Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
food waste, malbaratament alimentari
Foto: Shutterstock

Sancions per als restaurants que malbaratin menjar

Es calcula que un 9% dels aliments que processa l'hostaleria acaba llançat a les escombraries

M. P. Muñoz
Escrit per
M. P. Muñoz
Publicitat

Molt abans que la moda dels grans bufets i el menjar a l'engròs arribés a nosaltres, els restaurants ja eren responsables d'una bona part del malbaratament alimentari, una xacra a erradicar. Si reuníssim un 25% els aliments no aprofitats, es podria acabar amb la desnutrició, ja que es calcula que un terç dels aliments produïts a escala global no s'aprofita. Són dades que apunta Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries de la Generalitat, en declaracions recollides per l'ACN.

Per tot això, el Govern acaba d'anunciar que a partir del primer semestre de 2024 els restaurants de més de deu treballadors que no tinguin un pla contra el malbaratament alimentari es poden enfrontar a sancions. El pla, per tant, passa a ser obligatori un cop s'aprovi el reglament de la Llei de prevenció de pèrdues i malbaratament, en vigor des del 2020.

L'anunci s'ha fet durant el Gastronomic Forum Barcelona, coincidint amb la presentació de la 'Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració comercial i cuines centrals', que pretén recordar als restauradors l'obligatorietat de tenir un pla contra la pèrdua d'aliment.

Wasted food
Foto: Shutterstock

De moment, només es tracta d'una fase "informativa", que passarà a fer-se obligatòria l'any vinent. El pla també inclou mesures com "promoció de productes de proximitat" i de l'obligatorietat d'oferir als clients recipients reciclables per endur-se el menjar que els ha sobrat.

Malgrat que l'acció sancionadora se centra ara en les cuines de l'hostaleria, Gòdia ha recordat que es calcula que els restaurants llancen un 9% del menjar que processen, enfront de la xifra de gairebé el 60% que es calcula malbaraten les llars, on residiria la major part del problema.

NO T'HO PERDIS: 8 consells per evitar el malbaratament alimentari

Llegeix el número de novembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions de lleure i cultura de la ciutat 

Últimes notícies

    Publicitat