Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Agnes Essonti Luque, amb el número 1 de la revista Convit/e
Foto: Clara RuizAgnes Essonti Luque, amb el número 1 de la revista Convit/e

Ser catalana és compatible amb ser negra? La revista Convit/e combat aquest i altres tabús

Gastronomia, inclusió social i cultura s'uneixen en el nou projecte de la Fundació Mescladís

Clara Ruiz
Escrit per
Clara Ruiz
Publicitat

"Això no és una revista". Així ho descriu Martín Habiague, director del projecte de Convit/e, i és que descriure Convit/e com només una revista de gastronomia és quedar-se curts, molts curts. És la materialització del projecte sociocultural i econòmic que porta a terme la Fundació Mescladís, una entitat centrada en la gestió de la migració i la inserció sociolaboral que ofereix formació i accés a la professionalització per persones migrants i col·lectius racialitzats, principalment, tot i que les seves accions van molt més enllà.

Parlar des de la incomoditat no és només una mostra de valentia, és essencial per afrontar les cicatrius obertes que la nostra societat arrossega, entre elles, l'estigma de la migració i el racisme. Convit/e presenta aquests temes sense tabús i sense eufemismes, introduint-los amb gastronomia, art i cultura i donant-los una mirada global. "Trencar el diàleg idealista", com diu Martín, per donar visibilitat a persones que experimenten les esquerdes de la societat de primera mà, però lluny de quedar-se amb l'explicació del problema, el presenten acompanyat de tots els aspectes culturals i gastronòmics d'aquestes comunitats sovint silenciades. Tota una cerca de reactivar la conversa des d'un punt de vista positiu, tot i que molt necessari.

Una mirada a la Catalunya negra

És possible ser una persona negra i catalana a la vegada? Aquest tabú és el que aprofundeix el número 1 de la revista Convit/e. "Molta gent no entén que una persona pugui ser negre i de Catalunya. Volem combatre aquest estigma" diu Martín. Per fer-ho, en aquesta edició de la revista el director dona el relleu a l'Agnes Essonti Luque, i és que el projecte no s'entén, ni se sosté, sense ella.

De mare andalusa i pare camerunès, l'Agnes va néixer a l'Hospitalet de Llobregat. Després d'estudiar a l'Escola Massana i graduar-se en fotografia a Londres, ara és activista a través de l'art. Com a editora dels continguts de la revista, "per mi era molt important retratar les persones que han col·laborat a la revista, però allunyant-nos de la típica representació blanca de les persones negres. Al llarg de la història, la majoria de discursos sobre la comunitat negra han estat narrats per persones blanques, i com a tal, les han retratat no com a persones, sinó com a persones negres. Aquí, des de la fotògrafa i la il·lustradora a l'acadèmica i a la periodista, el fet que siguin negres fa possible que els retrats dels col·laboradors no siguin de persones negres, sinó de persones".

Revista Convit/e
Foto: Espai MescladísRevista Convit/e

Així, l'Agnes dirigeix una narració d'experiències i opinions variades, mostrant la sovint oblidada heterogeneïtat que comporta ser negre i també ser migrant. "La manca de referents sempre m'ha acompanyat", explica l'Agnes. "Volia crear un espai on la gent pugui acudir per buscar aquestes referències, compartint algunes que ja tenia". 

Entrevistes, receptes, tallers de cuina, reportatges i històries que van des dels proveïdors fins als alumnes formats per Mescladís i el seu camí a la professionalització, això i molt més configura una revista que vol fer d'altaveu de les diverses accions que es porten a terme des de la fundació. 

Mescladís, un pou d'oportunitats

La pota que recolza Convit/e és la Fundació Mescladís, entitat sense lucre que des de fa gairebé divuit anys treballa per potenciar la reinserció laboral de persones amb risc d'exclusió a través de formació i accés al món professional. El projecte se sustenta gràcies als seus tres restaurants a Barcelona: El Mescladís del Pou, ubicat a la que va ser la casa de Joan Maragall, el Restaurant Escola Mescladís (Comte Borrell 122) i Mescladís Bostik (Ferran Turné 1-11). A més, també fan tallers intergeneracionals de cuina i serveis de càtering. 

Alumnes de l'Escola Mescladís
Foto: Clara RuizAlumnes de l'Escola Mescladís

Us apunteu a la festa Convit/e?

Si heu quedat encantats pel projecte de Mescladís, esteu de sort! El diumenge 19 de març tindrà lloc a la Nau Bostik la presentació del número 1 de la revista Convit/e. Amb entrada gratuïta per a tothom, podreu gaudir d'una jornada amb tallers de cuina, activitats de grafiti, gastronomia variada i molta, molta música. Des de les 12 h fins a les 19 h, us espera un dia que serà tota una experiència! Aquí teniu la llista de les diferents activitats:

12 h a 13 h: Presentació revista Convit/e

13 h: Repentisme Poètic 

13:30 a 15 h: Taller de cuina afrocolombiana

15 h a 16 h: Taller de grafiti

17 h a 19 h: Sessió de DJ

NO T'HO PERDIS: Sabors sense prejudicis als restaurants de Barcelona amb propietaris negres

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat