Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Per què 'Wild Wild Country' és fascinant

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

Doblement salvatge. El títol de la minisèrie de Netflix de la qual tothom parla no enganya. 'Wild Wild Country' és una sèrie documental sobre el gurú indi Bhagwan Shree Rajneesh ( més tard es va dir Osho), la seva mà dreta i assistent personal Ma Anand Sheela i la comunitat utòpica que van formar a Antelope, un petitíssim poble al desert d'Oregon, a principis dels anys 80.

1. És tan fascinant i estrambòtica que no sembla real: Cada capítol us deixarà amb la boca oberta i ganes de més. Hi ha sexe en grup, hi ha un atac bioterrorista en format salsa, hi ha èxtasis col·lectius, complots, traïcions i polis de rosa. I tot, és metratge real: imatges que els mateixos rajneeshees, seguidors d'Osho, van gravar durant la seva estada a la comuna, complementat amb entrevistes actuals als principals protagonistes de la història, tant els habitants del poble, com els seguidors del gurú.

Wild Wild Country

2. Espiritualitat i Rolls Royce: Per què va triomfar una marcianada com aquella? Per què milers de persones, la majoria amb carreres universitàries i un nivell socioeconòmic alt, van deixar-ho tot per seguir les ensenyances d'un sol home? Difícil de respondre. El que sí que sabem, és que Osho apostava per una nova manera de viure que aplegava el millor de l'espiritualitat índia i el consumisme occidental. No a les regulacions de l'estat, no a les interferències religioses i no al matrimoni. Osho proclamava tot això, vestint diamants i al volant d'un dels Rolls Royce (va arribar a tenir-ne 93) de la seva col·lecció.

3. Ma Anand Sheela: EL personatge definitiu. La figura d'Osho anava sobrada de carisma i misteri. La de la seva secretària personal, Ma Anand Sheela –que entre d'altres va encarregar-se de fer de cara visible de Rajneeshpuram i de vincle amb els mitjans de comunicació– no té res a envejar-li. Sheela se'ns mostra com una dona segura, incisiva, irreverent i capaç de tot. Una tipa dura i corrosiva, a mig camí entre la figura d'un petit dictador i un gàngster. Si voleu comprovar-ho, n'hi ha prou amb buscar els seus millors moments a Youtube. Terrorífica i magnètica.

Ma Anand Sheela

4. «No som de posar l'altra galta»: Els Rajneeshes eren somriures i abraçades però no eren pau i amor i, ni de bon tros, persones disposades a posar l'altra galta... quan les coses es van tornar lletges, no van trigar a demostrar-ho i van arribar a tenir la seva pròpia força policial (li deien 'Força de Pau') que patrullava per la zona carregant metralletes Uzi.

5. Els veïns d'Antelope: Els habitants d'Antelope, Oregon, no superaven la vintena. D'un dia per l'altre van veure com un gurú indi seguit de milers de persones vestides de taronja-vermell (el ranxo va arribar a acollir a 30.000 fidels per any) omplien el seu petit recés de pau de hippisme i luxúria. Veure la seva cara d'incredulitat, passades tres dècades, no té preu.

6. Brutícia bilateral: A 'Wild wild country' no hi ha bons i dolents. Si de cas, hi ha un egoisme, avarícia i incomprensió transversals, visible tant a l'actitud dels habitants d'Antelope que es neguen a compartir espai i costums amb els penjats de taronja, però també dins del ranxo del profeta, infinitament més tèrbol del que vol semblar. També hi ha brutícia al mateix govern dels Estats Units, que quan olora el poder –sociopolític i econòmic– del gurú indi, no trigarà a moure fils de poder per enviar-lo ben lluny.

Últimes notícies

    Publicitat