Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cançoner Catedral de Barcelona
Foto: Catedral de Barcelona

Troben a la Catedral de Barcelona un important fragment de cançoner trobadoresc del segle XIV

Està format per 13 fulls i 17 poemes i és la troballa més rellevant d'un manuscrit medieval amb poesia trobadoresca dels darrers 100 anys

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

La Catedral de Barcelona ha signat la troballa més rellevant d’un cançoner trobadoresc dels darrers 100 anys, segons s'ha anunciat aquest dijous 8 de febrer. L'abadia ha descobert dins el seu arxiu un important fragment de cançoner trobadoresc de la primera meitat del segle XIV format per 13 fulls amb 17 poemes. 

Fa més d'un segle que es van descobrir els cançoners Gil i els dels comtes d'Urgell i, des d'aleshores, més enllà d'altres petits fragments, no s'havia fet cap troballa d'aquesta envergadura pel que fa al nombre de fulls conservats i peces copiades. 

Tot i que la notícia s'ha publicat ara, l'Arxiu de la Catedral de Barcelona va descobrir el cançoner el març de 2023, quan es va iniciar el seu estudi a càrrec dels professors de literatura medieval de la Universitat de Girona, Miriam Cabré i Sadurní Martí, especialistes en la transmissió manuscrita de la poesia occitana i catalana medievals.

Cançoner Catedral de Barcelona
Foto: Catedral de Barcelona

El cançoner no té títol i els investigadors han suggerit sonar-li el nom de ‘Fragment trobadoresc de la Catedral de Barcelona’. Segons l'equip de la Catedral, pel model d'escriptura es creu que es va escriure a la cancelleria reial o per mà d'algun copista que s'hi havia format allà. A més, també han destacat les semblances del disseny i la presentació amb el fragment català Mh, que es troba a la Real Academia de la Historia de Madrid, i està format per 4 fulls amb 6 poemes. Amb aquestes similituds els investigadors creuen que comença a ser possible pensar que la manera "catalana" de dissenyar els manuscrits de lírica ja ve d'antic.

De què tracta el cançoner?

A diferència de la major part dels poemes trobadorescos, la temàtica d'aquest s'allunya de la imatge tradicional de l'amor i la cortesia. Segons el primer estudi, el fragment contindria dues seccions d'una antologia poètica, de les quals la primera estaria dedicada a Peire Cardenal, un trobador conegut per la seva poesia anticlerical i les crítiques a la situació politicosocial a Occitània. 

Actualment, l'Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona és un dels més rics en documentació medieval de tota Europa amb documentació de tota mena: més de 40.000 pergamins, 257 còdexs i més de 12.000 volums lligalls. Tot i això, encara falten per catalogar un 20% dels documents del fons a causa del desendreçament que van causar les desamortitzacions i la Guerra Civil Espanyola. 

NO T'HO PERDIS: Què fer aquest cap de setmana a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat