[title]
Com canta una glacera? L'any 2020, la cantant catalana Néfur, formada a l'Esmuc i actualment instal·lada a Reykjavík, va tenir un somni en què ella cantava i les glaceres li contestaven. Un any més tard, viatjava per primera vegada a Islàndia per conèixer-les, cantar amb elles de veritat i enregistrar el gel que s'esquerda, l'aigua que cau, els vents glacials i els rierols. Tots aquests sons s'han convertit en beats, en baixos profunds i sintetitzadors que embolcallen la veu hipnòtica de la cantant en l'àlbum The water, the lover (2025), fet amb la col·laboració de l'artista sonor Francesco Fabris als Greenhouse Studios de la capital islandesa.
El disc ha aparegut l'Any Internacional de la Preservació de les Glaceres i ja s'ha presentat aquest mes de juny al Pavelló de la Criosfera de la III Conferència pels Oceans de les Nacions Unides (UNOC3), a Niça, i al Palazzo Malvini-Malvezzi de Matera, Itàlia, en el marc de l'exposició dedicada a les glaceres del cineasta i explorador Leonardo Avezzano, Lighstories. "El 50% de les glaceres desapareixeran fem el que fem– diu Laura Guarch, nom real de l'artista–, però podem salvar l'altre 50%". "Som la generació que està viva mentre les glaceres desapareixen, els que tenim l'oportunitat de fer alguna cosa".
"Som la generació que està viva mentre les glaceres desapareixen, els que tenim l'oportunitat de fer alguna cosa"
Néfur ha treballat a cinc glaceres, una de les quals, Ok, ja no es considera glacera perquè ja no té gel en moviment. La cançó The egg ("en islandès un dels significats que té ok és ou, en el sentit de zigot"). "Estar en un ecosistema postglacial és una experiència profunda, Ok és la primera que s'ha desgelat per l'acció humana, pel canvi climàtic, i en 100 o 200 anys moltes d'elles hauran desaparegut". Sis cançons més completen l'àlbum conceptual: The mermaid (La sirena), The string (El fil), The human (l'humà), The mirror (L'espill), The phoenix (El fènix) i The source (La font).
Per a la cantant, constitueixen "un viatge mitològic que ens connecta de manera profunda amb nosaltres mateixos i la natura". "Connectem amb les glaceres perquè tenen coses a dir, perquè escoltar-les és una acció radical i per establir-hi un vincle". Per fer-ho s'ha acabat establint al país de Björk de manera indefinida. "Respon a l'impuls d'estar-hi a prop i de continuar fent-hi projectes i portar-hi grups reduïts per cantar-hi", assegura. "És un lloc que m'ha captivat molt, m'agrada Reykjavík, la natura que l'envolta i la mida de la ciutat, la creativitat i l'obertura de la gent a l'hora de col·laborar".

Néfur, que va ser finalista als BBC Sound Awards de 2021 pel seu enregistrament de la llacuna glacial de Solheimajökull i que ha participat en festivals com el CTM de Berlín i el Sónar, encara no té data per a la presentació de The water, the lover a Barcelona. De moment, es pot participar en el seu projecte Glacier drops, que busca 28 persones que vulguin ser guardianes de les veus de les glaceres perquè arribin a la humanitat el 2125, quan probablement ja hagin desaparegut.

