Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Finestres d'art i còmic
Foto: Finestres d'art i còmic

9 noves llibreries de Barcelona que has de conèixer

La ciutat es torna a omplir d'espais plens de llibres: Terranova, Byron, Fahrenheit 451, Ona, Restory, Finestres...

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Publicitat

Una llibreria no és només una botiga on es venen llibres. Una llibreria és un espai per passejar-s’hi, perdre-s’hi, descobrir. No és una pantalla, no és un algoritme. És un lloc físic, amb un paisatge frondós que pot fer que el temps s’aturi. Si us hi endinseu, deixareu de sentir el brunzit de la ciutat. En silenci, entre la pila de tresors, buscareu el vostre (també hi trobareu ajuda: els llibreters) i el fullejareu amb tranquil·litat, perquè heu de triar bé les històries, les idees i els personatges que us acompanyaran durant dies o setmanes.

Aquests últims anys han obert noves llibreries a Barcelona amb molta personalitat: l’Ona Llibres del carrer Pau Claris; la nova Byron amb llar de foc; la Fahrenheit 451 on hi havia Negra y Criminal; la Restory de llibres “millor que nous”; l’ArtsLibris de publicacions d’artista; La Piccola de Sarrià, especialitzada en cultura italiana; la llibreria cooperativa Llavors, a Collblanc... i Finestres, que va obrir la seva seu a la ciutat fa un parell d'anys, i a l'abril del 2022 ha inaugurat una llibreria especialitzada en art i còmics.

Hi hem parlat, i totes –grans i petites– estan d’acord en una cosa: que hi hagi més llibreries a Barcelona suma (deu ser veritat que l’oferta genera demanda). A més, cadascun d’aquests espais ha nascut amb una personalitat molt marcada, diferent, tot i haver coincidit en el temps. No sabem si és casual o no, però el fenomen crida l’atenció. Quan semblava que les pantalles guanyaven terreny al paper (l’ebook, Amazon, les noves formes d’entreteniment que ens roben el temps), resulta que el llibre s’alça i reneix com l’au fènix enmig d’un món cibernètic. 

NO T'HO PERDIS: Les llibreries més boniques de Barcelona

 • Botigues
 • Llibreries

La llibreria Finestres ha obert aquest març de 2022 una nova botiga de títols dedicats exclusivament al llibre d'art i al còmic. Hi trobaràs llibres de còmic, il·lustració, art, arquitectura, urbanisme, fotografia, música, cinema, dansa, disseny del moble, disseny industrial, disseny gràfic, cartellisme, tipografia, disseny Editorial, moda, joieria, ceràmica, art urbà... Situada a Diputació 250, aquesta nova llibreria trenca amb els estereotips dels còmics coneguts i normalitza la presència d'aquests gèneres a les seves prestatgeries. 

 • Botigues
 • Llibreries
 • Sant Antoni

El carrer Comte Borrell bull com mai. És amable amb els vianants, gaudeix d'establiments amb història com el renovat Bar Alegría i compta amb dues noves llibreries, magnífic indicador de la bona salut del veïnat. I és que a poques passes de la Restory ha obert la nova llibreria Terranova, en un magnífic espai, l'antiga Calçats Lluch, del 1900, que durant un temps va acollir La Moderna Singular, ara desapareguda.

Oberta per Lucía Boned i Luis Cerveró l'1 d'octubre de 2021, la nova llibreria especialitzada en llibres d'art conserva els elements de la botiga històrica –aparadors, prestatgeries– i no exhibeix els lloms dels volums sinó les cobertes, algunes espectaculars. Val la pena entrar i badar-hi una bona estona.

El nou espai, que inclou una petita galeria d'art, és la continuació de les editorials Terranova (sobretot) i Temporal (en menor mesura) i hi trobareu llibres que ni tan sols hi ha a les llibreries dels museus. Treballen amb "editorials amigues" com Apa Apa, Ediciones Anómalas i Libros Walden, però la seva gran aposta és per segells internacionals com Inventory Press, Anthology Editions, Primary Information, Nieves, Innen, Xavier Barral, Erik Kessels, Case Studio, Rollo Press, Art Paper Editions, Roma Publications, Mack, Whalter König, Chose Commune, Skinnerboox, Aprisnow, Optik Books, Poursuite y B-B-B.

Publicitat
 • Art
 • Art

Que en els darrers anys hi ha hagut un petit i refrescant boom del gènere fantàstic en català no és cap misteri: la tasca d'editorials 'indies' com Males Herbes i les recents Obscura Editorial i Mai Més han permès que patums del gènere –no sempre preses seriosament pels editors 'cultes'– com Ursula K. Le Guin o Stephen King tinguessin bones edicions dels seus llibres en català. I també que descobrim obra d'autors interessantíssims d'aquí i d'allà, com P. Djèlí Clark o Elena Bartomeu. 

I aquesta conjuntura ha afavorit l'obertura de la primera llibreria de ciència-ficció i terror de Barcelona que dona visibilitat preferent a les autores femenines: La Insòlita (Ciutat de Granada, 76), al cor de Poblenou, acaba d'obrir. La Carlota Gelonch és la llibrera i propietària, i defineix el seu comerç com a "una llibreria generalista, però també amb una forta vocació de barri; volem contribuir, des de la nostra mirada, a què el 22@ sigui més barri". 

 • Botigues
 • Llibreries
 • Dreta de l'Eixample

ArtsLibris s'instal·la en un espai permanent i únic al costat de Passeig de Gràcia –dins de la galeria de Rocío Santa Cruz– després de més de deu anys organitzant fires amb el mateix nom. Una llibreria de 80 m² –interior i exterior– especialitzada en publicacions d'artista, fotollibres i autoedició que ofereix als clients la possibilitat de gaudir de la lectura, l'art, presentacions i activitats a l'aire lliure. 

Publicitat
 • Botigues
 • Llibreries
 • Esquerra de l’Eixample

El nou espai del carrer Casanova naixia el novembre del 2020 amb llar de foc –tot i que artificial, un bon reclam– i nom de poeta anglès. Els seus 400 m² acullen 25.000 volums, i l’establiment vol ser també un lloc on estar-se (la cafeteria) i on passin coses (la sala Shelley). La iniciativa és de l’editorial Huygens, que tot i dedicar-se al llibre acadèmic, ha volgut obrir una llibreria generalista. “Hi ha un tipus de compra que requereix més diletància, passejar la vista per les taules és un plaer”, diu Mariana Sarrias, la directora.

Concebuda com un centre cultural al voltant del llibre, la Byron vol ser també una aportació al barri (Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample). “Estem molt contents de la bona rebuda, molt càlida, la gent ha vingut a comprar i a felicitar-nos, a dir-nos que valents!”, explica. Hi trobareu les novetats “més interessants” i llibres de fons, també d’editorials independents i petites, amb un terç de narrativa en català, un terç de narrativa en castellà i un terç de pensament, sense oblidar la literatura infantil i juvenil.

 • Botigues
 • Llibreries
 • La Barceloneta

La història de la Fahrenheit 451 és meravellosa. Sergio Lledó i Azra Ibrahimovic volien obrir una llibreria a Sitges, però els lloguers eren molt cars i no els donaven permís per fer cafeteria. En comptes de desistir, van muntar una llibreria sobre rodes que s’anava movent per la vila amb la idea “d’acostar el llibre a la gent i combatre les grans plataformes”, diu Lledó. En paral·lel, mor Paco Camarasa i la llibreria Negra y Criminal passa a uns nous propietaris que volien recuperar el local per al barri. La nova propietària, clienta de la 'booktruck', els proposa el negoci i el 10 d’octubre de 2020 Fahrenheit 451 obre a la Barceloneta.

La nova llibreria acull uns 4.000 volums en uns 60 m². La inversió? “Zero”, diu Lledó. “Ho hem fet tot amb les nostres mans: les prestatgeries, el taulell, els expositors…” Tot i que és petita, podrà fer actes i tallers per a 40 persones. “Volem que sigui un projecte cultural i que la gent del barri hi pugui participar”, explica el llibreter. “Amb la pandèmia, s’ha demostrat que el llibre és important per no tornar-se boig”, assegura.

Publicitat
 • Botigues
 • Llibreries
 • Sant Antoni

El Pavel Milev i la Patricia Acinas, fanàtics dels fulls relligats i enquadernats i clients habituals del mercat dominical de Sant Antoni, van obrir el 5 d’octubre de 2020 aquesta llibreria singular a tocar del Cafè Bar Alegria. “Better than new”, hi diu a la porta, i estan entestats a “donar una segona vida als llibres”. No us espereu piles de volums plenes de pols, això és una llibreria de disseny i els títols, tot i que de segona mà, es tracten amb una cura exquisida, tots ben organitzats per temes en prestatgeries. “Volem que llueixi la bellesa del producte”, diu Milev.

Entre els 10.800 volums que hi tenen, hi trobareu una bona selecció d’art i pensament, narrativa universal, hispànica i catalana, ciència-ficció, biografies i secció d’infantil i juvenil. Tot marcat amb “un rang de preus fix amb adhesiu de color: de 2,90 a 39,90 euros”. “La meva sorpresa ha estat la quantitat de gent jove que ve a buscar clàssics –explica Milev– i que, a sobre, s’enduen una bona xerrada amb el llibreter”.

 • Botigues
 • Llibreries
 • Dreta de l'Eixample

La històrica llibreria Ona va tancar portes a la Gran Via el 2010 i deu anys després Ona Llibres reobre amb el mateix llegat però amb l'ambició de ser un espai de culte per a les lletres i les arts. 1.000 m² de passió pel llibre en català (original i traduït) i també espai cultural. Plena d’obres d’art, en destaca l’apartat dedicat al llibre d’artista i la Bookeria, una sala d'actes amb exemplars de segona mà disponibles per a consulta. 

Publicitat
 • Botigues
 • Llibreries
 • Dreta de l'Eixample

Sergi Ferrer-Salat és el mecenes d'aquest ambiciós projecte que ocupa el lloc de l'antic espai cultural dedicat al vi, Monvínic, del mateix propietari. La llibreria Finestres comptarà amb dues àrees, un espai de 600 m² obert l'abril del 2021 dedicada a la literatura i al pensament i un altre de 200 m² destinat a altres disciplines artístiques com el cinema i la música i amb un quiosc que obre a la tardor. També té terrassa, una cafeteria i un espai per acollir una nodrida programació cultural. 

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat