Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
3 propostes culturals per viure Sant Jordi durant 23 dies
Foto: Shutterstock

23 propostes culturals de la Diputació de Barcelona per viure Sant Jordi a casa

Res pot aturar la cultura: la nostra ciutat és plena de vida, fins i tot quan no podem sortir de casa! Preparats per viure un Sant Jordi diferent?

Time Out en col·laboració amb la Diputació de Barcelona
Publicitat

Aquest 23 d’abril no podrem sortir a passejar pels carrers de Barcelona, ho sabem, però això no impedirà que celebrem Sant Jordi d’una manera especial i envoltats de cultura. Tant és així, que hem decidit que aquest any celebrarem aquesta festivitat durant més dies que mai, ens ho mereixem! La Diputació de Barcelona porta la cultura a l’abast de tothom amb 23 propostes diferents i nosaltres us proposem que, des del 23 d’abril i durant 23 dies consecutius, en visqueu una cada dia. D’aquesta manera l’espera fins al 23 de juliol - el dia en què celebrarem Sant Jordi al carrer aquest any - serà molt més curta! Esteu llestos per viure 23 dies de cultura des de la llar? Us fem un petit avanç de què van aquestes propostes de les quals podreu gaudir a partir d’aquest dijous de Sant Jordi!

1. Biblioteques (virtuals) obertes!

La Diputació de Barcelona posa a disposició de tots els ciutadans, tant si tenen carnet de biblioteca com si no, tots els serveis virtuals de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Només cal sol·licitar-ho a través d’aquest formulari, que dona accés a la plataforma de préstec digital eBiblio, amb una àmplia oferta de llibres, pel·lícules i revistes.

3. Sant Jordi per a la canalla

Aquest any el cavaller, el drac i la princesa també estan confinats, però no per això deixen de celebrar Sant Jordi amb en Gènius i un munt d’activitats . La proposta inclou un apartat dedicat a Gianni Rodari amb motiu del centenari del seu naixement, amb alguns dels seus millors contes narrats per personalitats del món de la cultura com l’Elisenda Roca, el David Anguera, la Laia Aguilar, el Jordi Folch o en Martín Piñol.

4. Tothom amb el seu llibre

La Llibreria de la Diputació continua atenent per fer encàrrecs en línia i  consultes a  llibreria@diba.cat . Quan acabi el confinament, les comandes es lliuraran i es podran recollir directament a la Llibreria. El cobrament es realitzarà en el moment del lliurament. A més, continua posant a l’abast un catàleg de PDF gratuïts de descàrrega lliure, molt ampli, especialment de les col·leccions tècniques, com “Eines” i “DEstudis”.

5. Un Sant Jordi amb autors

La Fundació Miquel Martí i Pol presenta l’univers poètic del poeta en una aplicació per a tauletes mòbils gratuïta que apropa els infants a la poesia. També disposa del vídeo 'Primavera', inspirat en el poema que trobem al recull “El poble”, on es pot cantar amb karaoke. I per a infants i famílies s’ha creat un Kahoot sobre Miquel Martí i Pol , per jugar en equips o de manera individual. A més, el primer Cicle de confinament sobre autors i autores convida una persona experta que parla sobre l’obra d’un creador.

La Fundació Jacint Verdaguer estrena un nou web on es pot consultar el catàleg de la Biblioteca de la Casa Museu amb motiu del 175è aniversari del naixement del poeta.

6. Visita al Palau Güell

A través de Twitter o d’ Instagram es pot fer una visita guiada per tot l’edifici, el primer palau urbà dissenyat per Antoni Gaudí. A partir d’aquest dijous, 23 d’abril, el Palau Güell també proposa un Quiz Stories Instagram amb una pregunta diària sobre l’edifici, patrimoni mundial per la UNESCO.

A més, des del web del Palau es poden fullejar i comprar tots els llibres de la col·lecció “El Palau Güell a fons”, accedir a una llista de música recomanada per María Sanhuesa, autora del llibre “Sons d’una nissaga. La música dels Güell”, o mirar el vídeo de Raquel Lacuesta i Xavier González, autors del llibre “Eusebi Güell i Bacigalupi. Poder, catalanitat, cultura, art”.

7. Quiz en família al Museu Marítim

En col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals, el Museu Marítim de Barcelona ofereix, aquest dijous 23 d’abril, una edició especial i familiar del joc de preguntes #MuseumQuizaCasa dedicat a la literatura del mar i científica. El Museu, a més, exposa tota la seva col·lecció en línia i mostra les exposicions virtuals.

8. El teatre truca a la porta

L’Institut del Teatre recomana els textos del Repertori Teatral Català amb una àmplia selecció de la millor literatura dramàtica en llengua catalana. A través del Reservori Digital de l’Institut del Teatre (RedIT) també es pot accedir a les publicacions i a la pedagògica de l’Institut del Teatre. Una altra proposta va dedicada a les arts escèniques a través de l’ Arxiu Audiovisual de les Arts Escèniques, una iniciativa del MAE .

9. El CCCB en pantalla

Durant tota la setmana, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ofereix al seu web més de 3.000 documents en línia: conferències, concerts, entrevistes, articles, vídeos i assaigs. Del 27 al 3 de maig, a més, el CCCB facilitarà l’accés a una bona part dels continguts relacionats amb el món del llibre a través de les xarxes socials i el web.

10. Visita virtual a 4 museus de Sitges

Els quatre museus sitgetans –el Cau Ferrat, el Museu de Maricel, el Palau de Maricel i el Museu Romàntic– es poden visitar de manera virtual a través de Google Art Project i de l’aplicació VisitMuseum. A més, alguns dels seus elements es poden contemplar en tres dimensions, com ara els capitells i les escultures de la façana de Maricel, accesibles a la plataforma Sketchfab en el següent enllaç

11. Un món de teixits

El Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa ofereix accés a la seva col·lecció a través de diferents canals. El més recent és el repositori #MuseuObert, on juntament amb altres museus, presenta fins a 43 peces entre vestits i mostres de teixits. A més, també disposa de la base de dades en línia IMATEX, amb més de 30.000 documents tèxtils de totes les èpoques i cultures.

12. El museu més gran de Catalunya a casa

La Xarxa de Museus Locals, que aplega 68 equipaments culturals de 53 municipis, proposa visites virtuals a diverses exposicions, com una panoràmica de 360 graus a museus com el Museu del Càntir d’Argentona, Museus de Sant Cugat o Museus de Sabadell; visites al Google Art Project, com per exemple al Museu Abelló de Mollet o a la Biblioteca Museu Víctor Balagué. A més, al canal de YouTube de la Mirada Tàctil es poden visitar fins a 24 exposicions permanents dels Museus de la Xarxa, amb vídeos amb intèrpret en llengua de signes, subtítols i locució que ofereixen un plus d’usabilitat al recorregut de la visita.

13. De París a Nova York

Podeu accedir a l'exposició en versió virtual de 'De París a Nova York. Gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut' que mostra, mitjançant gravats i obra gràfica dels grans artistes del moment, l’eclosió i evolució de l’art i els canvis de capitalitat del món i del mercat de l’art del segle XIX al XX.

14. Natura i modernisme

L'exposició virtual de 'El modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura' recull la influència que la natura va tenir en els creadors modernistes i la seva obra arquitectònica. La mostra convida el visitant a ensumar el perfum de determinades flors, escoltar i visualitzar els processos de producció i palpar les formes de determinades reproduccions.

15. El futbol il·lustrat

'Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895' reuneix l’obra de dibuixants, il·lustradors i humoristes sobre el món del futbol des de la seva implantació a casa nostra fins avui, tot retratant part de la vida social i política del nostre país.

16. El noucentisme a casa

'Els altres noucentistes' mostra la grandesa, però també la complexitat d’aquell moviment en el terreny de les arts i dels oficis per mitjà d’un seguit d’obres que pertanyen a les col·leccions dels equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

17. Memòria en femení

L’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació també difon aquests dies la galeria virtual #DonesMuseuslocals , per recuperar i fer visible la memòria i el paper de les dones en diferents èpoques històriques i àmbits artístics.

18. Desmuntant la República

La Diputació també presenta diverses exposicions virtuals, organitzades per la Xarxa d’Arxius Municipals, com per exemple, 'Desmuntant la República', un viatge des de l’esclat de la Guerra Civil i la victòria del bàndol franquista, amb la supressió de les institucions republicanes, fins a l’inici i consolidació de la dictadura del General Franco.

19. Teatre i més teatre

O bé, 'Papers de teatre', que reuneix programes de mà, cartells, fotos, esbossos d’escenografies i de vestuari... de grups i companyies amateurs que permeten resseguir una part de la història de teatre català durant els darrers cent anys.

20. La història dels refugiats

També ens apropa l'exposició '1936-1939. Uns altres refugiats', que ressegueix les vivències dels refugiats a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil. La mostra connecta amb els refugiats de conflictes actuals en ple segle XXI.

21. Tastets d'estiu

L'exposició 'Empremtes del primer estiueig' ens apropa a l’entorn del fenomen de l’estiueig abans de l’any 1936 al territori de la província de Barcelona, amb projectes, plànols, documents textuals, fotografies, programes de festa major, cartells, premsa local, anuncis publicitaris, entre altres documents.

22. Píndoles d’art contemporani

L’Oficina de Difusió Artística ofereix tres vídeos al voltant de l’exposició 'Elogi del malentès', a cura de la Joana Hurtado. En aquesta mostra col·lectiva, 14 artistes contemporànies conviden a descobrir d’una forma molt creativa les oportunitats que brinden els malentesos.

23. Descobriu el patrimoni cultural local

L’inventari de béns que recullen els Mapes del Patrimoni Cultural Local, permeten resseguir al detall el patrimoni cultural i natural dels municipis, amb un sistema d’informació geogràfica per visualitzar informació de cada element al mapa municipal.

D’altra banda, la comunitat virtual Interacció recull tota l’actualitat de la gestió cultural, amb tota la informació generada des del Centre d’Estudis i Recursos Culturals, CERC.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat