Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Casa Sayrach
© Irene FernandezCasa Sayrach

48 H Open House 2016: 11 edificis que has de veure

El festival d'arquitectura ofereix l'oportunitat de descobrir els edificis i projectes arquitectònics més singulars de Barcelona i rodalies. Propera edició, el 22 i 23 d'octubre

Escrit per
Maria Junyent
i
Eugènia Sendra
Publicitat

El 22 i 23 d'octubre torna 48 H Open House Barcelona, el festival que durant dos dies permet descobrir i passejar-se per cases singulars, construccions de referència i projectes arquitectònics que habitualment no són accessibles al públic. Uns 200 espais repartits pels districtes de la ciutat estaran oberts de manera gratuïta. Destaquen joies com el del Teatre del Liceu, construccions emblemàtiques com l'Arc del Triomf, el recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau, les Torres Venecianes de la plaça Espanya, o el campanar de Santa Maria del Mar (amb inscripció prèvia), a més de palaus, naus, biblioteques, dipòsits d'aigua i la xara de clavegueram, domicilis particulars, i el refugi antiaeri a la plaça del Diamant... Us oferim la nostra tria, onze propostes imprescindibles.

L'esdeveniment està concebut per seccions. Dins de l'Open Green s'agrupen espais que aposten per la sostenibilitat, com l'Hospital de Sant Pau o l'Espai René, habitatge reformat amb criteris verds. L'Open Infraestructures apropa a edificis i equipaments com la Confraria de Pescadors de Barcelona, la xarxa de clavegueram o el dipòsit d'aigües pluvials L'Estrella, a Badalona. I a l'Open Social, els protagonistes són les formes alternatives d'habitatge; dins d'aquest àmbit es podran visitar el Pis Zero de la Fundació Arrels, les cases baixes del Bon Pastor i el pis museu de la Casa Bloc de Sant Andreu.

A més de les propostes en ciutats com Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet i Vilassar de Dalt, Badalona se suma a l'esdeveniment com a ciutat convidada. Es podran visitar la fàbrica d'Anís del Mono, el Pavelló Olímpic, el dipòsit d'aigües pluvials l'Estrella i els habitats del passatge de Josep Gironès, entre d'altres.

És recomanable arribar amb prou antelació a l'hora d'obertura als espais, ja que s'hi acostumen a generar cues. I si en comptes d'anar per lliure preferiu les visites guiades, consulteu l'oferta d'itineraris gratuïts i d'inscripció prèvia al web del festival.

Confraria de Pescadors

1. Confraria de Pescadors

L’any passat l’Open House va incorporar al festival una nova secció dedicada a les infraestructures; l’oportunitat de visitar equipaments que donen suport al desenvolupament social i econòmic de la ciutat, des d’estacions de metro fins a dipòsits d’aigua. Entre les infraestructures visitables s’hi afegeix la Confraria de Pescadors de Barcelona, fundada pels pescadors de la ciutat l’any 1945 i construïda gràcies a la recaptació popular que van fer els treballadors. Des de l’Open House proposen visitar aquest espai històric i encara viu, que fa de seu social, d’oficines i administració.

Moll del rellotge, s/n (Barceloneta).
Ds., d'11 a 14 h i de 16 a 19 h. Dg., d'11 a 14 h



Pis Zero Arrels Fundació
© Juan Lemus

2. Pis Zero Arrels Fundació

Una altra de les novetats de la setena edició del festival és l’Open Social, una secció amb activitats que mostren diferents formes d’accedir a l’habitatge fora del circuit convencional. Aquí destaca el Pis Zero de la Fundació Arrels, d’Elisava i Leve_Projects (Eva Serrats i Francesc Pla). Es tracta d’un habitatge temporal per a persones sense llar i model de pis de baixa exigència i experimental, per repetir en altres situacions i emplaçaments.

Carme, 84 (Raval).
Ds., d’11 a 14 h

Publicitat
Casa Sayrach
© Irene Fernandez

3. Casa Sayrach

Manuel Sayrach i Carreras (1886-1937) va construir aquesta casa d’habitatges en cantonada entre el 1915 i el 1918 seguint els esquemes del modernisme, quan la majoria d’arquitectes de la ciutat ja havien abandonat aquest estil. A la Casa Sayrach, construïda perquè hi visquessin el seu pare i la família, la influència de Gaudí i concretament de la Pedrera és evident, tot i que les formes de Sayrach són encara més dolces i la pedra menys pedra. A banda de dedicar-se a l’arquitectura, Sayrach va escriure teatre i va dissenyar interiors i jardins, i d’alguna manera tot aquest saber està gravat a les parets, les finestres i la sinuosa escala de la casa, on s’hi llegeixen vèrtebres, closques i estats d’ànim.

Avinguda Diagonal, 423-425.
Ds. i dg., d'11 a 14 h i de 16 a 19 h

BioBui(L)t - Espai Txema

4. BioBui(L)t - Espai Txema

Al cor del Raval, just al costat del MACBA, s’aixeca un espai que canvia constantment. L’any 2013 l’associació BaM (Bioagricultura Mediterrània) va guanyar la cessió d’aquest espai que formava part del Pla de Buits –el pla de l’Ajuntament que vol dinamitzar espais en desús– amb un projecte que va més enllà de l’edificació, l’Espai Txema - BioBui(L)t. L’objectiu, de fet, és el d’entrar en contacte amb l’autogestió ciutadana, la construcció comunitària i les possibilitats dels recursos naturals i reciclats a mesura que es construeix. Aprendre mitjançant la mateixa pràctica. La visita a l’Espai Txema forma part de la secció Open Green, que destaca arquitectures compromeses amb el medi ambient.

Montalegre, 4 (Raval).
Ds., d’11 a 14 h

Publicitat
Habitatges al carrer Gomis
© Oscar Fernández

5. Habitatges al carrer Gomis

Antoni de Moragas, un dels membres fundadors del Grup R, va projectar un bloc de pisos veïnals que era fruit dels principis de l'arquitectura moderna, tot i que connectava amb les fórmules constructives del moment, que seguien sent força artesanals. A més de poder visitar els espais comuns del conjunt situat als peus del Turó de Vallcarca, també s'obrirà un dels pisos que conserva la distribució original de l'obra dels anys 50. 

Avinguda de Vallcarca, 125 - Carrer de Gomis, 52 (Vallcarca i els Penitents).
Ds., d'11 a 14 h

Nau Bostik

6. Nau Bostik

Nascut com a centre per a la difusió de la cultura i l'art, amb l'objectiu de fer barri i esdevenir un espai de trobada per les entitats de Sant Andreu, la Nau Bostik se suma al catàleg d'espais oberts coincidint amb el 48H Open House. Havia funcionat com a fàbrica productora de cola per a la indústria sabatera, i havia tingut molt de protagonisme als 60; ara, després d'un decenni abandonada, torna a tenir vida i conserva diferents vestigis del seu passat industrial.

Ferran Turné, 11 (La Sagrera).
Ds., d'11 a 19 h. Dg., d'11 a 14 h

Publicitat
Habitatges La Casa del Pati

7. Habitatges La Casa del Pati

L'estudi d'arquitectura i urbanisme MBM, conformat en el seu moment pels arquitectes Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay, signava el 1962 el bloc d'habitatges Casa de Renda Limitada. L'edifici situat a la Ronda del Guinardó rep el sobrenom de la casa del pati, pel quadrant central i la font, un recurs que ens fa viatjar a la domus romana i que a més de buscar la ventilació de la finca, volia esdevenir un espai de convivència i circulació.

Ronda del Guinardó, 44 (Baix Guinardó).
Dg., d’11 a 14 h i de 16 a 19 h.

Habitatge al carrer de Tamarit

8. Habitatge al carrer de Tamarit

Com resoldre la reforma d'un pis de 140 metres a l'Eixample? Aquesta és la proposta de RAS Arquitectura. Han apostat per conservar la tribuna que dóna al carrer i s'han eliminat els passadissos i els distribuïdors, creant un espai d'espais a través dels quals es filtra la llum de forma gradual. També s'ha posat molta atenció en els materials, i en el fet de conservar elements originals de l'edifici, com el sostre de bigues de fusta i els revoltons ceràmics. 

Tamarit, 93 (Sant Antoni).
Ds., de 16 a 19 h

Publicitat
Can Peguera

9. Can Peguera

Construït com a barri de cases barates per acollir la immigració desplaçada de les barraques de Montjuïc amb motiu de l'Exposició Universal de 1929, el nucli de Can Peguera resisteix. Aquests pisos de lloguer, que als anys 30 van esdevenir un dels reductes anarcosindicalistes més importants a la ciutat, són propietat del Patronat Municipal de l'Habitatge de Barcelona i han estat proposats per ser inclosos dins del catàleg de patrimoni històric de la ciutat per la seva singularitat arquitectònica.

Plaça de Sant Francesc Xavier (Nou Barris).
Ds., d'11 a 14 h

Sala Beckett

10. Sala Beckett

L'antiga cooperativa Pau i Justícia, un espai ple d'encant i possibilitats, s'ha convertit en la seu de la Sala Beckett. A la planta baixa trobem els espais públics i a les plantes superiors s’ubiquen les zones de formació i creació d'aquest espai dedicat a l'experimentació teatral que forma part de la xarxa de Fàbriques de Creació de l'Ajuntament de Barcelona. La reforma integral duta a terme per l'estudi Flores & Prats ha conservat molts dels elements originals de l'espai del Poblenou.

Pere IV, 228 (Poblenou).
Dg., d’11 a 14 h i de 16 a 19 h

Publicitat
Anís del Mono
© MBMV

11. Anís del Mono

Badalona, que és la ciutat convidada a la setena edició del festival 48H Open House, obre un espai emblemàtic: la fàbrica modernista on fa més de cent anys que s'elabora l'Anís del Mono, que va ser declara patrimoni històric l'any 2007. Del conjunt encarregat per la família Bosch destaquen les sales de destil·lats, que conserven maquinària original de l'època; espais com l'arxiu, amb mobles i decoració de l'època, entre els quals brilla el cartell de Ramon Casas; i el quiosc per a la venda d'anís que va projectar Puig i Cadafalch.

Carrer d’Eduard Maristany, 115 (Badalona).
Ds., de 16 a 19 h i dg., d'11 a 14 h

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat