Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Carassa del carrer dels Mirallers
Eugènia GüellCarassa del carrer dels Mirallers

Què són les cares de pedra que hi ha a les cantonades del barri Gòtic?

Una ruta per Barcelona descobreix la relació que la prostitució ha tingut amb la ciutat des d'una mirada trans

Rita Roig
Editat per
Rita Roig
Publicitat

Si us sentiu observats girant alguna cantonada del Gòtic i alceu el cap, potser us clava els ulls un rostre de pedra. És una carassa, una figura que, al segle XVII, es posava als edificis per indicar que eren prostíbuls o cases de barrets. 

A la carassa del carrer Mirallers, la Violet Ferrer dona el tret de sortida de les seves rutes, on explica la història de la Barcelona més oblidada: la que té a veure amb les prostitutes i les dones trans. L’objectiu de les passejades és “que la gent sàpiga que les trans hem estat al capdavant de totes les lluites i revolucions”, explica la Violet. “Ara que està de moda allò trans, hem de parlar nosaltres!”, afegeix. 

Però tornem al carrer Mirallers, que la Violet ens explica una història. Es veu que per allà hi passava la processó del Corpus Christi, però “als religiosos això no els agradava que les putes s’aboquessin al balcó per veure-la”, i les feien fora amb insults. Per això “es van pixar al damunt de la processó” i, des d’aleshores, totes les prostitutes de la ciutat eren tancades al convent de les Egipcíaques durant les festes religioses de Barcelona. 

Violet Ferrer
Eugènia GüellViolet Ferrer

“Estem pendents de si cal legislar o il·legalitzar, però això ja ho feia el governador de torn, i ho va fer Franco”, comenta la Violet. A la ruta, recorre història entre la prostitució i les autoritats fins a arribar als nostres temps. Començant per les carasses, però passant pel Restaurant Amaya o la casa on Picasso va pintar ‘Les senyoretes d’Avinyo’, la Violet ens dibuixa una Barcelona oculta, però que ens cal entendre; “hem de conèixer el rol que va jugar la prostitució a l’hora d’expandir la ciutat”, reivindica. 

Carassa del carrer dels Mirallers
Eugènia GüellCarassa del carrer dels Mirallers

Si esteu interessats a conèixer Barcelona des d’aquesta perspectiva, podeu seguir la Violet a @violetanoesuncolor i la programació de Trama, espai de cultura cooperativa i feminista.

NO T'HO PERDIS: Rutes i itineraris per caminar i descobrir nous llocs de Barcelona

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat