Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Rambla
La Rambla

Coses que han passat a Barcelona en els últims 10 anys

Nous espais, d'altres que han tancat, millores per als ciutadans... Aquesta és la cronologia d'una dècada! #10anysTimeOutBCN

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

Parlar dels últims deu anys de Barcelona sense mencionar el turisme seria viure amb els ulls tancats. Hem passat del milió i escaig de visitants el 1990 als més de 9 milions del 2016. Hi hem guanyat i hi hem perdut, i encara estem gestionant un èxit que també implica una gran responsabilitat. Però han passat moltes més coses a la nostra ciutat en una dècada, i us ho hem recollit en aquesta cronologia!

2008: Comencem!

2008: Comencem!

El 10 de gener es publica el primer número de Time Out Barcelona mentre la crisi econòmica comença a colpejarnos amb força. El Bicing, en el segon any, ja assolia 190.000 usuaris. L’ús de la bici no ha parat de créixer des d’aleshores.

2009: El paisatge canvia
©Maria Dias

2009: El paisatge canvia

S’inicia la consulta ciutadana de reforma de la Diagonal, que conclourà el 2013 amb voreres de sis metres al tram entre Francesc Macià i el passeig de Gràcia. Al mar, una vela de 160 metres –l’hotel W Barcelona– canvia per sempre la fisonomia del port.

Publicitat
2010: Tancat/ obert

2010: Tancat/ obert

Mentre que Millet i Montull són enviats tretze dies entre reixes per desfalcar 35 milions d’euros públics, les portes de 200 edificis d’interès cultural s’obren gràcies a la primera edició del festival 48 h Open House.

2011: Adeu al fum i als braus

2011: Adeu al fum i als braus

La Llei antitabac entra en vigor i ja no fem olor de cendrer quan arribem a casa després d’un sopar. Comença l’edat daurada de les terrasses. El CCCB s’amplia amb l’obertura del seu teatre remodelat, la Monumental ven les entrades de l’última cursa de toros a Catalunya i Sant Antoni recupera la Fàbrica Moritz, reformada per Jean Nouvel.

Publicitat
2012: Nous espais
© Ivan Giménez

2012: Nous espais

La Filmoteca es trasllada des de l’Eixample fins al cor del Raval, on guanya espai i espectadors. A Sant Andreu obre la Fabra i Coats, insígnia del projecte de Fàbriques de Creació.

2013: Tornen i marxen
© Irene Fernández

2013: Tornen i marxen

La voluntat de l’Ajuntament de convertir les Glòries en un nou eix ciutadà tira endavant amb la inauguració dels nous Encants Vells, ara protegits de la pluja amb una gran cobertamirall. Al novembre del mateix any tanca l’última parada de la Rambla que venia animals i el mercat del Born obre portes reconvertit en centre cultural.

Publicitat
2014: Recuperacions
© Iván Moreno

2014: Recuperacions

Recuperem el recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, patrimoni mundial de la UNESCO. Al Raval també es recupera patrimoni important amb la restitució del mural contra la sida que va pintar l’artista americà Keith Haring 25 anys enrere.

2015: Tapa't

Fins l’any 2015 no anar despullat pel carrer era només una recomanació. N’és una prova l’home elefant, també conegut a internet com 'the naked man of Barcelona', un senyor que voltava amb la trompa a l’aire, més tranquil que un hipopòtam a un llac. El 2015, però, el Suprem va prohibir-ho definitivament.

Publicitat
2016: Adeu, cotxes!
© Lymbus

2016: Adeu, cotxes!

Amb la intenció de recuperar espai urbà per als ciutadans, es posa en marxa el primer projecte de superilla al Poblenou. El projecte continua i la següent serà a Hostafrancs. I un triomf més: per fi es pot arribar a l’aeroport amb l’L9 del metro.

2017: Endavant sempre
© Shutterstock

2017: Endavant sempre

Comença l’estiu amb bon peu amb el tancament definitiu de la Model. A l’agost, però, patim l’atemptat a la Rambla, on van morir catorze persones. Tampoc oblidem la situació política, convulsa i de vegades també violenta. I tot i així, com sempre, un nou any comença i la vida continua als carrers i sense que res ni ningú s’aturi.

La ciutat del 2008 segons Time Out

Castell de pau

Amb la festa Puja al Castell –que acabava amb un concert de Raimon– se celebrava que Montjuïc s’oblidava del seu passat de fortalesa per convertir-se en un equipament ciutadà dedicat a la difusió de la cultura i la pau.

Bred & Butter

2008 va ser l’únic any en què la fira 'ubercool' adreçada als professionals de la moda va fer les dues edicions a Barcelona. Al juliol del 2009 es va traslladar a Berlín i ja no els vam tornar a veure el pèl.

Publicitat

10 anys d'Ivanow

El centre de creació impulsat per Xavier Basiana, que acollia, entre d’altres, l’estudi del fotògraf David Ruano, i on assajaven Carme Portaceli i Carol López, va muntar una festa per celebrar que feia deu anys.

Montjuïc de nit

Seguint la tradició europea de les nits blanques, el 5 de juliol del 2008 va tenir lloc la primera edició de Montjuïc de Nit, més de 50 activitats culturals i esportives que tenien lloc als 24 equipaments de la muntanya.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat