Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Tumbas Via Laietana
Foto: Pere Francesc / ACNTumbas Via Laietana

Set tombes de l’època romana surten a la llum en les obres de la Via Laietana

Les restes descobertes se sumen als dos sepulcres que es van localitzar a la mateixa zona

Escrit per
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

Set tombes d’època romana i dues de tardoantigues han sortit a la llum en les obres que s’estan duent a terme a la Via Laietana al voltant de la zona de la plaça Antoni Maura. Les noves tombes se sumen a les dues localitzades a la mateixa zona, a l’altre costat de carrer, el passat febrer i que van ser documentades, estudiades i emmagatzemades a les instal·lacions que l’ICUB té a la Zona Franca per a la seva conservació. L'arqueòleg i director de les intervencions arqueològiques a la Via Laietana, Joan Garriga, ha detallat que en aquesta zona van trobar primer diferents paviments del segle XIX, murs medievals i després les restes de tombes romanes, dels segles IV i V, i de tardoantigues, dels segles VI i VII.

Tomba Via Laietana
Foto: Pere Francesc / ACNTomba Via Laietana

En aquest espai d’obres, hi ha aparegut una gran quantitat d’estructures superposades de diverses èpoques. Garriga ha explicat com han anat excavant per capes que van per èpoques històriques, baixant del segle XIX i el XX, a l’època moderna, medieval i romana. Les descobertes més importants són set tombes d’època romana i dues de tardoantigues. Les tardoantigues, ha indicat, és troben en un estat “prou bo”, però les romanes estan bastant degradades perquè “els murs medievals les han retallat”.

També han aparegut una dotzena de murs de diferents cronologies que se superposen i configuren diversos espais dels quals no sembla que se’n pugui determinar l’ús, han explicat des de l’ICUB. A banda dels murs, ha aparegut un pou dels segles XVIII i XIX, una pilastra, forats de pal, alguns paviments de rajoles, totxanes o morter de calç, una llosa ceràmica que tapava una olla, retalls informes i tres sitges dels segles IX i X.

Com es fa amb totes les restes arqueològiques que es recuperen a Barcelona, les restes mobles recuperades en aquesta intervenció arqueològica es duran a les instal·lacions que l’ICUB té a la Zona Franca per a ser estudiades.

Garriga ha assenyalat que és normal haver trobat tombes en aquest espai perquè hi havia un edifici funerari, on hi havia enterrat un personatge que tenia rellevància per a la ciutat. “Es va fer un edifici per enterrar aquesta persona i la resta de la població va voler ser enterrada al voltant d’aquest personatge i aquestes són les tombes que estem excavant ara”.

Ha recordat que ja s’havien trobat tombes a Passeig Cambó a Santa Caterina. “Quan es van construir aquests edificis de Via Laietana es van trobar tombes o quan es va fer el metro, però es desconeixia el seu estat de conservació”, ha indicat.

Previsions de l’obra

Pel que fa a les previsions de l’obra, l’excavació d’aquest espai no impedeix desenvolupament dels treballs de reurbanització de la Via Laietana, han declarat des de l'Ajuntament de Barcelona.

Prèviament, les obres realitzades a Via Laietana i al carrer de Jonqueres van fer aparèixer estructures relacionades amb les fonamentacions i algun espai soterrani de l’antic convent de Santa Maria de Jonqueres, i a la plaça d’Antoni Maura. També van aparèixer murs i clavegueres aïllats al llarg de Via Laietana que es creu que podrien ser dels segles XVIII i XIX, va assenyalar l’ICUB.

A la zona de la plaça d’Antoni Maura van aparèixer diverses restes arqueològiques que anaven des del moment immediatament anterior a la construcció de Via Laietana fins a cronologies d’època romana, entre els quals murs i paviments d’època moderna i medieval, a banda d’alguns dipòsits i alguns pous i sitges, que segons es desprèn dels materials ceràmics que estan apareixent a camp són indicatives d’una zona artesanal entre els segles XII i XV. Es van trobar restes òssies seccionades corresponents a una tomba d’època romana, que es va exhumar el dia 13 de febrer. Es tracta d’una tomba en fossa simple en la qual hi havia enterrat un individu masculí adult disposat en posició de decúbit supí. Posteriorment, va aparèixer una segona fossa d’inhumació, de cronologia similar.

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions que pots veure ara mateix a Barcelona

Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat