Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cuina catalana

Barcelona Top 10: Plats típics

Les delícies que tot barceloní hauria d'haver tastat, una selecció de les receptes més nostrades

Escrit per
Ada Castells
Publicitat

Més dolç que salat, tradicional a més de modern i—és clar—amb un pessic de mar i muntanya. Les tradicions gastronòmiques de Barcelona compten amb una sèrie de fites a salvaguardar en el constant combat contra les modes insubstancials i la frivolitat globalitzadora. Aquí teniu el Top 10 de receptes i costums per afegir al nostre costumari de barcelonins de soca-rel.

Canelons trufats

1. Canelons trufats

És una recepta que hem tret de Ca l’Isidre. Els canelons Rossini són els que porten foie gras perquè és com li agradaven al compositor; doncs a Barcelona no ens quedem curts i hi afegim tòfona negra o succedanis, segons l’economia de cadascú, que tampoc està el forn per a tòfones.

Rajola de xocolata

2. Rajola de xocolata

El mestre xocolater, Enric Rovira, va crear aquesta xocolata negra amb el dibuix característic del panot de Barcelona i va ser una bona pensada perquè és un souvenir elegant en un món on abunda la vulgaritat. Ara tocarà fer-ne del nou panot de la Diagonal, si és que passa a la història.

Publicitat
Tortell de nata

3. Tortell de nata

Quan els diumenges eren diumenges com cal, la gran discussió de les famílies nostrades de casa bona era si, de postres, hi hauria tortell de nata o braç de gitano. Això passava molt abans, quan la ginesta feia olor, la mar era més blava i els cuiners no feien tants invents sofisticats.

Xurros
©Ivan Gimenez

4. Xurros

Sí, ja ho sabem, són de Madrid, però els bons costums s’han d’importar i qui no ha caigut en l’acció desesperada de buscar una xurreria per refer-se d’una nit de gresca? N’hi ha d’estratègicament distribuïdes per tota la ciutat, tant mòbils com fixes, i també tenen bunyols.

Publicitat
Bacallà
©Núria Farregut

5. Bacallà

El bacallà és un plat molt de Barcelona i una de les grans enyorances de qui viu a l’estranger són les bacallaneres i els seus consells perquè el peix no ens quedi massa o massa poc salat. Es pot fer de moltes maneres i entre els més genuïns hi ha el bacallà a la llauna o amb allioli gratinat.

Colomins

6. Colomins

Creiem sincerament que estan desaprofitats. La ciutat n’és plena i són una menja exquisida, sobretot en terres franceses. Ara bé: potser els exemplars urbans fan una mica d’angúnia. Una sospita que sota les seves plomes grises hi deu haver una carn estressada i excessivament magra.

Publicitat
Una de quart

7. Una de quart

Abans que els nostres forns fossin envaïts per les baguets i els panets de nous, a Barcelona se solia comprar “una de quart”, que era una barra allargada, no tan prima com la versió francesa, i que anava bé per sucar i fer els entrepans. Les famílies panarres en compraven “una de mig”.

Vermut

8. Vermut

Fer el vermut és un bon costum barceloní que està en ple auge. Hi ha la versió llaunes de qualitat o la de tapetes elaborades. El Poble-sec i Gràcia són bons destins per anar a la recerca d’aquest predinar que ajuda a encarar amb alegria etílica les trobades familiars de diumenge.

Publicitat
Pastís de Barcelona
©lacuinadesempre.cat

9. Pastís de Barcelona

Va ser un invent a base de massapà, mel, pomes i decorat amb nous, que es va fer pels Jocs Olímpics, però que no va acabar de prosperar entre els pastissers de la ciutat i ja no es troba. Fer-lo a casa és tota una moguda, però si us hi atreviu, la recepta corre, naturalment, per internet. Nosaltres l'hen trobat a La cuina de sempre.

Bolets

10. Bolets

Els de la parada del Petràs de la Boqueria són els més coneguts, però a tots els mercats de la ciutat hi ha aquesta oferta gastronòmica per la qual es deleixen els barcelonins. Si no els voleu comprar, sempre podeu sortir a caçar-ne, amb el risc que els de comarques us diguin camacus i pixapins.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat