Berga

10 plans per fer a Berga l'Onze de Setembre

Aprofiteu que viatgeu a la capital del Berguedà per participar en els actes de la Diada per descobrir i gaudir del millor de la comarca

Publicitat

Berga és un dels cinc punts de Catalunya –juntament amb Barcelona, Lleida, Salt i Tarragona– que focalitzaran les mobilitzacions organitzades per l'Assemblea Catalana i Òmnium per a l'Onze de Setembre d'enguany. La capital del Berguedà, en el missatge que es vol llançar al món, evoca la República de la cultura i "representa les arrels d'una identitat viva, diversa, en construcció permanent", segons s'explica a la web Apunt, la qual informa sobre els actes de la Diada.

Si estàveu dubtant si anar a aquesta localitat o si ja ho heu decidit i esteu organitzant què fareu durant el dia, us proposem unes quantes idees perquè gaudiu de l'11-S amb la família i els amics.

1. Camineu pel barri antic

La capital del Berguedà n'ha vist de tots els colors des de la seva fundació el segle XII. La van malmetre parcialment la guerra dels Segadors, la de Successió, i les Carlines, però sempre es va saber aixecar i, sobretot a partir de la industrialització iniciada a les darreries del XIX, es va convertir en un centre neuràlgic i dinàmic, característiques que avui manté. Hi ha dissenyada una ruta que porta per títol Un tomb per Berga que, de manera circular, recorre els principals indrets del nucli. Us en podeu descarregar el fulletó per internet o sol·licitar-lo a l'Oficina de Turisme, situada al carrer dels Àngels. Precisament el punt de sortida se situa en aquest carrer, per tot seguit anar cap a la plaça d'origen medieval de Sant Pere, l'Antic Hospital, les Muralles, la Torre de les Hores, el Convent de Sant Francesc, i el carrer Major, entre molts altres punts d'interès.

2. Entreu a l’Espai d’Interpretació

A més a més de voltar pels carrers, també podeu conèixer la història de Berga, i de part de la comarca, a través de l’Espai d’Interpretació de la ciutat, situat al número 7 del carrer dels Àngels. Els diumenges –enguany la Diada cau en diumenge– obre portes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Hi veureu des d’objectes trobats en jaciments arqueològics fins a una reproducció d’una berguedana o maixerina (antiga màquina de filar), així com el seu fons etnològic i de ciències naturals.

Publicitat

3. Pugeu al Santuari de Queralt

Si fa bon dia, aprofiteu per observar Berga des d’un altre punt de vista: des de les altures! No només Berga, sinó també part de la comarca i cims de més enllà. Penseu que hi ha qui ha batejat el lloc com 'el Balcó de Catalunya'! Estem parlant del Santuari de Santa Maria de Queralt, un indret, repetim, amb unes panoràmiques magnífiques, però també amb una llarga història i un ric patrimoni, amb el santuari on hi ha la imatge de la Mare de Déu de Queralt, un edifici annex que va ser hostatgeria i que ara acull un restaurant, i l'església de la Cova, on diu la tradició que va ser trobada la imatge de la marededéu. El curt trajecte amb funicular que enllaça l'aparcament amb el santuari fa encara més bucòlica i recomanable aquesta visita.

4. Doneu una ullada al Pedraforca

Participar a la 'moguda' de la Diada i el mateix dia anar a saludar el Pedraforca, una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya, pot ser una bona idea, no creieu? No us proposarem que el mateix 11 de Setembre pugeu al matí els seus 2.506 metres, perquè potser a la tarda no us aguantaríeu drets, però sí anar fins a Gósol o fins a Saldes, ambdues poblacions a uns tres quarts d’hora amb cotxe des de Berga, i admirar, per una banda o per l’altra, el sempre majestuós Pedraforca. De segur que, com deia la cançó dels Catarres, a més d’un li dóna trempera!

Publicitat

5. Admireu el romànic de Pedret

Els amants de l’art, i especialment els del romànic, heu d’acostar-vos a Sant Quirze de Pedret, a poc més de deu minuts amb vehicle motoritzat des del centre de Berga. Cert que gran part de les seves pintures murals es troben avui al MNAC i al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, però la darrera restauració de l’església va deixar al descobert restes de pintures originals en la nau i absis centrals i en l’absidiola nord. I l’església és preciosa, una obra cabdal de l’arquitectura preromànica. Ah!, i pel camí també veureu un magnífic pont gòtic que salva el riu Llobregat.

6. Passegeu pels mercats boletaires

A la tardor, el producte estrella de la comarca del Berguedà és el bolet. L'Onze de Setembre encara no estem a la tardor, però als boscos berguedans ja hi sovintegen els caçadors de l’apreciada menja. A Cal Rosal (Olvan) i a Guardiola de Berguedà, a escassos minuts de Berga, des del setembre fins que acaba la temporada obren portes cada dia els respectius Mercats del Bolet, amb parades on trobareu unes o altres espècies, segons les pluges i la traça dels boletaires.

Publicitat

7. Practiqueu esports nàutics a la Baells

El Berguedà no té mar, cert, però té un embassament, la Baells, que és ideal per passar-ho d’allò més bé amb els esports nàutics. Així que si voleu fer temps per a l’acte de la tarda tot fent una mica d’exercici, i a més a més sou fans de l’aigua, aquest és el vostre lloc. No cal que hi porteu res: hi ha empreses que lloguen caiacs, canoes, patinets i embarcacions de motor.

8.  Endinseu-vos en unes antigues mines de carbó

Una de les visites més singulars i atractives de la comarca, és entrar a una autèntica mina de carbó amb un tren miner. És un trajecte de 450 metres per la galeria Sant Romà que permet fer-se una idea de com era el treball en aquestes mines. Abans, però, una mica d'història i de coneixements sobre els usos del carbó i la vida dels miners, que trobarem a les sales d'exposició permanents, dins d'un edifici que inicialment era un convent de monges. Sens dubte, una visita que tard o d'hora heu de fer al Berguedà.

Publicitat

9. Dineu al restaurant Sala

D’acord: mines, romànic, esports nàutics, el Pedraforca... però, i la teca? A Berga i a tota la comarca hi ha excel·lents restaurants, molts dels quals treballen amb productes de proximitat de primera qualitat. Dels molts que us podríem recomanar, aquí us volem citar el Sala, restaurant familiar de cuina tradicional catalana, però amb tocs d'autor i creativitat. Especialment recomanable anar-hi a la tardor, ja que una de les especialitats de la casa són els plats amb bolets. Cal dir, però, que també trobareu receptes 'micològiques' la resta de l'any. I si no, qualsevol dels plats de carn, o fins i tot de peix, que surten dels seus fogons us deixaran amb bon sabor al paladar.

10. Sopeu al restaurant Niu Nou

Fora de Berga, podeu per exemple entaular-vos al Niu Nou de Bagà, restaurant que destaca per la cuina ecològica portada a terme per la xef Carme Clotet, i per la recuperació de receptes antigues amb productes de proximitat, donant un toc personal i creatiu. La bodega és extensa i força singular: al costat dels vins catalans i espanyols, se'n poden triar també de californians, xilens, argentins, i fins i tot d'australians: un ventall molt ampli per celebrar com cal la Diada!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat