Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Barcelona Top 10: Herois del Poble-sec

Barcelona Top 10: Herois del Poble-sec

Jaume Sisa, Serrat, Margarida Xirgú, Quimet i Quimet... Repassem alguns dels noms que formen part de la història del Poble-sec

Poble Sec
Per Ada Castells |
Advertising

La història d'un barri la forgen els seus carrers, els comerços i el teixit veïnal, i també aquells veïns il·lustres, famosos per diversos motius, que han situat el barri al mapa de l'imaginari col·lectiu. Aquests són 10 dels herois del Poble-sec... N'hi ha molts més!

Jaume Sisa

Jaume Sisa

El cantant galàctic diu que la seva pàtria és el Poble-sec, concretament la part alta del carrer del Poeta Cabanyes. Hi jugava i hi somiava de petit, i no ens estranyaria que encara hi jugués i hi somiés de tant en tant, alguna nit, tot esperant el sol, perquè en Sisa és un home de principis.

Joan Manuel Serrat

Joan Manuel Serrat

S’ha guanyat el títol d’‘El noi del Poble-sec’ perquè ha sabut captar l’essència popular del barri amb les seves cançons, si no, d’on surt La Carmeta que passeja pel Paral·lel amb el seu gos ple de sarna o El drapaire que, de carrer en carrer, de taverna en taverna, remuga de la canalla?

Advertising
Ous fregits

El meu pare

Nascut a Vilà i Vilà, no era cantant sinó ginecòleg, però estava fet tot un artista conceptual i després de cada part que li tocava assistir a la matinada es fumia un parell d’ous ferrats amb sobrassada, fos l’hora que fos. No em direu que no és una bona desconstrucció metafòrica de la vida?

Los Morancos

La mare de Los Morancos

Sí, la mare que els va parir va néixer al barri, però no ho poden dir gaire perquè si cauen sota la sospita de tenir gens catalans perdran públic; si més no, a la seva parròquia no els va agradar gens que un dels germans declarés a TV3 que estava d’acord amb el referèndum.

Advertising
Margarida Xirgu

Margarida Xirgú

Qui tampoc no va poder parlar amb llibertat és Margarida Xirgu, la gran actriu de la República que es va haver d’exiliar. No va néixer al Poble- sec, sinó a Molins de Rei, ni tampoc no hi va morir, ho va fer a Montevideo. Però hi té una plaça, la més teatrera de la ciutat. Se la mereix!

Raquel Meller

Rachel Meller

Com tants altres del Poble-sec, va néixer a Aragó, però la seva família es va instal·lar al barri i ella, fent de modista, va entrar en contacte amb el món del teatre. De l’Arnau va saltar al món a base de cuplets i ara la tenim petrificada al Paral·lel en forma d’estàtua.

Advertising
Maleït Montjuïc

Llort

Una altra veu del barri, però no canta sinó que escriu. Amb la novel·la 'Maleït Montjuïc' fa una oda al Poble-sec protagonitzada per una venedora de loteria, mare d’una noia que treballa al Bagdad i d’un noi acabat de sortir de la Model. Pura supervivència a peu de muntanya.

Carpaccio de peu de porc amb vinagreta de mongetes

El xef d'El Funicular

És un artista dels carpaccios que opera des del carrer de Vallhonrat en un petit espai. No us espereu el típic de vedella sangonosa tallada com paper de fumar, en fa un, fins i tot, de peix espasa. S’hi arriba per casualitat. Només es tracta de sortir del Lliure i no saber on anar a sopar.

Advertising
Quimet i Quimet

Quimet i Quimet

No s’hi arriba tant per casualitat, sinó perquè ho diuen les guies. A més de tenir un vermut excel·lent i molta llauna bona –al barri n’hi ha uns quants– , sempre hi pots conèixer un estranger cool. A més, és al mateix carrer on va néixer el Sisa i amb això ja està tot dit.

foto_sofa_bona1.jpg

Salvador Escribà

Cantant de la Salseta del Poble-sec, la formació que fa més de 30 anys que ens fa ballar a les festes majors. Ell és de Bell-lloc d’Urgell, però tot va començar al barri per donar suport a una campanya electoral. Després els van sortir més bolos i mira-te’ls, qui ho havia de dir!

També t'agradarà

Botigues

De compres a Montjuïc i Poble Sec

Trobes a faltar algun establiment important de Montjuïc i el Poble-Sec? Ens ho pots dir als comentaris de sota. Vintage-Room Vintage Room és la botiga on-line on l’Anna i el Manuel han bolcat la seva obsessió pels mobles i objectes dels anys 50, 60 i 70. Les seves troballes per mercats del sud de França i de no tant lluny es mostren a Vintage Room. Una selecció acurada i coherent, que ara està a l’abast de tothom. Gaudireu dels seus mobles al restaurant Acai; té gràcia això de comprar la butaca on heu segut per sopar. Fatbottom Entreu amb els ulls ben oberts en aquest cau il·lustrat, on fins i tot les parets són replenes d'històries, des d'ossos que cacen salmons a la darrera aventura gràfica dels autors més interessants. Això és Fatbottom, la llibreria gràfica dedicada a tot el que es mou entre el còmic de tota la vida i la il·lustració pura.

Bars de Montjuïc i Poble-Sec

Bar Rufián La gent del Clandestino han ressuscitat com a bar de canyes, vermuts i pica-pica al Poble-sec: el Rufián. Els ingredients són senzills: local acollidor sense pretensions esteticistes, molt bona música, ambient amical i bona matèria primera –cervesa negra Moritz de barril, no l’Epidur; vermut La Secuita; olives i anxoves de l’Escala; tomàquets en conserva al pesto de Navarra... Els dissabtes i diumenges és una festa: l’hora del vermut el converteix en punt de trobada de gent entre els trenta i els quaranta amb ganes de passar un migdia en bona companyia. Gran Bodega Saltó La Saltó ha estat una de les pioneres en convertir el Poble-sec en un dels barris més animats de la ciutat. De fet, els seus horaris són més de bar de nit que de botiga, la qual cosa no impedeix que alguns veïns baixin al vespre per omplir les garrafes de vi de bóta. Però l'oferta enològica no és el principal atractiu de la Bodega Saltó. Costa trobar un local tan pintoresc com aquest a Barcelona. Renovat pel dissenyador Steve Forster el 2002, funciona com una petita fira de l'extravagància on es poden trobar tot tipus d'andròmines, antigalles, tigres de peluix o llufes que beuen en porró. Bar Seco Un bar adherit a la casua Slow Food, és a dir, que fa servir productes de proximitat i sostenibles per elaborar els plats de la seva carta, curta però suficient per satisfer plenament els estómacs famolencs. Les seves patates braves bio tenen justa fama. I la seva terrassa, davant del refugi de Montjuïc,

Advertising
Clubs

Sortir per Montjuïc i el Poble-Sec

El millor oci nocturn del barri Trobes a faltar algun local nocturn imprescindible de Montjuïc i el Poble-Sec? Ens ho pots dir als comentaris de sota. Sala Apolo Aquesta sala de concerts, amb Nitsa com a residència més important, s’ha convertit en el paradigma del clubbing indie barceloní i la bona música en viu sense etiquetes. Figures emergents i consagrades del pop, rock, folk i electrònica internacional trepitgen l’escenari cada dia de la setmana. Mau Mau Underground Situat al centre del Poble-Sec, Mau Mau Underground és una antigua nau industrial reconvertida en un lounge club. Està obert de dijous a dissabte i també els dies de futbol, amb les seves dues pantalles gegants es converteix en una bona opció per veure els partits en grup. Podeu trobar-hi més de 35 ginebres i 20 vodkes premium. Psycho Un bar de rock and roll dels de veritat, fundat per gent com Charly Raw, que han fet tots els papers de l'auca: promotors, venedors de discos i periodistes. Sovint hi trobareu el grup de torn de l'Apolo fent la pirmera o la darrera. Hi sóna tot allò que sigui bo: de Sly & the Family Stone a Dead Boys. El Molino Després de la reforma del 2010, aquest famós teatre ha renascut de les seves cendres. El Molino està recuperant l'esplendor dels seus millors temps, quan era el teatre més reconegut del Paral·lel, transgressor i inventant un llenguatge propi per burlar a la censura de l'època, i segueix programant espectacles de revista, cabaret, burlesque, music hall i també teatre i fla

Restaurants

Restaurants de Poble-sec

Trobes a faltar algun restaurant imprescindible del barri? Ens ho pots dir als comentaris de sota. La millor cuina del barri Xemei No és el mateix dir “avui hem sopat en un italià” que “avui hem sopat en un venecià”. Encara hi ha categories! Quan, al Poble-sec, va obrir el Xemei, aquest incís es va fer imprescindible. Els bessons –xemei, en dialecte venecià– Stefano i Max Colombo van portar a Barcelona una cuina transalpina que superava d’una vegada els macarrons a la bolonyesa i les pizzes quattro stagioni. Arribava el peix tal com el cuinen al Vèneto, i havíem d’aprendre què són les sarde in saor o el baccalà mantecato: una altra cuina italiana era possible. Casa de Tapes Cañota El Cañota és un bar de tapes marineres d'inspiració gallega amb molt bones referències. Es tracta del germà petit del reputat Rías de Galicia, un dels grans restaurants gallecs de la ciutat i de l'Estat. L'oferta del Cañota és la de tota la vida: peix i marisc fregit, patates braves, pop a la gallega, amanida russa, canyes de cervesa i vins. Tot de la millor qualitat i en un local desenfadat per a resoldre un àpat de celebració o el sopar després de sortir del Lliure, el Mercat de les Flors i del BTM, que li queden al costat. La Federica A tots els que desconfieu quan entreu en un lloc bonic, les línies que venen a continuació van per a vosaltres. Jo també formo part del club “Jo desconfio”. De fet, me’n podria erigir presidenta i estampar samarretes amb la cara d’algú amb el nas arronsat. El que e

Advertising