Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 6 noves llibreries que acaben d'obrir a Barcelona

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Fahrenheit 451
FOTO: Iván Moreno Fahrenheit 451

6 noves llibreries que acaben d'obrir a Barcelona

La ciutat es torna a omplir d'espais plens de llibres: Byron, Fahrenheit 451, Ona, Restory, Finestres... Us els presentem

Per Borja Duñó
Advertising

Una llibreria no és només una botiga on es venen llibres. Una llibreria és un espai per passejar-s’hi, perdre-s’hi, descobrir. No és una pantalla, no és un algoritme. És un lloc físic, amb un paisatge frondós que pot fer que el temps s’aturi. Si us hi endinseu, deixareu de sentir el brunzit de la ciutat. En silenci, entre la pila de tresors, buscareu el vostre (també hi trobareu ajuda: els llibreters) i el fullejareu amb tranquil·litat, perquè heu de triar bé les històries, les idees i els personatges que us acompanyaran durant dies o setmanes.

Que els llibres fan companyia ho ressaltava un article de 'The Guardian' sobre el boom de les noves llibreries a Barcelona, tot relacionant l’hàbit de llegir amb el confinament, encara que moltes d’aquestes iniciatives ja estaven en marxa quan les va enxampar la pandèmia. El que van fer va ser tirar endavant. Malgrat no tenir Sant Jordi. Malgrat que el llibre no hagi estat declarat bé essencial. Malgrat tot.

'The Guardian' també ha parlat del boom de noves llibreries a Barcelona

El 2020, doncs, ha estat un any d’obrir llibreries: l’Ona Llibres del carrer Pau Claris; la nova Byron amb llar de foc; la Fahrenheit 451 on hi havia Negra y Criminal; la Restory de llibres “millor que nous”; l’ArtsLibris de publicacions d’artista; La Piccola de Sarrià, especialitzada en cultura italiana; la llibreria cooperativa Llavors, a Collblanc... i Finestres, que tot i que obrirà a la primavera, va engegar el projecte el 2020 amb les convocatòries de beques d’assaig i els premis literaris en català i castellà.

Hi hem parlat, i totes –grans i petites– estan d’acord en una cosa: que hi hagi més llibreries a Barcelona suma (deu ser veritat que l’oferta genera demanda). A més, cadascun d’aquests espais ha nascut amb una personalitat molt marcada, diferent, tot i haver coincidit en el temps. No sabem si és casual o no, però el fenomen crida l’atenció. Quan semblava que les pantalles guanyaven terreny al paper (l’ebook, Amazon, les noves formes d’entreteniment que ens roben el temps), resulta que el llibre s’alça i reneix com l’au fènix enmig d’una pandèmia.

NO T'HO PERDIS: Les llibreries més boniques de Barcelona

Llibreria Byron
Llibreria Byron
FOTO: Llibreria Byron

Byron

Botigues Llibreries Esquerra de l’Eixample

El nou espai del carrer Casanova naixia el novembre del 2020 amb llar de foc –tot i que artificial, un bon reclam– i nom de poeta anglès. Els seus 400 m² acullen 25.000 volums, i l’establiment vol ser també un lloc on estar-se (la cafeteria) i on passin coses (la sala Shelley). La iniciativa és de l’editorial Huygens, que tot i dedicar-se al llibre acadèmic, ha volgut obrir una llibreria generalista. “Hi ha un tipus de compra que requereix més diletància, passejar la vista per les taules és un plaer”, diu Mariana Sarrias, la directora.

Concebuda com un centre cultural al voltant del llibre, la Byron vol ser també una aportació al barri (Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample). “Estem molt contents de la bona rebuda, molt càlida, la gent ha vingut a comprar i a felicitar-nos, a dir-nos que valents!”, explica. Hi trobareu les novetats “més interessants” i llibres de fons, també d’editorials independents i petites, amb un terç de narrativa en català, un terç de narrativa en castellà i un terç de pensament, sense oblidar la literatura infantil i juvenil.

Fahrenheit 451
Fahrenheit 451
FOTO: Fahrenheit 451

Fahrenheit 451

Botigues Llibreries La Barceloneta

La història de la Fahrenheit 451 és meravellosa. Sergio Lledó i Azra Ibrahimovic volien obrir una llibreria a Sitges, però els lloguers eren molt cars i no els donaven permís per fer cafeteria. En comptes de desistir, van muntar una llibreria sobre rodes que s’anava movent per la vila amb la idea “d’acostar el llibre a la gent i combatre les grans plataformes”, diu Lledó. En paral·lel, mor Paco Camarasa i la llibreria Negra y Criminal passa a uns nous propietaris que volien recuperar el local per al barri. La nova propietària, clienta de la 'booktruck', els proposa el negoci i el 10 d’octubre de 2020 Fahrenheit 451 obre a la Barceloneta.

La nova llibreria acull uns 4.000 volums en uns 60 m². La inversió? “Zero”, diu Lledó. “Ho hem fet tot amb les nostres mans: les prestatgeries, el taulell, els expositors…” Tot i que és petita, podrà fer actes i tallers per a 40 persones. “Volem que sigui un projecte cultural i que la gent del barri hi pugui participar”, explica el llibreter. “Amb la pandèmia, s’ha demostrat que el llibre és important per no tornar-se boig”, assegura.

Advertising
Restory
Restory
FOTO: Iván Moreno

Restory

Botigues Llibreries Sant Antoni

El Pavel Milev i la Patricia Acinas, fanàtics dels fulls relligats i enquadernats i clients habituals del mercat dominical de Sant Antoni, van obrir el 5 d’octubre de 2020 aquesta llibreria singular a tocar del Cafè Bar Alegria. “Better than new”, hi diu a la porta, i estan entestats a “donar una segona vida als llibres”. No us espereu piles de volums plenes de pols, això és una llibreria de disseny i els títols, tot i que de segona mà, es tracten amb una cura exquisida, tots ben organitzats per temes en prestatgeries. “Volem que llueixi la bellesa del producte”, diu Milev.

Entre els 10.800 volums que hi tenen, hi trobareu una bona selecció d’art i pensament, narrativa universal, hispànica i catalana, ciència-ficció, biografies i secció d’infantil i juvenil. Tot marcat amb “un rang de preus fix amb adhesiu de color: de 2,90 a 39,90 euros”. “La meva sorpresa ha estat la quantitat de gent jove que ve a buscar clàssics –explica Milev– i que, a sobre, s’enduen una bona xerrada amb el llibreter”.

ArtsLibris
ArtsLibris
FOTO: Iván Moreno

ArtsLibris

Botigues Llibreries Dreta de l'Eixample

Després d’onze anys organitzant la fira del mateix nom, ArtsLibris ha decidit obrir també com a llibreria a Barcelona, especialitzada en publicacions d’artista i fotollibres. Ho ha fet dins la galeria de Rocío Santa Cruz, que dirigeix el projecte juntament amb Amanda Mauri i Marta Márquez. “La idea va sorgir durant el confinament, quan vam haver d’anul·lar Arts Libris tres dies abans de l’edició”, explica la galerista.

Són 40 m² al fons de la galeria –amb uns mil volums i creixent– més 40 m² de pati interior, un espai de lectura a l’aire lliure on també es fan presentacions i projeccions. “Hi ha una necessitat de tornar a tocar i de tenir l’objecte a la mà”, diu Santa Cruz, que quan va obrir la seva primera galeria a París “ja era de publicacions d’artista” i ara ha tornat a la idea original, que s’alimenta “d’una comunitat de 300 editors, entre Madrid, Lisboa i Barcelona”, explica. “És molt il·lusionant –afegeix–, cada dia ve gent nova i a través de les publicacions és més fàcil entrar en l’art contemporani”.

Advertising
Ona Llibres
Ona Llibres
Foto: Pepe Encinas

Ona Llibres

Botigues Llibreries Dreta de l'Eixample

La nova llibreria Ona va obrir al carrer Pau Claris –sí, gairebé just davant de la Laie– el 25 de maig de 2020. En una superfície d’uns 1.000 m2 i sota el lema “una llengua, mil lectures”, hi atresora uns 50.000 volums, tots en català. El nou establiment, que ha rebut el suport de l’empresari Tatxo Benet i està dirigit per Montserrat Úbeda, es troba molt a prop de la llibreria original, fundada l’any 1962, i l’espai convida a passejar-s’hi.

L’entrada mena directament a la sala principal, dedicada a la ficció i no-ficció, sempre en català tot i que d’autors de tota procedència. El més espectacular, però, és la Bookeria, que més que una sala d’actes –amb una agenda pleníssima– és un petit teatre que convida a seure i fullejar algun dels llibres de segona mà que farceixen les parets. Per arribar-hi, es passa per ArtsLlibres, la sala blava, on es venen edicions d’artista i s’hi fan tallers i exposicions, com la de Joan Fontcuberta amb exemplars cremats de 'Fahrenheit 451' de Ray Bradbury. Val la pena també visitar la sala PetitOna, un espai que convida els més petits a somiar amb noves aventures.

Finestres (Marina Espasa, Àurea Perelló)
Finestres (Marina Espasa, Àurea Perelló)
FOTO: Iván Moreno

Finestres

Botigues Llibreries Dreta de l'Eixample

Encara no ha obert, però ja ha fet soroll. La Finestres alçarà la persiana aquesta primavera –abans de Sant Jordi– on hi havia el Monvínic. El projecte, impulsat per Sergi Ferrer-Salat amb el seu mecenatge, ja ha iniciat la trajectòria amb la convocatòria de dues beques de 20.000 euros per a assaig i dos guardons literaris dotats amb 25.000 euros per a obra publicada (en català i castellà). La 'longlist' dels premis, que aspiren a ser una mena de Booker d’aquí, ja es pot consultar; aquest febrer se sabran els tres finalistes i, a l’abril, coincidint amb l’obertura, els guanyadors.

Ferrer-Salat volia obrir “una llibreria per llegir, on pogués seure, com feia a Boston o Nova York”. A l’espai, ara en obres, s’hi poden veure renders de com serà, plena de butaques còmodes d’estil anglès. Seran dos establiments: un de 600 m² dedicat a la literatura i el pensament i un altre, que obrirà a la tardor, a la Casa Garriga Nogués, travessant el carrer, amb 200 m² d’art, cinema, música... i un quiosc. En total, 50.000 llibres amb “una aposta bastant òbvia pel fons, pel llibre estranger i pel gallec, basc, castellà i català”, explica la llibretera Àurea Perelló.

Com que és una llibreria on es podrà llegir, serà molt important el silenci

L’equip de Finestres també el formen Mireya Valencia, Camila Enrich, Marina Espasa i Kiko Amat. “Era molt important que les persones de l’equip tinguessin independència, molta personalitat, criteri, experiència i un nom propi”, explica Ferrer-Salat. La programació serà molt important i també la web, on “hi haurà molt contingut, amb recomanacions setmanals, per exemple”, explica Espasa. El projecte vol ser un “referent cultural de la gent que viu a Barcelona, del tot allunyat de les pressions comercials”, diu Ferrer-Salat.

Una terrassa amb cafeteria al fons i l’espai Diògenes per fer-hi recitals, lectures i trobades amb autors conviden a “passar-hi l’estona”, diu Perelló. Com que és una llibreria on es podrà llegir, serà important el silenci: “no hi haurà fil musical, ni wifi per als clients, el que busquem és que la gent estigui amb els llibres”, afegeix.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising