Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Les fotos guanyadores del World Press Photo 2020

Del 13 de novembre al 20 de desembre, el CCCB acull les imatges del certamen de fotoperiodisme més prestigiós del món

Escrit per
Julen Chavarrías
Publicitat

Les fotografies tenen la capacitat de copsar l’ànima. Quan l’objectiu d’una càmera localitza un moment carregat d’emoció, tensió o sentiment retrata la realitat amb una destresa commovedora. Per això, any rere any, el World Press Photo, el certamen de fotoperiodisme més prestigiós del món, rep milers de visitants que volen veure les millors fotografies captades arreu del planeta. Del 13 de novembre al 20 de desembre, el CCCB acollirà el World Press Photo 2020, amb imatges que pretenen mostrar un diagnòstic del món, tot entrant en temes candents com la protesta ciutadana, la crisi climàtica i mediambiental, la desigualtat de gènere i les diverses expressions de l’odi.

Aquestes són les fotografies guanyadores de la setzena edició:

Straight Voice - Premi World Press Photo 2020

Les millors fotografies del World Press Photo 2020
Foto: Yasuyoshi Chiba

Yasuyoshi Chiba va aconseguir la millor fotografia del World Press Photo 2020 quan la seva càmera va retratar un jove del Sudan recitant poemes de protesta mentre era il·luminat per telèfons mòbils. Tot plegat, genera una atmosfera i composició plena de fermesa i esperança. El context de la instantània s'emmarca en una manifestació de la població sudanesa que reclamava un govern civil que s'allunyi de l'anterior dictadura.

Kho, la gènesi d'una revolta - Premi World Press Photo 2020 al Reportatge Gràfic de l'Any i al Reportatge Gràfic a Llarg Termini

Les millors fotografies del World Press Photo 2020
Foto: Romain Laurendeau

Algèria i els seus joves són els protagonistes d'aquesta fotografia, corresponent al reportatge elaborat pel fotògraf francès Romain Laurendeau. La història que amaga aquesta instantània, captada al febrer del 2019, és ferotge. Segons dades de la UNESCO, el 72% dels menors de 30 anys d'aquest país estan a l'atur. Aquest fet provoca un divorci entre els joves algerians –frustrats i avorrits– i les institucions de l'Estat.

Res personal - Primer premi a la millor fotografia individual sobre temes contemporanis

Les millors fotografies del World Press Photo 2020
Foto: Nikita Teryoshin

El fotògraf Nikita Teryoshin va enxampar un empresari guardant un parell de llança-granades antitancs al final de la jornada d'exhibició que va tenir lloc en el marc de la International Defence Exhibition and Conference (IDEX) que se celebrava als Emirats Àrabs Units el 18 de febrer de 2019.

La guerra més llarga - Primer premi al millor reportatge gràfic sobre temes contemporanis

Les millors fotografies del World Press Photo 2020
Foto: Lorenzo Tugnoli

L'11 de desembre del 2019, el fotògraf italià Lorenzo Tugnoli es va plantar davant de tres combatents talibans armats i va disparar una instantània inquietant. En definitiva, Tagnoli capta una de les raons per les quals l'Afganistan és el país menys pacífic del món segons l'Institut de Pau i Economia.

L'ós polar i el seu cadell - Premi a la millor fotografia del medi ambient

Les millors fotografies del World Press Photo 2020
Foto: Esther Horvath

Un ós polar i el seu cadell s’acosten als equips col·locats per científics de Polarstern, un vaixell que forma part d’una expedició científica que investiga les conseqüències del canvi climàtic al centre de l’oceà Àrtic, el 10 d’octubre del 2019. Els estudis climatològics de l'Àrtic tenen com a objectiu avaluar com afectarà l'augment de les temperatures i el nivell del mar en aquesta zona a escala global.

El final de les escombraries - Premi al millor reportatge gràfic del medi ambient

Les millors fotografies del World Press Photo 2020
Foto: Luca Locatelli

La càmera de Luca Locatelli es va desplaçar a Dinamarca per mostrar una planta d’energia residual a prop de Copenhaguen. Aquesta planta, que va substituir una de carbó, produeix prou electricitat per alimentar almenys 60.000 llars i escalfar-ne 72.000. L’avançada tecnologia de filtració del recinte redueix les emissions d’òxids de nitrogen nocius a gairebé zero.

El malestar de Hong Kong - Premi al millor reportatge gràfic d'actualitat

Les millors fotografies del World Press Photo 2020
Foto: Nicolas Ausfori

Hong Kong ha estat un dels nuclis de la protesta ciutadana durant el 2020. En aquest període, els estudiants van ser en un dels col·lectius que més es van mobilitzar en contra de les propostes del govern per esmenar la legislació vigent. La fotografia de Nicolas Ausfori mostra el coratge d'un poble que entona la cançó 'Glòria a Hong Kong', popularitzada durant aquestes protestes.

Comiat final - Premi a la millor fotografia individual de natura

Les millors fotografies del World Press Photo 2020
Foto: Alain Schroeder

Schroeder copsa amb el seu objectiu el moment en que aquesta cria d'orangutan, de només un mes de vida, va morir poc després de ser trobada amb la seva mare ferida en una plantació d'oli de palma. La mare del nadó orangutan –anomenada Hope ('Esperança') pels treballadors de rescat– estava totalment cega, amb una clavícula trencada i 74 ferides de pistola d’aire comprimit. Les plantacions d'oli de palma estan provocant l'expulsió d'aquesta espècie del seu hàbitat natural a l'illa de Sumatra i Borneo, a Indonèsia.

El rei de Doñana - Tercer Premi a la millor fotografia individual de natura

Les millors fotografies del World Press Photo 2020
Foto: Antonio Pizarro Rodríguez

En el lloc indicat en el moment més oportú. El fotògraf sevillà Antonio Pizarro Rodríguez retrata l'espant de dos linxs ibèrics després de sentir trets d’una arma de caçadors, a prop d’Aznalcázar (Sevilla), el 3 de gener del 2019. El linx ibèric, resident a zones d’Espanya i Portugal, és l’espècie felina més amenaçada del món, segons el World Wildlife Fund. L'espècie està en perill d'extinció a causa de diversos factors, com la fragmentació del seu hàbitat natural i la progressiva desaparició del seu menjar preferit: els conills.

Salvant orangutans - Primer Premi al millor reportatge gràfic de natura

Les millors fotografies del World Press Photo 2020
Foto: Alain Schroeder

La felicitat d'aquests orangutans són l'altra cara d'aquesta espècie en el Worls Press Photo del 2020. Schroeder torna a captar una escena protagonitzada per aquests simis, però en aquest cas unes noies porten orangutans orfes a una escola forestal d'Indonèsia on els ensenyaran a pujar als arbres.

El despertar - Primer Premi a la millor fotografia individual de retrats

Awakening, primer premi de la categoria de retrat al World Press Photo 2020
Foto: Tomek KaczorAwakening, primer premi de la categoria de retrat al World Press Photo 2020

Tomek Kaczor va retratar l'Eva al centre d'acollida de refugiats a Podkowa Leśna, Polònia, l’1 de juny del 2019. L'Ewa, una jove armènia de 15 anys, havia despertat recentment de l’estat catatònic provocat per la síndrome de la renúncia. A la foto la veiem  asseguda en una cadira de rodes, flanquejada pels seus pares. Aquesta síndrome afecta normalment nens traumatitzats psicològicament que pateixen llargs processos d’asil.

Kawhi Leonard’s Game 7 Buzzer Beater - Primer premi a la millor fotografia d'esports

world press photo 2020, esports, Mark Blinch, nba
Foto: Mark BlinchPrimer premi de la categoria d'esports del World Press Photo 2020

La sèrie entre els Sixers de Philadelphia i els Raptors de Toronto va posar a prova la tensió de milers d'aficionats a la NBA. La classificació dels Toronto Raptors, que posteriorment guanyarien el campionat en la final contra els Golden State Warriors, es va decidir en l'última dècima de segon, amb una cistella de Kawhi Leonard que va rebotar fins a quatre vegades en el cèrcol abans d'entrar. Mark Blinch capta el moment de tensió just en el moment que la pilota entra.

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de fotografia de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat