Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Escribir un diario
© Shutterstock

Les 10 noves paraules en català que han marcat el 2022

Pots votar quin ha estat el neologisme de l’any entre les deu escollides per l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Pompeu Fabra

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Quan l’any arriba a la seva fi, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra recopilen les noves paraules que han emergit al llarg dels darrers 365 dies. Aquesta tria de neologismes -és a dir, noves paraules-, arriba per vuitè any consecutiu en forma de votació: de les 10 paraules escollides, tothom qui ho desitgi pot votar la que consideri que ha de ser el neologisme del 2022. La paraula guanyadora, a més, serà candidata a entrar al diccionari normatiu de la llengua catalana. 

I quines són les paraules candidates? Les entitats organitzadores han triat aquests neologismes per a la votació, que es tancarà dijous 22 de desembre a les 24 h. Per votar només cal omplir el formulari que trobareu a www.neologisme.cat 

  1. BIRRA f. Col·loquialment, cervesa.
  2. METAVERS m. Entorn virtual on les persones interaccionen per mitjà d'avatars en un ciberespai que és una metàfora del món real.
  3. MICROMOBILITAT f. Conjunt dels desplaçaments efectuats amb mitjans de transport lleugers, de petites dimensions i proveïts d'un motor elèctric de baixa potència o bé sense motor, generalment per a una sola persona, que s'utilitzen per recórrer distàncies curtes.
  4. NANOSATÈL·LIT m. Plataforma espacial caracteritzada per tenir una massa, un volum i una potència menors que en el cas dels satèl·lits convencionals, i un pes comprès entre 1 i 10 kg.
  5. POLIAMOR m. Pràctica consistent a mantenir relacions afectives i sexuals amb més d'una persona, amb el coneixement i l'acord de totes les persones implicades.
  6. REVICTIMITZACIÓ f. Maltractament addicional exèrcit contra una dona en situació de violència masclista a conseqüència dels dèficits o desencerts de la intervenció dels agents i organismes responsables.
  7. SALUT MENTAL f. Estat d'equilibri psíquic en què la persona és capaç d'usar les seves habilitats cognitives i emocionals, viure en societat i satisfer adequadament les demandes de la vida quotidiana.
  8. SUBMISSIÓ QUÍMICA f. Administració d'una substància amb efectes psicoactius a una persona sense el seu coneixement per tal de modificar el seu estat de consciència, el seu comportament o anul·lar-li la voluntat.
  9. TUTI m. En el joc del paraulògic, paraula que conté totes les lletres del joc del dia.
  10. VIOLÈNCIA VICÀRIA f. Violència intrafamiliar exercida de manera conscient contra una persona, sovint un fill, amb la intenció de fer mal a una tercera persona que és la destinatària real de l'acció, sovint l'exparella.

Si tirem enrere, veurem com els neologismes guanyadors els anys anteriors han estat paraules que ens remeten al context en el qual van sorgir. Així, l’any 2014 el neologisme escollit va ser el mot ‘estelada’, el 2015 va ser ‘dron’, el 2016 ‘vegà –ana’, el 2017 cassolada, el 2018 sororitat, el 2019 emergència climàtica i animalista i el 2020, malauradament, el neologisme de l’any va ser coronavirus. Ah, i l'any passat, la paraula escollida va ser 'negacionisme'. D'entre les candidates del 2022, quina creus que hauria de guanyar?

NO T'HO PERDIS: 15 expressions d'argot local que tot barceloní hauria de conèixer

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Últimes notícies

    Publicitat