Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Sala d'Egipte i Nubia del Museu Nacional d'Antiguitats de Leiden
Foto: Rob Overmeer / Museu Nacional d'Antiguitats de Leiden / www.rmo.nl

Un antiquari de Barcelona hauria venut per 100.000 euros una escultura robada de l'antic Egipte

La Policia Nacional investiga l'establiment que hauria venut la figura del faraó al Museu d'Antiguitats de Leiden, als Països Baixos

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

Fa uns dies, els Mossos d'Esquadra van desmantellar un negoci que venia obres falses de Banksy per 80 euros a clients d'arreu del món des de Barcelona. Ara, la Policia Nacional ha actuat sobre un antiquari de la ciutat que, en lloc de vendre peces falsificades, presumptament en va vendre una que havia estat robada. Segons les autoritats, l'establiment va vendre una escultura del faraó Taharqa de l'antic Egipte, datada entre el 690 i el 664 aC, que provenia de l'espoli del Sudan. El propietari del negoci hauria venut l'escultura al Museu Nacional d'Antiguitats de Leiden, als Països Baixos, per 100.000 €.

Estatua robada faraó
Foto: Policia Nacional / ACN

La peça procedia de l'espoli al Sudan, tot i que era d'origen il·lícit i, per poder fer la venda, presumptament l'antiquari li hauria creat una documentació falsa. L'obra va arribar als Països Baixos amb una còpia d'un document manuscrit del govern del Sudan amb data 27 de maig del 1967. Aquest escrit certificava que la peça havia arribat al Sudan entre 1930 i 1940 i que, després va ser enviada a Londres. Després d'investigar i analitzar l'origen i la veracitat del document, les autoritats han confirmat que és fals, ja que no compleix els requisits dels escrits de l'època. En concret, feia referència a un ministeri d'arqueologia que no havia existit mai i estava signat per un director general que, malgrat que sí que era una persona real, no va ocupar el càrrec ni tenia la signatura que constava al document.

En realitat, l'escultura va ser sostreta del Museu Gebel Barkal de la República de Sudan, a la regió de Karima. Resulta que l'escultura ja havia estat objecte de diverses transmissions, i que el propietari més antic conegut de la peça havia mort fa anys.

Quines seran les conseqüències?

Les alarmes van saltar quan les autoritats dels Països Baixos van alertar a la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Nacional d'una denúncia del Museu Nacional d'Antiguitats de Leiden. Aquesta, apuntava que el responsable d'un establiment d'antiguitats de Barcelona els havia venut l'escultura per 100.000 €. El Museu va denunciar que havia estat estafat i exigia que l'antiquari els tornés l'import íntegre. De moment, la investigació encara està en curs i no hi ha cap sentència oficial sobre si l'antiquari va vendre realment la figura, tot i que, en cas de confirmar-se, l'investigat seria responsable d'un delicte d'estafa agreujada en tractar-se d'un bé de patrimoni artístic, històric i cultural, així com per superar una defraudació de 50.000 €.

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al març

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat