Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cementiri de Montjuïc
© ShutterstockCementiri de Montjuïc

Si vius a Barcelona probablement moriràs d'alguna d'aquestes malalties

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Cada any l'Agència de Salut Pública, juntament amb el Consorci de Salut Pública, publica l'informe 'La salut a Barcelona' de l'any anterior al que estem vivint. Unes quantes pàgines molt ben explicades i plenes de gràfics i xifres que ens fan pensar, inevitablement, si potser ens valdria més buscar-nos alguna caseta a la muntanya i guanyar en salut. Des de l'esperança de vida, l'índex d'atur, la desigualtat entre barris o la contaminació acústica són alguns dels valors que s'analitzen per extreure una radiografia el màxim d'ajustada. Nosaltres ens hem fixat amb les xifres que no ens agradaria que haguessin sortit i especialment en aquelles malalties que any rere any són les més mortals. En el cas dels homes no hi ha dubte, totes aquelles que es relacionen amb el sistema respiratori (tràquea, bronquis i pulmó), tot i reduir-se en els anys, lidren aquesta maleïda llista. Pel que fa les dones hi ha una clara competició entre les relacionades amb els òrgans respiratoris i el càncer maligne de mama que del 2015 al 2016 augmenta exponencialment. 

© Agència de Salut Pública

Diòxid de nitrogen pels núvols

Perdoneu l'exageració del titular però no n'hi ha per menys. Només l'any passat a la ciutat es van morir 354 persones per causes relacionades amb l'excés de partícules contaminants en l'aire PM2,5, aquelles que emeten els vehicles dièsel. I és que com el mateix informe indica, d'alguna manera ha de passar la factura que el 70% de la població de Barcelona estigui potencialment exposada a nivells superiors dels que recomana la OMS. L'única bona notícia en aquest apartat és que el 2017 està per sota de la mitja dels últims 4 anys, xifra que se situa a 424 morts per any a Barcelona. De totes maneres les morts prematures - per sota dels 70 anys - disminueixen però segueixen sent culpa de malalties com el càncer de pulmó en el cas dels homes i càncer de mama en el cas de les dones.

© Agència de Salut Pública
Morts atribuïbles a la contaminació de l'aire

Viu a Les Corts i viuràs més anys

La desigualtat en termes de salut també existeix entre barris i sembla que la tendència és positiva. Un bon indicador és l'esperança de vida per barris, per exemple, a Ciutat Vella ronda els 78 anys, en canvi, al barri de Les Corts s'eleva fins als 83 anys i el de les dones un 87,3. El barri ideal perquè les dones tinguin una llarga vida és el de Nou Barris amb una mitja de 87,7 anys. Una de les bones notícies d'aquest apartat de l'informe és que en només 2 anys s'ha retallat substancialment la diferència en l'esperança de vida entre barris rics i pobres. Durant el 2017 va augmentar els anys de vida dels barcelonins i les barcelonines fins als 86, 9 i 81,2, respectivament.

Les malalties de transmissió sexual augmenten

Sembla que estiguem més informats i més conscienciats però els indicadors ens diuen el contrari. El 2017 es van diagnosticar 42 casos d'infecció per VIH més que el 2016 i 14 més de sida que fa un any.

© Agència de Salut Pública
© Agència de Salut Pública

També hi ha una Barcelona sana

Cal dir el dolent per sensibilitzar-nos i posar-hi remei, però també cal celebrar les xifres que van en el camí esperat. Entre elles una baixada important dels embarassos juvenils, també hi hagut menys avortaments i l'esperança de vida augmenta any rere any.

© Agència de Salut Pública
© Agència de Salut Pública

Últimes notícies

    Publicitat