Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
  1. Bosc Inundat CosmoCaixa
    Foto: Maria Dias
  2. Bosc Inundat
    © Maria Dias
  3. Bosc Inundat
    © Maria Dias

El 'veïnat' del Bosc Inundat del CosmoCaixa

Més de 100 espècies conviuen en aquest espai de 1.000 m2 que simula l'ecosistema de l'Amazones

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

La selva amazònica és un espai immens que ocupa prop de cinc milions de quilòmetres quadrats, dels quals 150.000 són boscos inundats. Com imagineu, un bosc inundates forma després de les pluges i perquè els rius creixen. Com es tracta de fenòmens meteorològics que es repeteixen amb regularitat, permeten l'existència d'aquest ecosistema i la supervivència d'aquesta munió d'espècies, que passen gran part de la seva vida sota l'aigua.

El Bosc Inundat del CosmoCaixa és una de les grans atraccions del centre. Es tracta d'una rèplica de 1.000 m2 de la selva amazònica i on viuen més de 100 espècies diferents entre aus, rèptils, insectes, peixos, mamífers i plantes. Aquí trobareu un recull de les que ens han cridat més l'atenció. Descobriu la resta!

Per terra
© Maria Dias

Per terra

Fem una separació per medis, però la veritat és que ens hem trobat amb animals que s'adapten força. Comencen per la terra ferma i, lògicament, hem de parlar de les espècies d'arbres i de flors. Trobem una rèplica de la ceiba, l'arbre central més gran –si fos real, rebentaria el recinte– i de l'arbre del cautxú o arbre que plora. El reconeixereu perquè té el tronc ple d'incisions com les que els indígenes fan als arbres de l'Amazones per extreure el cautxú i la sàvia. Pareu atenció i mireu cap amunt, a dalt de tot de la vegetació, hi veureu unes flors vermelles, es diuen vriescia i es caracteritzen per créixer agarrades a altres arbres, és una planta paràsita que s'aprofita dels nutrients de l'altra.

Pel que fa als animals, les primeres que ens trobem quan entrem al Bosc és l'anaconda. La veureu feta un cabdell dintre de l'aigua o mostrant tota la seva llargada mentre recorre el seu recinte. Just davant, com un mural, tenim un formiguer on s'identifiquen a la perfecció les seves seccions i on es veu com les formigues talladores de fulles treballen sense parar carregant fins a 7 vegades el seu pes. Si estiguessin fora d'aquest cubicle, es cruspirien tot el Bosc Inundat en tres dies. Golafres!

I encara tenim més, les súper verinoses granotes fletxa, una taràntula gegant, tres tipus de tortugues i paneroles gegants.

I aquí també és on trobem a la reina del bosc, la Tinka, una capibara simpatiquíssima. És el rosegador més gran i també és una gran nedadora, fixeu-vos en les seves potes!
© Maria Dias

Publicitat
Per mar
© Maria Dias

Per mar

La part aquàtica és la més abundant de totes i no tenim espai per parlar-vos de tantíssimes espècies com es poden veure. Escollim l'arapaiba o pirarucú per diversos motius. És el peix més gran de tot el bosc i també el més gran d'aigua dolça. Està ple de particularitats, com la seva cua amb tonalitats vermelles, les seves escates duríssimes –les empren per fer penjolls, etc.– i la seva mida. Poden arribar a pesar 200 quilos! I ara ja no està sol, han incorporat dos exemplars més, per ara encara petits però esperem veure com creixen!

Seieu als bancs i relaxeu-vos veient com passen els peixos gat –amb antenes tàctils–, el cíclid perla –amb una taca al mig del cos com si fos un ull– la rajada o el xucla-algues. Si veieu un peix amorrat, literalment, al vidre de la peixera, és aquest. Fa molt riure!
© Erica Aspas

Publicitat
Per aire
© Erica Aspas

Per aire

Com dèiem, aire però també una mica d'aigua, com passa amb els ànecs que és molt fàcil de veure al bosc. Just abans de sortir a l''aire lliure' us saludaran –compte que de vegades són una mica territorials– uns ocells de plomatge blau marí preciós, els trompeters. Ep! Pareu atenció. Ho escolteu?, és el bitó de sol que avisa a la resta de 'companys' de la vostra presència.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat