Creuem les noves portes a l'art que ha obert la Fundació Vila Casas

De maig a novembre, el Museu Can Framis s'anima més que mai amb concerts, xerrades, podcasts i, fins i tot, classes de ioga. Tot plegat, mentre us passejeu per les seves exposicions. Un pla per inspirar-se!
  1. Fundació Vila Casas
    Foto: Fundació Vila Casas | Fundació Vila Casas
  2. Gregotechno I Fundació Vila Casas
    Gregotechno I Fundació Vila Casas
Time Out en col·laboració amb Fundació Vila Casas
Publicitat

El Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas aixeca les persianes a un munt de disciplines artístiques per celebrar la creativitat! Un divendres a la tarda al mes, de maig a novembre, organitza trobades ben intenses que us posaran a flor de pell amb el cicle Una nova porta a l’art.

És hora de sacsejar l’escena cultural barcelonina! La música, el cinema, la gastronomia, el feminisme, la salut o les noves tecnologies es converteixen en canals per redescobrir la pintura contemporània catalana i el patrimoni industrial que l’envolta. I és que l’espai ja és una joia en si mateix: l’any 2007, Antoni Vila Casas va adquirir l’antiga fàbrica tèxtil del segle XVIII per reconvertir-la en museu.

Aquesta escenografía es transforma en una passarel·la d'activitats que trenquen amb el format clàssic de la visita museística: concerts en directe (com els d’Alosa, Júlia Collado, César de Melero o Gregotechno), projeccions a la fresca amb Air Mecal, tallers de realitat virtual, meditacions creatives, instal·lacions digitals amb Playmodes i fins i tot podcasts en directe amb Radio Primavera Sound. I per si no n’hi hagués prou, tot plegat es marida amb sessions de DJ i tastets gastronòmics per arrodonir la vetllada. 

Podeu comprar les entrades anticipadament online o el mateix dia a la recepció del Museu Can Framis. El preu general és de 10 € i el reduït de 5 €, per jornada. Cal entrada per accedir a cada jornada, excepte la del 18 de juliol (Art + Cinema), que és lliure.

Voleu cultura? Voleu beats? Voleu sentir-vos part de l’art? Doncs no us ho penseu gaire. A Can Framis, cada mes s’obre una nova porta —i mai no sabeu què hi trobareu al darrere. Us presentem tota la programació perquè escolliu quin (o quins) dies us criden més l'atenció!

30 de maig: comença la festa de l'art!

La tarda comença amb el peu dret, despertant-nos amb els beneficis del ioga i la meditació en connexió amb l'art de la mà d'Amelia Melo, més coneguda com Mysteria. L’art com a paradís on descansar i cercar la pau, de 17 a 18.30 h, us proposa connectar amb una peça de la col·lecció del Museu Can Framis per augmentar els beneficis de la pràctica i connectar amb el vostre jo interior, a través d’una sessió accessible a tothom.

En paral·lel, a partir de les 17.30 h, els amants del cinema documental podreu descobrir BCN Rise & Fall – Història de l’art urbà a Barcelona (2013), una crònica visual sobre l’auge i declivi del grafiti i el muralisme a la ciutat, amb noms com Banksy o Os Gêmeos de teló de fons. Dirigit per Aleix Gordo Hostau i Gustavo López Lacalle, el film traça la transformació radical de l'espai urbà i planteja preguntes sobre qui decideix què pot ser art i què no. 

A la mateixa hora, els més petits tenen la seva pròpia cita amb el moviment i la creativitat. A les 17.30 h comença L’art en moviment, una proposta de Sandra Varas (Sansyoga) que combina ioga, expressió corporal i plàstica per ajudar els infants a explorar com els fa sentir l’art i el cos en moviment. No només s'ho passaran en gran; també entraran en sintonia amb la tranquilitat del museu.

A les 18 h, tenen lloc dues propostes simultànies que us connecten amb el so. D’una banda, a les sales del servei educatiu, comença el taller familiar Sonògraf, una experiència lúdica on el dibuix es converteix en música gràcies a una eina audiovisual creada per Playmodes. D’altra banda, a l’espai A0, l’acció sonora Sòl Pell Paret, a càrrec d’Anxe Faraldo i Haize Lizarazu, ofereix una performance immersiva construïda amb dispositius reciclats i vibracions tàctils. Cal inscripció prèvia! Amb quina us quedeu?

Quan el sol comença a baixar, el focus es desplaça cap al vestíbul, on a les 19 h comença el pòdcast en directe Gent de Merda. Clàudia Rius, Paula Carreras, Rita Roig i Ofèlia Carbonell prenen el micro per compartir com viuen l’art des d’una mirada personal i quotidiana. Una conversa viva, en col·laboració amb Radio Primavera Sound, que promet moments de complicitat, humor i pensament crític.

La jornada culmina amb la música ben alta! A les 20.30 h, Alosa (Giulietta Vidal i Irene Romo) despleguen el seu univers sonor sense artificis, combinant veu hipnòtica i violoncel elèctric per crear paisatges sonors que calen fons. I, a les 21.45 h, l’energia puja amb el directe de Gregotechno i la seva veu que sembla extreta d'un altre temps: cant gregorià, electrònica i videoart es fusionen en espiral. Una rave contemplativa i catàrtica que tanca el primer capítol d’aquest cicle entreobrint la finestra a moltes més experiències per venir! Us atreviu a obrir-la del tot? Encara hi haurà més dies plens d'art i enteteniment.

20 de juny: art i música en armonía

Després de l’explosiu tret de sortida del cicle, el 20 de juny el Museu Can Framis es torna a omplir de veus, sons i mirades singulars. Aquesta vegada, la música és la protagonista i es deixa escoltar en múltiples formes, des de la paraula fins a l’electrònica més immersiva.

La tarda comença a les 17.30 h amb la visita dinamitzada: Notes musicals s’amaguen a Can Framis, que ens convida a endinsar-nos en la col·lecció permanent del museu a través del fil conductor de la música.

Tot seguit, a les 18 h, el vestíbul esdevé espai de conversa amb el col·loqui Les fonts sonores i els universos fantàstics, amb la participació d’Adelaida, Clara Aguilar, Lolo & Sosaku, Kleo La Faraona i Aïda Camprubí, que també en serà la moderadora. Descobrireu com les pràctiques artístiques poden traspassar la frontera del visual per esdevenir tàctils, gustatives o espirituals, obrint-nos a percebre la realitat de maneres molt diferents.

En paral·lel, també a les 18 h, a l’espai A0, es podrà gaudir de Still Life, una proposta musical d’Adriana Alcaide que transforma obres seleccionades del museu en paisatges sonors. El violí, la veu i altres instruments són les eines de l'artista per viatjar cap a l’interior de cada peça. 

A les 19 h, la música en directe comença a prendre la plaça amb el concert de Júlia Collado. La cantautora, que va iniciar la seva trajectòria sota el nom d’Iris Deco, presenta ara la seva nova etapa artística amb veu pròpia, especiada amb soul i R&B.

A les 20.30 h, encara més decibelis! Puja a l’escenari una de les veus més personals del panorama nacional: Núria Graham. Amb una trajectòria consolidada i discos com Does It Ring a Bell?, Marjorie o el recent Cyclamen, Graham desplega el seu folk-pop carregat de matisos poètics.

El dia es clou amb una proposta tan hipnòtica com potent: a les 22 h, arriba Azabache AV, un concert audiovisual de la mà d’Ana Quiroga i Estela Oliva (CLON), on la música experimental dialoga amb el videoart per teixir una experiència multisensorial. Amb arrels en el folklore i la tecnologia emergent, el projecte és una celebració del ritual, la memòria i la creació contemporània. Preparats per tota aquesta batucada d'art i música? 

18 de juliol: projeccions gratuïtes del Mecal Air

El 18 de juliol, arriba el bon temps, i, amb ell, el cinema a la fresca! El Museu Can Framis es converteix en una sala a l’aire lliure per acollir una de les propostes més obertes i populars del programa.

El dia comença a les 19.30 h amb el col·loqui: Taula rodona sobre els documentals, un espai de conversa i anàlisi que ens prepara per a la projecció nocturna. En aquest debat s’abordaran temes relacionats amb els curtmetratges seleccionats, així com el paper de l’art i el cinema com a eines de transformació cultural.

A partir de les 21.30 h, la plaça del museu esdevé pantalla amb la projecció a l’aire lliure de dos documentals, en col·laboració amb Mecal Air, la versió estiuenca del Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona. La sessió d’aquesta nit estarà dedicada a l’art, la cultura i el cinema, amb una tria de peces breus que ofereixen noves narratives, mirades innovadores i la veu de talents emergents d’arreu del món. Voleu més informació? Consulteu la pàgina web de Mecal Air.

5 de setembre: noves tecnologies entre marcs

El 5 de setembre, Una nova porta a l’art ens convida a fer un salt cap al futur. Aquesta jornada gira entorn de les arts digitals i ens proposa explorar com la tecnologia està redefinint la creació i la relació amb l’obra d’art en temps d’algoritmes.

A les 19 h, al vestíbul del museu, s’obre el debat amb la taula rodona: Arts digitals – nous codis, nous desafiaments, moderada per Elisenda Muns. Artistes i experts compartiran visions sobre temes com la materialitat de l’obra digital, la seva conservació, el paper del públic o la redefinició de conceptes com l’autenticitat i l’originalitat. Una conversa necessària per entendre on som i cap a on anem en el món de l’art tecnològic.

