Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Les obres mestres de l'arquitectura catalana moderna reunides en una web

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya ha presentat Arquitectura catalana, una plataforma virtual concebuda com una "gran guia de l'arquitectura catalana del segle XXI" per apropar el patrimoni arquitectònic a la ciutadania i impulsar la investigació en aquest àmbit.

L'arxiu digital recull 1675 obres i 1116 autors amb informació procedent de diferents fonts –també es recuperen documents inèdits de l'arxiu del COAC– i permet diferents capes de lectura. La més epidèrmica consisteix a descobrir obres i arquitectes, i geolocalitzant-les sobre el mapa, profusament tacat de punts d'interès. Una consulta en profunditat permet viatjar per períodes, poblacions, categories i tipologies, i ja dins de cada obra es desplega sempre el mateix esquema: la memòria, l'autor, una constel·lació que relaciona l'arquitecte i l'obra amb els coetanis i construccions semblants, i la cronologia de l'obra.

Arquitectura catalana

Foto: COAC

La Fàbrica Vapor Bonaplata (1832) és l'obra més antiga recollida en aquest catàleg virtual. A partir d'aquí i abraçant quasi dos segles d'arquitectura trobem exemples com la Fàbrica Asland (1901-1904), construïda per Rafel Gustavino a Castellar de n'Hug; la Masia Freixa de Terrassa (1907-10), obra modernista de Lluís Muncunill; el grup d'habitatges Verge del Carme a Tarragona (1949), de José Antonio Coderch; La Ricarda (1953-1962), obra d'Antoni Bonet Castellana que sobreviu al Prat; el Cementiri Nou d'Igualada (1985-1991), d'Enric Miralles i Carme Pinós; la casa Laberint (1996-1999) d'Oscar Tusquets al Maresme i la Casa 1413 (2014-17), d'H Arquitectes a Ullastret, entre d'altres referències.

El projecte dirigit per Omar Ornaque i Aureli Mora, que el 2014 van engegar Arxius d'Arquitectura, compta amb la supervisió d'un comitè d'experts que valoren la inclusió de les obres al catàleg. Des del COAC han indicat que es tracta d'un projecte viu, que vol "posar llums vermelles en peces d'interès que, més enllà de la seva catalogació, s'han de preservar i conèixer" i aegeixen que és una de les potes del "museu virtual d'arquitectura catalana".

Entre les novetats Arquitectura catalana aviat incorporarà una bústia per fer créixer l'arxiu amb els suggeriments d'amants i professionals de l'arquitectura.

NO T'HO PERDIS: més arquitectura singular a Barcelona.  

Últimes notícies

    Publicitat