Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Fahrenheit 451
FOTO: Iván Moreno Fahrenheit 451

8 noves llibreries de Barcelona que has de conèixer

La ciutat es torna a omplir d'espais plens de llibres: Terranova, Byron, Fahrenheit 451, Ona, Restory, Finestres...

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Publicitat

Una llibreria no és només una botiga on es venen llibres. Una llibreria és un espai per passejar-s’hi, perdre-s’hi, descobrir. No és una pantalla, no és un algoritme. És un lloc físic, amb un paisatge frondós que pot fer que el temps s’aturi. Si us hi endinseu, deixareu de sentir el brunzit de la ciutat. En silenci, entre la pila de tresors, buscareu el vostre (també hi trobareu ajuda: els llibreters) i el fullejareu amb tranquil·litat, perquè heu de triar bé les històries, les idees i els personatges que us acompanyaran durant dies o setmanes.

Que els llibres fan companyia ho ressaltava un article de 'The Guardian' sobre el boom de les noves llibreries a Barcelona, tot relacionant l’hàbit de llegir amb el confinament, encara que moltes d’aquestes iniciatives ja estaven en marxa quan les va enxampar la pandèmia. El que van fer va ser tirar endavant. Malgrat no tenir Sant Jordi. Malgrat que el llibre no hagi estat declarat bé essencial. Malgrat tot.

'The Guardian' també ha parlat del boom de noves llibreries a Barcelona

El 2020, doncs, ha estat un any d’obrir llibreries: l’Ona Llibres del carrer Pau Claris; la nova Byron amb llar de foc; la Fahrenheit 451 on hi havia Negra y Criminal; la Restory de llibres “millor que nous”; l’ArtsLibris de publicacions d’artista; La Piccola de Sarrià, especialitzada en cultura italiana; la llibreria cooperativa Llavors, a Collblanc... i Finestres, que tot i que obrirà a la primavera, va engegar el projecte el 2020 amb les convocatòries de beques d’assaig i els premis literaris en català i castellà.

Hi hem parlat, i totes –grans i petites– estan d’acord en una cosa: que hi hagi més llibreries a Barcelona suma (deu ser veritat que l’oferta genera demanda). A més, cadascun d’aquests espais ha nascut amb una personalitat molt marcada, diferent, tot i haver coincidit en el temps. No sabem si és casual o no, però el fenomen crida l’atenció. Quan semblava que les pantalles guanyaven terreny al paper (l’ebook, Amazon, les noves formes d’entreteniment que ens roben el temps), resulta que el llibre s’alça i reneix com l’au fènix enmig d’una pandèmia.

NO T'HO PERDIS: Les llibreries més boniques de Barcelona

 • Botigues
 • Llibreries
 • Sant Antoni

Oberta per Lucía Boned i Luis Cerveró l'1 d'octubre de 2021, la nova llibreria especialitzada en llibres d'art conserva els elements de la botiga històrica –aparadors, prestatgeries– i no exhibeix els lloms dels volums sinó les portades, algunes espectaculars. Val la pena entrar i badar-hi una bona estona.

El nou espai, que inclou una petita galeria d'art, és la continuació de les editorials Terranova (sobretot) i Temporal (en menor mesura) i hi trobareu llibres que ni tan sols hi ha a les llibreries dels museus. Treballen amb "editorials amigues" com Apa Apa, Ediciones Anómalas i Libros Walden, però la seva gran aposta és per segells internacionals com Inventory Press, Anthology Editions, Primary Information, Nieves, Innen, Xavier Barral, Erik Kessels, Case Studio, Rollo Press, Art Paper Editions, Roma Publications, Mack, Whalter König, Chose Commune, Skinnerboox, Aprisnow, Optik Books, Poursuite y B-B-B.

 • Art
 • Art

Que en els darrers anys hi ha hagut un petit i refrescant boom del gènere fantàstic en català no és cap misteri: la tasca d'editorials 'indies' com Males Herbes i les recents Obscura Editorial i Mai Més han permès que patums del gènere –no sempre preses seriosament pels editors 'cultes'– com Ursula K. Le Guin o Stephen King tinguessin bones edicions dels seus llibres en català. I també que descobrim obra d'autors interessantíssims d'aquí i d'allà, com P. Djèlí Clark o Elena Bartomeu. 

I aquesta conjuntura ha afavorit l'obertura de la primera llibreria de ciència-ficció i terror de Barcelona que dona visibilitat preferent a les autores femenines: La Insòlita (Ciutat de Granada, 76), al cor de Poblenou, acaba d'obrir. La Carlota Gelonch és la llibrera i propietària, i defineix el seu comerç com a "una llibreria generalista, però també amb una forta vocació de barri; volem contribuir, des de la nostra mirada, a què el 22@ sigui més barri". 

Publicitat
 • Botigues
 • Llibreries
 • Esquerra de l’Eixample

El nou espai del carrer Casanova naixia el novembre del 2020 amb llar de foc –tot i que artificial, un bon reclam– i nom de poeta anglès. Els seus 400 m² acullen 25.000 volums, i l’establiment vol ser també un lloc on estar-se (la cafeteria) i on passin coses (la sala Shelley). La iniciativa és de l’editorial Huygens, que tot i dedicar-se al llibre acadèmic, ha volgut obrir una llibreria generalista. “Hi ha un tipus de compra que requereix més diletància, passejar la vista per les taules és un plaer”, diu Mariana Sarrias, la directora.

Concebuda com un centre cultural al voltant del llibre, la Byron vol ser també una aportació al barri (Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample). “Estem molt contents de la bona rebuda, molt càlida, la gent ha vingut a comprar i a felicitar-nos, a dir-nos que valents!”, explica. Hi trobareu les novetats “més interessants” i llibres de fons, també d’editorials independents i petites, amb un terç de narrativa en català, un terç de narrativa en castellà i un terç de pensament, sense oblidar la literatura infantil i juvenil.

 • Botigues
 • Llibreries
 • La Barceloneta

La història de la Fahrenheit 451 és meravellosa. Sergio Lledó i Azra Ibrahimovic volien obrir una llibreria a Sitges, però els lloguers eren molt cars i no els donaven permís per fer cafeteria. En comptes de desistir, van muntar una llibreria sobre rodes que s’anava movent per la vila amb la idea “d’acostar el llibre a la gent i combatre les grans plataformes”, diu Lledó. En paral·lel, mor Paco Camarasa i la llibreria Negra y Criminal passa a uns nous propietaris que volien recuperar el local per al barri. La nova propietària, clienta de la 'booktruck', els proposa el negoci i el 10 d’octubre de 2020 Fahrenheit 451 obre a la Barceloneta.

La nova llibreria acull uns 4.000 volums en uns 60 m². La inversió? “Zero”, diu Lledó. “Ho hem fet tot amb les nostres mans: les prestatgeries, el taulell, els expositors…” Tot i que és petita, podrà fer actes i tallers per a 40 persones. “Volem que sigui un projecte cultural i que la gent del barri hi pugui participar”, explica el llibreter. “Amb la pandèmia, s’ha demostrat que el llibre és important per no tornar-se boig”, assegura.

Publicitat
 • Botigues
 • Llibreries
 • Sant Antoni

El Pavel Milev i la Patricia Acinas, fanàtics dels fulls relligats i enquadernats i clients habituals del mercat dominical de Sant Antoni, van obrir el 5 d’octubre de 2020 aquesta llibreria singular a tocar del Cafè Bar Alegria. “Better than new”, hi diu a la porta, i estan entestats a “donar una segona vida als llibres”. No us espereu piles de volums plenes de pols, això és una llibreria de disseny i els títols, tot i que de segona mà, es tracten amb una cura exquisida, tots ben organitzats per temes en prestatgeries. “Volem que llueixi la bellesa del producte”, diu Milev.

Entre els 10.800 volums que hi tenen, hi trobareu una bona selecció d’art i pensament, narrativa universal, hispànica i catalana, ciència-ficció, biografies i secció d’infantil i juvenil. Tot marcat amb “un rang de preus fix amb adhesiu de color: de 2,90 a 39,90 euros”. “La meva sorpresa ha estat la quantitat de gent jove que ve a buscar clàssics –explica Milev– i que, a sobre, s’enduen una bona xerrada amb el llibreter”.

 • Botigues
 • Llibreries
 • Dreta de l'Eixample

Després d’onze anys organitzant la fira del mateix nom, ArtsLibris ha decidit obrir també com a llibreria a Barcelona, especialitzada en publicacions d’artista i fotollibres. Ho ha fet dins la galeria de Rocío Santa Cruz, que dirigeix el projecte juntament amb Amanda Mauri i Marta Márquez. “La idea va sorgir durant el confinament, quan vam haver d’anul·lar Arts Libris tres dies abans de l’edició”, explica la galerista.

Són 40 m² al fons de la galeria –amb uns mil volums i creixent– més 40 m² de pati interior, un espai de lectura a l’aire lliure on també es fan presentacions i projeccions. “Hi ha una necessitat de tornar a tocar i de tenir l’objecte a la mà”, diu Santa Cruz, que quan va obrir la seva primera galeria a París “ja era de publicacions d’artista” i ara ha tornat a la idea original, que s’alimenta “d’una comunitat de 300 editors, entre Madrid, Lisboa i Barcelona”, explica. “És molt il·lusionant –afegeix–, cada dia ve gent nova i a través de les publicacions és més fàcil entrar en l’art contemporani”.

Publicitat
 • Botigues
 • Llibreries
 • Dreta de l'Eixample

La nova llibreria Ona va obrir al carrer Pau Claris –sí, gairebé just davant de la Laie– el 25 de maig de 2020. En una superfície d’uns 1.000 m2 i sota el lema “una llengua, mil lectures”, hi atresora uns 50.000 volums, tots en català. El nou establiment, que ha rebut el suport de l’empresari Tatxo Benet i està dirigit per Montserrat Úbeda, es troba molt a prop de la llibreria original, fundada l’any 1962, i l’espai convida a passejar-s’hi.

L’entrada mena directament a la sala principal, dedicada a la ficció i no-ficció, sempre en català tot i que d’autors de tota procedència. El més espectacular, però, és la Bookeria, que més que una sala d’actes –amb una agenda pleníssima– és un petit teatre que convida a seure i fullejar algun dels llibres de segona mà que farceixen les parets. Per arribar-hi, es passa per ArtsLlibres, la sala blava, on es venen edicions d’artista i s’hi fan tallers i exposicions, com la de Joan Fontcuberta amb exemplars cremats de 'Fahrenheit 451' de Ray Bradbury. Val la pena també visitar la sala PetitOna, un espai que convida els més petits a somiar amb noves aventures.

 • Què fer
 • Ciutat

Finestres, que va aixecar la persiana el 15 d'abril del 2021 al carrer Diputació 249, on hi havia el Monvínic. Són 600  dedicats al plaer de la lectura, no només per l'extensa oferta de llibres en diferents idiomes que hi podem trobar sinó per la voluntat de "ser un lloc per llegir".

Una zona de sofàs i llar de foc destinat a la lectura en silenci que han anomenat 'Club Diògenes', confirma aquest caràcter de llibreria amb esperit de biblioteca. Una petita cafeteria al pati interior completen aquest gran espai al cor de l'Eixample que, a partir de la tardor, comptarà amb un altre local de 200 m² just davant. Ocuparà els baixos de la casa Garriga Nogués (antiga seu de la Fundació Mapfre) i estarà especialitzada en llibres d'art. 

Projecte cultural i premis

Finestres és un oasi de pau, per això no hi haurà wifi pels clients i serà molt important el silenci, però pel que fa a activitat cultural arriba disposada a fer soroll. Impulsada pel mecenes Sergi Ferrer-Salat –propietari de Monvínic–, la llibreria tindrà una programació activa durant tot l'any, avalada per un equip amb llarga trajectòria en diversos àmbits del sector, integrat per Àurea Perelló, Mireya Valencia, Camila Enrich, Marina Espasa i Kiko Amat.

El projecte es va posar en marxa l'any passat amb la convocatòria de dues beques d'assaig i dos premis de narrativa, en català i en castellà, amb una dotació total de 90.000 euros. De fet, aquest dimecres s'han anunciat els guanyadors de la primera edició del Premi Finestres de Narrativa en català i castellà. Dotats amb 25.000 euros cadascun, s'han endut els guardons Camila Sosa Villada, per 'Las malas', i Albert Pijuan, per 'Tsunami'. 

Recomanat
  També t'agradarà
   Publicitat