Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Barcelona Top 10: Plats típics

Barcelona Top 10: Plats típics

Les delícies que tot barceloní hauria d'haver tastat, una selecció de les receptes més nostrades

Cuina catalana
Per Ada Castells |
Advertising

Més dolç que salat, tradicional a més de modern i—és clar—amb un pessic de mar i muntanya. Les tradicions gastronòmiques de Barcelona compten amb una sèrie de fites a salvaguardar en el constant combat contra les modes insubstancials i la frivolitat globalitzadora. Aquí teniu el Top 10 de receptes i costums per afegir al nostre costumari de barcelonins de soca-rel.

1
Canelons

Canelons trufats

És una recepta que hem tret de Ca l’Isidre. Els canelons Rossini són els que porten foie gras perquè és com li agradaven al compositor; doncs a Barcelona no ens quedem curts i hi afegim tòfona negra o succedanis, segons l’economia de cadascú, que tampoc està el forn per a tòfones.

2
Rajola de xocolata

Rajola de xocolata

El mestre xocolater, Enric Rovira, va crear aquesta xocolata negra amb el dibuix característic del panot de Barcelona i va ser una bona pensada perquè és un souvenir elegant en un món on abunda la vulgaritat. Ara tocarà fer-ne del nou panot de la Diagonal, si és que passa a la història.

Advertising
3
Tortell

Tortell de nata

Quan els diumenges eren diumenges com cal, la gran discussió de les famílies nostrades de casa bona era si, de postres, hi hauria tortell de nata o braç de gitano. Això passava molt abans, quan la ginesta feia olor, la mar era més blava i els cuiners no feien tants invents sofisticats.

4
xurreria trebol
©Ivan Gimenez

Xurros

Sí, ja ho sabem, són de Madrid, però els bons costums s’han d’importar i qui no ha caigut en l’acció desesperada de buscar una xurreria per refer-se d’una nit de gresca? N’hi ha d’estratègicament distribuïdes per tota la ciutat, tant mòbils com fixes, i també tenen bunyols.

Advertising
5
Bacallà a la llauna
©Núria Farregut

Bacallà

El bacallà és un plat molt de Barcelona i una de les grans enyorances de qui viu a l’estranger són les bacallaneres i els seus consells perquè el peix no ens quedi massa o massa poc salat. Es pot fer de moltes maneres i entre els més genuïns hi ha el bacallà a la llauna o amb allioli gratinat.

6
Colomí guisat

Colomins

Creiem sincerament que estan desaprofitats. La ciutat n’és plena i són una menja exquisida, sobretot en terres franceses. Ara bé: potser els exemplars urbans fan una mica d’angúnia. Una sospita que sota les seves plomes grises hi deu haver una carn estressada i excessivament magra.

Advertising
7
pa

Una de quart

Abans que els nostres forns fossin envaïts per les baguets i els panets de nous, a Barcelona se solia comprar “una de quart”, que era una barra allargada, no tan prima com la versió francesa, i que anava bé per sucar i fer els entrepans. Les famílies panarres en compraven “una de mig”.

8
vermut senyor vermut

Vermut

Fer el vermut és un bon costum barceloní que està en ple auge. Hi ha la versió llaunes de qualitat o la de tapetes elaborades. El Poble-sec i Gràcia són bons destins per anar a la recerca d’aquest predinar que ajuda a encarar amb alegria etílica les trobades familiars de diumenge.

Advertising
9
Pastís de Barcelona
©lacuinadesempre.cat

Pastís de Barcelona

Va ser un invent a base de massapà, mel, pomes i decorat amb nous, que es va fer pels Jocs Olímpics, però que no va acabar de prosperar entre els pastissers de la ciutat i ja no es troba. Fer-lo a casa és tota una moguda, però si us hi atreviu, la recepta corre, naturalment, per internet. Nosaltres l'hen trobat a La cuina de sempre.

10
Festa dels Bolets

Bolets

Els de la parada del Petràs de la Boqueria són els més coneguts, però a tots els mercats de la ciutat hi ha aquesta oferta gastronòmica per la qual es deleixen els barcelonins. Si no els voleu comprar, sempre podeu sortir a caçar-ne, amb el risc que els de comarques us diguin camacus i pixapins.

Advertising