Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Centre de fotografia Kbr - Fundació MAPFRE
FOTO: Marc Andreu / Time Out BarcelonaCentre de fotografia Kbr - Fundació MAPFRE

Obre a Barcelona el Centre Kbr: 1.400 m2 dedicats a la fotografia

La Fundació Mapfre estrena nova ubicació a les Torres Mapfre amb una retrospectiva de Bill Brandt i Paul Srand

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Sembla que no pugui ser veritat, que no toqui, que no sigui el millor moment per estrenar espais culturals, galeries o museus. Que amb la cura del covid-19 arribarà el que ha quedat pendent però la cultura i l'art no esperen, no poden esperar. Un exemple és el naixement del centre internacional de fotografia de la Fundació Mapfre o, el que és el mateix, la nova seu de la fundació després d'acomiadar-se el passat mes de març de la casa Garriga Nogués. El tancament a l'edifici del carrer Diputació es va precipitar per la pandèmia, causa per la qual també s'ha endarrerit l'obertura del nou espai batejat com Centre de fotografia Kbr, en homenatge al bromur de potassi que es fa servir en el procés de revelatge. 

Aquest flamant centre de 1.400 m2 es troba als peus de la icònica Torre Mapfre, a l'Avinguda Litoral, amb dues sales expositives, un espai per a tallers, un auditori i una llibreria. Tot i que l'antiga seu era una joia senyorial de l'Eixample, la nova seu suma versatilitat, modernitat i visibilitat. Sense perdre de vista que es perd la centralitat de la Casa Garriga Nogués, el centre Kbr es troba a tocar del que en els últims anys s'ha autoerigit com el districte creatiu de Barcelona, el Poblenou Urban District.

Centre de fotografia Kbr - Fundació MAPFRE
FOTO: Marc Andreu / Time Out BarcelonaCentre de fotografia Kbr - Fundació MAPFRE

Continuïtat i compromís

La Fundació Mapfre afronta aquesta nova etapa amb un canvi de nom, d'ubicació però amb la voluntat de donar continuïtat a la línia expositiva desenvolupada fins ara. El que van consolidar durant cinc anys en l'antiga seu seguirà però obren una nova etapa on "la fotografia serà l'eix que girarà tota l'activitat del nou espai". Entre d'altres es plantegen crear exposicions de col·leccions i fons fotogràfics d'àmbit català, desenvolupar un programa educatiu de caràcter permanent, cicles de conferències i, en definitiva, "ser un agent cultural a la capital catalana". 

Exposició Bill Brandt / Centre de fotografia Kbr - Fundació MAPFRE
FOTO: Marc Andreu / Time Out BarcelonaExposició Bill Brandt / Centre de fotografia Kbr - Fundació MAPFRE

Una mostra de la seva aposta és la retrospectiva amb què estrenen, una àmplia retrospectiva dels fotògrafs Bill Brandt  i Paul Strand. Una oportunitat inèdita per apreciar la importància de dues figures cabdals de la història i l'evolució de la fotografia. En la sala gran s'hi exposen fins a 186 fotografies de Bill Brandt, un dels referents més influents de la imatge del segle XX amb un repàs acurat que va des del reportatge social, passant pels nus o el paisatge. També hi podem observar fotografies de Brandt a personalitats conegudes com Pau Casals, Pablo Picasso o Francis Bacon. A l'Espai 2 del Centre Kbr s'hi exhibeixen 110 fotografies d'un altre fotògraf excepcional, Paul Strand. Durant la seva trajectòria va ser una peça clau en la dignificació de la fotografia com una desciplina equiparable a altres expressions artístiques. Totes dues exposicions es poden visitar fins al pròxim 24 de gener del 2021.

Exposició de Paul Strand / Centre Kbr
Marc Andreu / Time Out BarcelonaExposició de Paul Strand / Centre Kbr

Brandt i Strand, dues figures essencials per entendre la fotografia del segle XX, són els grans amfitrions d'una estrena que té regust d'esperança i il·lusió en moments difícils. Barcelona guanya un nou espai d'amor a la fotografia que fuig del centre per portar l'art en altres zones de la ciutat.

NO T'HO PERDIS: Exposicions imprescindibles de la tardor

Últimes notícies

    Publicitat