Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Oppenheimer
Photograph: Universal PicturesCillian Murphy as J Robert Oppenheimer

Qui era Oppenheimer? La història real que has de conèixer abans de veure la pel·lícula

L'historiador que hi ha darrere de la superproducció de Christopher Nolan ens dona la informació més rellevant sobre la biografia del científic nord-americà

Phil de Semlyen
María José Gómez
Escrit per
Phil de Semlyen
Traduït per
María José Gómez
Publicitat

'Oppenheimer' de Christopher Nolan, ha arribat als cinemes i, com l'última superproducció del cineasta britànic, 'Tenet', aquest film projecta un signe d'interrogació per a alguns espectadors. Qui era J Robert Oppenheimer, l'home interpretat per Cillian Murphy a la pel·lícula, i què va fer?

Afortunadament, a diferència de 'Tenet', que encara no l'entenem, hem trobat algú per omplir els buits de la vida d'aquest icònic físic quàntic, pioner de la bomba atòmica. L'historiador guanyador del Pulitzer, Kai Bird, va coescriure la seva biografia, 'American Prometheus: The triumph and tragedy of J Robert Oppenheimer', el llibre en què es basa la nova pel·lícula de Nolan. L'autor respon a les grans preguntes sobre l'heroi de la pel·lícula més intel·ligent i captivadora del 2023 (amb permís de Barbie de Greta Gerwig).

Oppenheimer es basa en una història real?

Sí, i la pel·lícula s'adhereix estretament als fets de la vida ben documentada de Robert Oppenheimer. "Oppenheimer és considerat el pare de la bomba atòmica", diu el seu biògraf Kai Bird. "Va ser un dels principals físics dels Estats Units i va estar a l'avantguarda de la física quàntica als anys 20 i 30".

Cillian Murphy i Florence Pugh a 'Oppenheimer'
Melinda Sue Gordon/Universal PicturesCillian Murphy i Florence Pugh a 'Oppenheimer'

Què era el Projecte Manhattan?

El gran repte d'Oppenheimer, i el moll de la pel·lícula, va ser quan, durant la II Guerra Mundial, se li va demanar que liderés el projecte de bomba A dels Estats Units, el supersecret projecte Manhattan. Va ser una cursa contra el temps i contra els científics nazis que va guanyar pel seu país, explica Bird. "Va ser el director de la ciutat secreta de Los Alamos que va produir 'l'artefacte' en dos anys i mig".

Quina és la història d''Oppenheimer'?

"Comprèn un període ampli", diu Bird, "des del triomf [als anys de guerra] fins al drama que els Estats Units li van fer durant l'era de la caça de bruixes de McCarthy". El 1945 Oppenheimer era un heroi nacional que havia ajudat el seu país a guanyar la guerra, el seu rostre protagonitzava les portades de les revistes 'Time' i 'Life'. "Només nou anys més tard, va ser posat davant d'una farsa de judici, humiliat i privat de l'accés a la informació secreta", explica Bird. "Va deixar de ser una figura pública".

Com era realment Robert Oppenheimer?

"Era profundament carismàtic i atractiu per a les dones", diu Bird. "No era només una personalitat nerd: estimava la literatura francesa i els poetes britànics i les novel·les d'Ernest Hemingway, i estava fascinat  pel misticisme hindú". L'historiador només té elogis per l'actuació de Murphy. 'Interpreta Oppenheimer com una personalitat molt intensa, que és exactament correcte: era molt intens i reflexiu, un home ple de contradiccions, fràgil i sensible però també fort. [L'actor] capta la complexitat de l'home.'

Oppenheimer a la portada de Life
Life magazineOppenheimer a la portada de Life

Com es va sentir Oppenheimer respecte a la bomba?

En conflicte, en una paraula. "Va tenir emocions molt barrejades", diu Bird. "Va treballar molt fort per produir aquest 'artefacte'. La seva motivació va ser que creia que els seus homòlegs a Alemanya eren capaços de portar la bomba a Hitler i va entendre el terrible resultat que significaria això. Però també era conscient que si mai s'utilitzava l'arma les víctimes serien majoritàriament civils, perquè es faria servir en una ciutat".

Va passar realment l'incident de la poma enverinada de la pel·lícula?

La pel·lícula s'obre amb Oppenheimer com un estudiant de Cambridge injectant la poma del seu tutor amb cianur en un atac d'ira, per després llençar la fruita precipitadament i rescatar l'home d'una mort segura. Bird no pot garantir la precisió històrica de l'incident: "Potser va ser una metàfora", diu, "tot i que Oppenheimer va explicar aquesta història als seus amics", però diu que captura una veritat emocional sobre el jove Oppie. "Era un jove fràgil i va tenir una crisi gairebé nerviosa. El van fer fora de Cambridge i el van deixar en llibertat condicional, tot i que no sabem exactament què va passar perquè els seus registres de Cambridge van ser destruïts".

Cillian Murphy a Oppenheimer
Universal StudiosCillian Murphy a Oppenheimer

Què va passar amb Oppenheimer després de la guerra?

El fervor anticomunista nord-americà de finals dels anys 40 va provocar la seva caiguda. Els seus llaços amb l'esquerra –havia tingut una relació amb Jean Tatlock, una comunista interpretada per Florence Pugh a la pel·lícula– i la seva preocupació pública sobre la proliferació nuclear el van fer un objectiu de la caça de bruixes maccarthista. Finalment, es va veure obligat a assistir a una audiència de seguretat. "Va passar la resta de la seva vida després del 1945 intentant lluitar amb les conseqüències del que havia fet com a científic", diu Bird. "Era molt intolerant amb l'autoritat i l'arrogància, i com a resultat es va guanyar enemics polítics molt poderosos".

El president el va anomenar "ploramiques", de debò?

Sí! Tal com mostra la pel·lícula de Nolan en una escena apassionant al Despatx Oval, Oppenheimer va fer volar pels aires la reunió amb el president Truman posant sobre la taula la qüestió moral en la seva discussió sobre la bomba A. "Va ser un desastre de reunió", diu Bird. "Truman va dir a un ajudant: "No vull veure mai més aquest científic ploramiques".

NO T'HO PERDIS:  Les millors pel·lícules de la cartellera de juliol i agost

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat