Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Llibreria La Garba
Ig: @llibrerialagarba

Tanca l'última llibreria que quedava a la Barceloneta

La baixada de les vendes i el lloguer de 2.500 euros han estat els motius de la decisió

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Publicitat

Si bé en els darrers anys Barcelona ha viscut diversos naixements de noves llibreries, el sector de llibreter està de dol per la baixada de persianes d’aquesta botiga. Es tracta de La Garba, un símbol de barri perquè era l’última llibreria que quedava a la Barceloneta. La notícia arribava fa tres setmanes a través del seu compte d’Instagram on, a través d’un comunicat titulat 'Cau el teló', explicaven que a finals de gener —concretament aquest dimecres 31 de gener— es veien obligats a tancar. 

La decisió rau en la baixada de vendes i en l’impossibilitat de fer front al lloguer de 2.500 euros mensuals, segons ha explicat Barceloneta Alerta, l’entitat gestora de l’establiment. De fet, aquesta associació, que té per missió empoderar el teixit veïnal, va ser qui va permetre la reobertura de la llibreria l’abril del 2019, després que l’antic propietari es jubilés. A través d’un projecte comunitari, que va tenir el suport d’uns 130 veïns amb aportacions econòmiques, La Garba no va haver de tancar, aquell any. Per desgràcia, ara sí. 

Fa cinc anys l’entitat ja era conscient que reobrir el negoci comportava un risc, però també sabien que "La Garba representava un dels últims símbols del que va ser la Barceloneta", manifestaven al comunicat públic. "Més tard o més d’hora, estava condemnada a desaparèixer; com hi estan els pocs comerços de tota la vida que encara resisteixen", afegien. Pel president de Barcelona Alerta, Luis Monzón, "el tancament de la llibreria és un pas més perquè el barri es perdi totalment com a barri". 

Llibreria La Garba
Ig: @llibrerialagarba

Llibreria Negra i Criminal

Anys enrere, el 2015, el barri de la Barceloneta va viure un altre tancament d’una emblemàtica llibreria: la Negra i Criminal. En aquell moment, el que era el temple per als amants de la novel·la negra es va veure obligat a abaixar les persianes a causa de la caiguda de vendes. Paco Camarasa, fundador de la llibreria i comissari del festival internacional BCNegra des dels seus inicis fins al 2017, estimava que les vendes els havien caigut un 40% en els últims darrers tres anys d’activitat. El 2021, el projecte que havia començat sent una llibreria ambulant, Farenheit 451, es va instal·lar al local de l'antiga Negra i Criminal. Des de l'abril de l'any passat, però, estan instal·lats al Born. 

NO T'HO PERDIS: 9 noves llibreries de Barcelona que has de conèixer

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat