Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Menjar a domicili
Foto: Shutterstock

Un enginyer català ha creat un robot per portar menjar a domicili amb intel·ligència artificial

Mohsen Rahmanikivi ha treballat en un aparell "autònom i que es condueix sol" i que pot transportar fins a quinze quilos

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

La intel·ligència artificial (IA) està a l'ordre del dia, i cada cop són més les empreses i professionals que experimenten amb aquesta tecnologia. La IA ha permès crear des del famós ChatGPT fins al nou model d'ulleres Ray-Ban que permeten retransmetre en directe. I en aquesta línia de reduir costos i simplificar processos, l'enginyer català Mohsen Rahmanikivi ha creat un robot autònom per al repartiment de menjar a domicili d'últim quilòmetre i que es pot controlar en una ràtio de fins a cinc quilòmetres. 

Rahmanikivi és membre del programa de doctorat de Tecnologies de la Informació i de Xarxes de la UOC i, segons ha avançat la mateixa universitat en un comunicat, l'enginyer es va quedar entre "sorprès i escandalitzat" en saber que els restaurants han de pagar entre un 30% i un 40% de comissió als serveis de lliurament de menjar a domicili.

A més, el mateix investigador va descobrir que gràcies a aquestes comissions, el 2022 el sector d'Espanya va facturar 5.300 milions d'euros. Amb l'objectiu de reduir aquest cost, va començar a gestionar el projecte d'un robot que, segons explica Rahmanikivi al mateix comunicat, "pot transportar una càrrega de fins a quinze quilos i es desplaça d'un lloc a un altre gràcies a un sistema format per sensors, càmeres i GPS".

Malgrat que la part mecànica i elèctrica del robot està pràcticament acabada, l'equip necessita un equip d'inversors que aportin uns 200.000 euros per poder fundar una empresa per entrar al mercat d'aquí a un any aproximadament. Gràcies a la robotització i a la intel·ligència artificial, l'enginyer preveu que els robots també es puguin utilitzar per transportar mercaderies a hospitals, campus universitaris i a emplaçaments de grans dimensions.

El servei a domicili a Espanya

Segons l'estudi de l'investigador, a Espanya hi ha un mercat potencial de 10 milions de persones que demanen menjar a domicili i té uns 11.000 repartidors. A banda de la disminució de costos de distribució per als establiments de l'hostaleria, Rahmanikivi assegura que el robot també podria reduir els accidents a la via pública que pateixen els repartidors, que és una de les deu professions amb més accidents de treball.

NO T'HO PERDIS: La primera dona que es casarà amb un holograma és de Barcelona

Llegeix el número de novembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat