms ajuntament
Foto: Ajuntament de Barcelona

Abans de posar en marxa la prova pilot, es va contactar amb el Barça i el veïnat sobre l'estat de les obres i les actuacions previstes, a més d'informar-los dels tres àmbits en els quals s'ha d'incidir per aconseguir un control de la població de coloms. En primer lloc, s'ha d'eliminar l'aliment antropogènic, que és el que les persones proporcionen als coloms. Des del districte s'ha fet un incís en aquest punt, ja que tenir massa aliment suposa un nombre més elevat i ràpid de cries, el que comporta un excés de coloms i un problema greu de salut.

L'actuació sobre les persones que donen menjar als coloms se centra sobretot sobre aquelles que donen més de 2 quilograms de menjar als coloms al dia, tot i que també ha inclòs alimentadors que deixen caure molles i amb els que abandonen el menjar al carrer. En total, de forma conjunta amb el Servei de gestió de conflictes, s'han detectat uns 350 alimentadors actius a tota la ciutat.

Altres prevencions

A més de no alimentar als coloms, també és necessari reduir la seva fertilitat. El 2017 es va iniciar un projecte de tractament amb pinso anticonceptiu junt amb mesures de reducció d'aliment per augmentar l'eficàcia de la iniciativa. Per últim, també és important limitar, reduir i eliminar les estructures on les aus poden reposar i fer-hi el niu. Els equips municipals ja treballen per detectar on es troben aquestes estructures per instal·lar els sistemes de dissuasió que siguin necessaris.

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al març

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat