Amfiteatre romà de Tarragona
© Veronika Galkina
© Veronika Galkina

10 plans per fer a Tarragona l'Onze de Setembre

Aprofiteu que aneu a la capital del Tarragonès per participar als actes de la Diada per gaudir del millor de la ciutat

Publicitat

Tarragona és un dels cinc punts de Catalunya –juntament amb Barcelona, Lleida, Salt i Berga– que focalitzaran les mobilitzacions organitzades per l'Assemblea Catalana i Òmnium per a l'Onze de Setembre d'enguany. La capital del Tarragonès, en el missatge que es vol llançar al món, simbolitza la República en xarxa i de progrés. "És futur econòmic, en contrast amb el sagnant dèficit d'infraestructures actual sense corredor mediterrani, i amb la potencialitat econòmica escapçada", segons s'explica a la web Apunt, la qual informa sobre els actes de la Diada.

Si dubtàveu si desplaçar-vos a Tarragona o si ja ho heu decidit i esteu organitzant què fareu durant el dia, us proposem unes quantes idees perquè gaudiu de l'11-S amb la família i els amics.

1. Toqueu ferro al balcó

Abans que la Rambla Nova no es comenci a omplir de gent per l’acte de l’ANC, feu-hi una passejada. Val molt la pena! Comenceu les vostres passes a la plaça de la Imperial Tarraco, i des d’allí aneu avançant, sense pressa, observant els edificis a banda i banda, les terrasses de bars i restaurants, deixant enrere el monument als Castellers, la Font del Centenari... Ara, el moment més màgic ve al final del recorregut, quan, amb permís d’en Roger de Llúria, arribeu al Balcó del Mediterrani per gaudir de les vistes del Mare Nostrum i de l’horitzó. Els tarragonins tenen el costum d’arribar aquí i tocar la barana, tocar ferro. Hi ha qui diu que porta bona sort, així que ja ho sabeu!

Dedicada a Santa Tecla, la Catedral de Tarragona s'alça en el punt més alt de la ciutat, i es va consagrar l'any 1331. Mereix una visita per conèixer-la tota ella i especialment el claustre, un conjunt arquitectònic i escultòric excepcional a cavall dels segles XII i XIII. Tingueu en compte que l’11 de Setembre no es du a terme visita guiada, però sí que la podreu fer amb audioguia. Si voleu pujar al campanar, heu de trucar amb antelació a la Catedral o enviar un correu electrònic.

Pel que fa al Museu Diocesà, exposa peces arqueològiques d'època romana -majoritàriament d'excavacions fetes al subsòl de la mateixa Catedral–, una àmplia pinacoteca que engloba diversos segles de la història de l'art, orfebreria, material litúrgic, i una valuosa col·lecció de tapissos.

Publicitat

Possiblement la imatge més coneguda de Tarragona és la del seu amfiteatre arran de mar. De forma oval i amb grades excavades a la roca, en aquest espai tenien lloc les lluites de gladiadors, entre ells o contra feres, i també execucions públiques. Extingit l'Imperi Romà, el segle VI s'hi edificà una basílica visigòtica, i més endavant una església medieval.

4. Espereu el crepuscle al Serrallo

Quan el dia comença a declinar, és sensacional fer un passeig pel Serrallo, el barri mariner de Tarragona. Cerqueu el far de la Banya, des d'on, si el temps fa bondat, se us posarà la pell de gallina seguint el crepuscle. Quan la gana pugui amb vosaltres, no us mancaran restaurants en aquesta zona, com us podeu imaginar amb els arrossos, el peix i el marisc com a plats estrella.

Publicitat
Entreu a la Tarraco del petrori i el circ romà
Entreu a la Tarraco del petrori i el circ romà

Dos dels elements més importants que es conserven de l'època romana. Per un costat el circ, alçat al segle I dC i que es calcula tenia capacitat per a uns 30.000 espectadors. Una part important resta sota de diversos carrers de la ciutat, però una altra part és ben visible. Està connectat per passadissos subterranis amb el pretori, torre que allotjava les escales que permetien el pas de la ciutat baixa fins al fòrum provincial, i que al segle XVI es va convertir en palau dels reis de la Corona d'Aragó.

Visiteu el Museu Nacional Arqueològic
Visiteu el Museu Nacional Arqueològic

Al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona s'ha d'entrar com a mínim una vegada a la vida, per tal de descobrir les múltiples peces d'època romana de gran valor històric i artístic que conserva. En destaquen els mosaics, paviments de moltes de les cases benestants de les viles urbanes, i que gràcies a estar resguardats des de fa dècades per aquest centre s'han conservat en bon estat. Alguns són autèntiques obres mestres, com el mosaic de la Medusa, a la sala III, o el dels Peixos, espectacular, de 6,25 metres de llarg per 4,30 d'ample, i que conté fins a 47 representacions de la fauna marina mediterrània.

Publicitat

A només sis quilòmetres de Tarragona, al terme municipal de Constantí, a la Vil·la Romana de Centcelles trobareu una  mostra única d'art paleocristià, la més antiga del món romà que es conserva. Recomanem fer-hi una visita guiada per no perdre-us detall d’aquest Patrimoni de la Humanitat. Si viatgeu amb canalla, encara amb més motiu podeu triar acostar-vos-hi, ja que a la vil·la s'hi desenvolupen activitats expressament adreçades als menuts, des de tallers fins a la narració d'un còmic presentat en forma de mosaic!

8. Banyeu-vos a la platja

El cap de setmana de la Diada és possible que encara faci calor i que us vingui de gust fer un bany al mar. Us proposem acompanyar la remullada d’una excursió per la costa. Preneu el tren i baixeu a l’estació d’Altafulla-Tamarit. Aneu a trobar la platja, i quan hi arribeu comenceu a caminar en direcció sud. Farem d'aquesta manera un bon tram del Camí de Ronda. El primer punt d'interès és la desembocadura del Gaià, que acostuma a estar d'allò més tranquil i tota mena d'ànecs i ocells hi fan vida. A l'horitzó ja anem veient el castell de Tamarit, privat i reservat per a celebracions i festes, i després de Cala Jovera hi ha trams de costa encisadors, amb alguna caseta de carrabiners. El camí va resseguint la punta de la Móra i arriba al bosc de la Marquesa, un espai fràgil i de gran valor, i també són precioses les cales Becs i Fonda. Arribats a la punta de la Creueta comença la platja Llarga, que acaba amb les roques dels Morrots i la platgeta dels Capellans. Encara trobarem algunes altres platges abans no ens endinsem a la ciutat, com la Savinosa i l'Arrabassada.

Publicitat

9. Feu el vermut

A  la capital del Tarragonès fer el vermut és tota una tradició, un fet social, amb amics o amb la família. Hi ha molts llocs on prendre’l, però ens agrada especialment la plaça de la Font (on hi ha l’Ajuntament), amb una llum especial i plena de bars a banda i banda. Preneu seient, per exemple, al bar Melic, i demaneu el vermut negre de tirador i unes olives farcides.

10. Dineu a El Terrat Restaurant

Hi ha una llarga llista de restaurants excelsos a Tarragona, llarguíssima, i molts d’ells aposten per la cuina d’autor i d’avantguarda, sense oblidar l’essència de la cuina mediterrània. Un d’ells és El Terrat Restaurant: elegant en la presentació dels plats i exquisit en l'elaboració. Receptes molt diverses, però us recomanem que tasteu algun plat que porti foie.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat