Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Rita Hayworth i altres estrelles de la nova temporada de la Filmoteca

Escrit per
Pere Vall
Publicitat

La millor de les cartes

Al llarg dels anys, he passat per les seves seus de la Travessera de Gràcia, de l’avinguda de Sarrià i, actualment, del Raval. Hi he vist pel·lis quan la meva cinefília era més aviat justeta i amb moltes llacunes, i quan la cosa s’ha arreglat una mica i, en el seu programa mensual, ja no hi trobo tants noms desconeguts i tantes meravelles i tresors per descobrir. Estic parlant de la Filmoteca de Catalunya, que ha iniciat un nou curs amb una imatge de Rita Hayworth a 'Gilda' en el seu programa de mà, que, mes rera mes, rebo a la bústia. De fet, és la 'carta' que més il·lusió em fa rebre. Imagineu-vos el valuós regal: una capsa de sorpreses en forma de llibret ple de novetats, i enmig de factures, cartes dels bancs, notificacions de la comunitat de veïns, publicitats variades i avisos amenaçadors. Uf, l’estimo com si cada mes m’arribés una carta d’amor! I és una raó poderosa per encetar el mes amb il·lusió i esperança.

Del Japó al planeta Kubrick

A la contraportada, s’hi anuncien cicles dedicats al cineasta japonès Kenji Mizoguchi (1898-1956); a Jaime Rosales, que d’aquí no res estrenarà la seva 'Petra', novament amb Alex Brendemühl al capdavant del repartiment; i a Stanley Kubrick, que és una debilitat que tots nosaltres compartim amb el director de la Filmoteca, Esteve Riambau. A més, s’hi parla de la Mostra del Cinema Alemany i de la Setmana del Cineclubisme. Però no avancem esdeveniments, que, abans que arribi tot això, hi ha prou teca per cruspir. Per empatxar-se de bon cinema d’arreu.

Stanley Kubrick
Stanley Kubrick
© Wikipedia

Pecadora... a la seva manera

Recordo que, de petit i també de més adolescent, Rita Hayworth i, en concret, el seu personatge de Gilda eren el símbol del pecat. El seu ball al film de Charles Walters era l’escenificació, fil per randa, del vici, de la immoralitat i la perversió. Vaja, tot el contrari al bon minyó que jo era i, si ningú no ho desmenteix, segueixo essent. La Filmoteca ha 'netejat' la figura d’aquesta pecadora nascuda fa 100 anys com a Margarita Carmen Cansino, amb un cicle que, a part de 'Gilda', inclou 'La dama de Xangai', 'Sangre y arena', 'La chica de portada', 'Pal Joey', 'Salomé', ‘Els amors de Carmen’ o 'Sólo los ángeles tienen alas'. Entre Orson Welles i Howard Hawks.

Més cicles, alguns imprevistos i Mónica

El Festival de Cinema Jueu o un recull d’interessants produccions europees mal estrenades a les sales comercials formen part del pack de primeres propostes de la Filmo per la temporada 2018-2019. Tenen un calendari que el mires... i et mareges, perquè et fan desitjar no sortir mai de la sala Laya o de la sala Chomón. A més, caldrà sumar-hi els homenatges imprevistos a les figures del setè art que ens deixaran properament. I no dic noms perquè porta mal sort, però hi ha un parell d’estrelles clàssiques de Hollywood que em fan patir. Per cert, si rondeu una mica pels voltants de la Filmo, no espereu trobar-hi, com és habitual, Mónica del Raval i els seus calendaris i les seves còpies del deliciós documental que va fer amb Francesc Betriu. S’està recuperant d’un recent problema de salut. Des d’aquí, força, coratge i maquillatge, Mónica! Tu ets la nostra Hayworth.

via GIPHY

Últimes notícies

    Publicitat