Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Com fer un tast
Com fer un tast

Com fer un tast?

Time Out en associació amb DO Penedès, t'ensenyem a desgustar el vi perquè gaudeixis amb tots els sentits

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Segur que has vist moltes pelis on actors esnobs feien tastos de vins. Has observat com oloraven i bellugaven el vi dins la boca i has pensat: què fan aquests? Bé, ja et podem dir que res estrany! Fer un tast de vins és més senzill del que et penses i gens exclusiu. T'agradaria aprendre'n?

Un tast de vins consta de 3 fases: la visual, la olfactiva i la gustativa. Aquestes han de seguir un ordre concret i demanen una atenció completa. Per aquest motiu, hem d'obrir la ment, observar amb els 5 sentits i ser pacients. Preparat?

Fem-hi un cop d'ull

La fase visual del tast és la que realitzem en primer lloc i de la que obtindrem informació sobre el tipus de vi, envelliment, criança només observant el seu color. No només es tracta de veure si és blanc, negre o rosat! Per analitzar tots el matisos, hem de posar la copa sobre un fons blanc, inclinar-la uns 45 graus i observar.

Per exemple, si el vi negre té tonalitats violetes significa que és jove, però si els tons són més propers als teules significa que és vell. Amb el blanc, quan és transparent, significa que és jove, però quan és vell pren colors grocs i daurats. De la mateixa manera passa amb el rosat, quan és més marronós significa que és més vell.

Sabies que amb la vista també podem analitzar el grau d'alcohol? Quan les llàgrimes cauen ràpidament per la paret de la copa després de moure-ho, significa que té poc alcohol. No obstant, quan cauen al voltant de la copa lentament, significa que té un grau alt d'alcohol i glicerina.

Inspira!

Una vegada hem analitzat el vi de forma visual, arriba el moment de passar a la fase olfactòria. En general, les aromes del vi venen donades per la varietat de raïm, l'època i l'any de la verema, el procés de fermentació o l'emmagatzematge, entre altres.

Per poder olorar bé un vi, agafa la copa pel peu, per no escalfar el líquid ni embrutar la copa, i sense agitar-la, introdueix el nas dins i inspira. En aquest moment percebràs les aromes primàries que són aportades per la varietat del raïm i el seu most. Pensa en comparar-les amb fruites o vegetals!

Desprès agita la copa donant-li voltes, de forma suau, per alliberar les aromes secundàries i torna a olorar. Ara percebràs aromes de substàncies produïdes durant la fermentació.

Per últim, torna a agitar la copa i repeteix el procés. Arribarà un moment en què començaràs a percebre les aromes terciàries, les que s'obtenen de l'envelliment i conservació del vi, més complexes i profundes. T'imaginaves arribar a olorar tota aquesta explosió d'aromes?

Cap endins!

La fase gustativa és la tercera i última en el tast del vi, cal assaborir-lo i distribuir-ho per tota la boca abans d'empassar-ho o escopir-ho. Podem apreciar moltes característiques del vi, com el grau d'alcohol, el volum o el sabor, però també unes altres com la textura o el cos.

El sabor dolç ve donat pels sucres i l'alcohol de la fermentació, influint en la suavitat, lleugeresa i volum del vi. La proporció de substàncies salades en el vi són aportades pels àcids, podent en alguns casos augmentar la frescor del seu sabor. L'acidesa és essencial per apreciar l'estructura d'un vi i totalment necessària perquè envelleixi durant la criança.

Per últim trobarem el regust amarg, que es transmès pels tanins i ens permet esbrinar l'envelliment del vi. Els tanins són més forts en els negres joves, però generalment es suavitzen amb l'edat. Com més temps envelleixin aquest tipus de vins, més saborós serà el seu cos.

Així, les fases són tres, però els vins es tasten amb els cinc sentits. El tacte està en el vi, el trobem en l'aspror o la temperatura. I també molt important és l'oïda i, per tant, el brindis. Comparteix les teves experiències amb els vins de la DO Penedès i gaudeix amb una experiència sensorial única. Salut!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat