Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
T-verda
© Time Out Barcelona

Vols 3 anys de transport públic gratis? T'expliquem com funciona la T-verda

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

A l'octubre va fer un any de la seva implantació, però potser encara no coneixes la T-verda, la targeta que et dona viatges il·limitats durant 3 anys per la xarxa de transports públics del sistema tarifari integrat: metro, bus, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Tram i Rodalies. T'expliquem de primera ma, com a usuaris, com funciona.

Com s'aconsegueix?

Els requisits són: estar empadronat en un dels 36 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, ser propietari d'un vehicle contaminant i donar-lo de baixa i desballestar-lo. Simplificant, si conduïu un cotxe que per vell no ha rebut l'etiqueta ambiental de la DGT, o d'una moto o motocicleta amb més de 15 anys, teniu una bona excusa per acomiadar-vos-en (consulteu si conduïu un vehicle contaminant). Un cop donat de baixa, tindreu 6 mesos per sol·licitar la T-Verda. I per evitar la picaresca, heu d'acreditar que sou propietaris del vehicle jubilat com a mínim des de fa 6 mesos, i no haver adquirit un altre vehicle en aquest període.

Com funciona?

La T-verda és una targeta personal i intransferible que cal validar en cada viatge. Té banda magnètica com els altres títols de transport integrat, però com que la seva vida és molt més llarga, és de plàstic en comptes de cartró. Té una vigència de 3 anys, però el titular rebrà un títol nou cada any.

Què passa si s'espatlla?

Si la T-verda no us va, dirigiu-vos al personal del metro: us entregaran una targeta provisional i prendran nota perquè us n'enviïn una de nova. Si no sou al metro, no patiu: el personal dels transports públics del sistema tarifari integrat us han de permetre fer-los servir. Tranquils, que no us quedareu penjats (però tampoc demaneu un bescanvi als conductors d'autobús). 

Fins on arriba?

Amb la T-verda et pots moure en transport públic pels 296 municipis de les sis zones del sistema tarifari integrat i arribar fins tan lluny com Vic, Manresa i Igualada. Qui necessita el cotxe, així?

La puc cedir?

Si sou menors d'edat, podeu convèncer els vostres pares que jubilin el cotxe i us cedeixin l'ús de la T-verda. La targeta, unipersonal, també es pot cedir al cònjuge.

Per què ara?

La implantació de la T-verda és una mesura per retirar de la circulació vehicles contaminants de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i, en definitiva, per millorar la qualitat de l'aire que respirem. Si això no us convenç, penseu que de res us servirà tenir un vehicle contaminant quan el 2020 les restriccions que ara s'apliquen en la circulació dins la Zona de baixes emissions de les Rondes (en episodis de contaminació per NO2, de dilluns a divendres, de 7 a 20 h) s'apliquin de manera permanent.

Teniu més informació al web de l'AMB. Podeu consultar si el vostre vehicle pot circular quan hi ha restriccions mediambientals a la pagina sobre Qualitat de l'aire del web de l'Ajuntament.

NO T'HO PERDIS: Si et preocupa la salut del planeta, segur que t'interessarà aquest supermercat lliure de plàstic. I si el que et preocupa és la butxaca, mira tot el que pots fer a Barcelona gratis.

Últimes notícies

    Publicitat