A la mateixa hora, s’activen diverses propostes immersives repartides per l’espai expositiu. Al llarg de la tarda-vespre, es podrà participar en una experiència de realitat virtual amb ulleres immersives, que convida el públic a explorar nous entorns perceptius i sensorials a través de la interacció digital.

També des de les 19 h i fins a les 21.30 h, tindrà lloc Air Parfum, una experiència olfactiva i visual que parteix de quatre obres de la col·lecció permanent del museu. Aquesta activitat transforma la visita en un viatge sensorial, on la vista i l’olfacte dialoguen a través de l’art.

En paral·lel, a l’espai A0, s’hi podrà veure Espectres, una instal·lació de vídeo-art generativa signada per Playmodes. L’obra, activa entre les 19 i les 23 h, proposa un sistema audiovisual autònom que transforma imatges en so mitjançant algoritmes de sonificació. Una peça imprevisible, que fluctua entre ritmes intensos, sons bucòlics i abstraccions microtonals, creant una experiència hipnòtica on podreu, literalment, escoltar allò que es veu.

Arriba el final de la tarda. A les 21 h, a la plaça del museu, té lloc el directe d’un clàssic de l’escena electrònica: César de Melero. Amb més de trenta anys de carrera, el DJ i productor és un referent indiscutible de la música house a Espanya. Amb la seva selecció elegant i enèrgica, us portarà per un viatge elèctric, perfecte per tancar la vetllada movent els malucs com mai!

Arriba la ciència-ficció en temps real! Us hi apunteu?

24 d'octubre: pintant el benestar

El 24 d’octubre, el Museu Can Framis posa el benestar al centre de l’experiència artística! Tots sabem que l'art ens pot transformar: creant i gaudint-lo, podem arribar a canalitzar emocions i sentir-nos millor. 

La tarda comença a les 17 h amb la visita guiada: L’art com a eina de salut i benestar, una proposta que recorre un conjunt d’obres de la col·lecció permanent seleccionades especialment per a l’activitat realitzada amb l’Escola de Salut Catalana en motiu del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries. La visita us porta de la mà per un viatge que crea connexions entre l’art, les condicions de salut i l’experiència quotidiana, per repensar la relació entre fragilitat i força des d’una mirada sensible. 

Paral·lelament, entre les 17 i les 21.30 h, es podrà veure la projecció del vídeo editat per l’Escola de Salut Catalana, que recull les vivències de les persones participants en aquesta activitat. El documental posa de manifest el potencial de l’expressió artística per generar benestar, canalitzar emocions i fomentar l’esperança col·lectiva.

A les 17.30 h s’obre pas al moviment amb Quan l’art i el ser ballen, una pràctica de dansa, pintura i relaxació guiada per Amelia Melo i Mireia Zantop (Mysteria). Les obres d'art es convertiran en una inspiració per posar-se a moure!

A les 18 h, haureu de triar entre dues activitats. Una opció és el taller de Ioga, art i escriptura conscient a càrrec de Sandra Varas (Sansyoga), una pràctica suau que uneix cos i paraula escrita per trobar l'escriptor que porteu dins! Treballa amb l'escriptura automàtica, no pensada.

Al mateix temps, té lloc el taller Generació de vidre: de la fragilitat a la fortalesa, a càrrec de COS, que proposa una dinàmica intergeneracional per explorar com l’art pot ser un recurs per transformar la vulnerabilitat en resiliència. La sensibilitat és una gran arma!

Finalment, a les 20 h, es tanca la jornada amb la taula rodona: El valor de l’art en la salut i el benestar, on veus del món de la cultura i la salut compartiran projectes, experiències i resultats que posen en valor el poder transformador de l’art. 

28 de novembre: un final ple de sorpreses

El 28 de novembre, Una nova porta a l’art s’acomiada del 2025 amb una jornada que mira enrere amb agraïment i endavant amb il·lusió. El Museu Can Framis tanca aquest viatge de sis mesos amb una tarda plena de reflexió, celebració i música viva!

La sessió comença a les 17 h amb la visita guiada: Recorregut per la nova col·lecció permanent, una oportunitat per descobrir la renovació de l’espai expositiu del museu i endinsar-se en les noves obres que s’hi han incorporat. 

A les 18 h, el vestíbul es converteix en estudi radiofònic per acollir un pòdcast en directe, La Turra, presentat per l'Alba Riera, que reflexionarà al voltant del balanç del cicle 2025 i presentarà els eixos de la temporada 2026.

Entre les 19.30 i les 20.30 h, el museu obre la plaça per a una pausa festiva amb un càtering ben suculent i una sessió de DJ. Moment per brindar!

Però la cosa no s'acaba aquí! A les 20.30 h, arriba el comiat en majúscules, amb el concert de Magalí Datzira. Contrabaixista i cantant barcelonina, Datzira diu adéu a ritme de jazz, pop, funk i sons mediterranis. I fins l'any que ve!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat