Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Marc Artigau
© Maria DiasMarc Artigau

Els tres llibres recomanats de... Marc Artigau

L'autor de 'La vigília' ens recomana Agualusa, Sarah Kane i Ingrid Guardiola

Andreu Gomila
Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Jove autor teatral amb una carrera ben sòlida, Marc Artigau ha debutat aquest 2019 amb la novel·la per a adults gràcies a 'La vigília', que li va donar el premi Josep Pla i uns quants minuts de glòria gràcies al 'gest' de l'alcaldable Manuel Valls, que va abandonar el sopar al Palace quan l'escriptor va fer referència als presos polítics. Abans de 'La vigília', Artigau ha publicat diversos volums de literatura infantil, entre els quals hi ha 'Els perseguidors de paraules' (Estrella Polar), i dues novel·les a quatre mans amb el radiofonista Jordi Basté. A la novel·la, tenim en Ramon, un escriptor que, com ell a 'El món a RAC-1', escriu cada dia contes per a la ràdio. Un dia, però, una dona el contacta per a què escrigui la seva biografia. És un 'thriller' trepidant, molt ben lligat i amb tints autobiogràfics.

NO T'HO PERDIS: El cap de setmana ideal a Barcelona

1. L'ull i la navalla, d'Ingrid Guadiola

Arcàdia. 264 pàgs. 22 €.

Artigau diu que en "un moment en què les pantalles han canviat les maneres de relacionar-nos, trobar espais de reflexió com aquest llibre és vital". L'autor destaca que cal aquesta línia pedagògica per a "no quedar exclòs". Ingrid Guardiola creu que hem de fer front als dictats hegemònics neoliberals i a l’individualisme extrem que resulta de la mercantilització de la mirada.

2. Obres completes, de Sarah Kane

Trad. d'Albert Arribas, Jordi Prat i Coll i Ernest Riera. Arola. 216 pàgs. 24 €.

El novel·lista no s'està de recomanar "una autora teatral importantíssima", clau per entendre el teatre contemporani, al qual, a més, escrivia teatre amb una poètica excepcional. Més que obres convencionals, les peces de Kane s'apropen més a la poesia dramàtica. "Reivindico llegir teatre com es llegeix una novel·la", diu Artigau. Kane està molt de moda en els últims anys, ja que s'han fet 'Psicosi 4.48', 'Ànsia' i 'Blasted'.

Publicitat

3. Teoria general de l'oblit, de José Eduardo Agualusa

Trad. de Pere Comellas Casanova. Edicions del Periscopi. 256 pàg. 18 €.

Artigau, ens explica, va arribar a l'autor angoleny a través del seu mestre, Mia Couto, de qui n'és un fan absolut. D'aquest llibre, que va guanyar el premi Llibreter 2018, el nostre escriptor en destaca la manera com està explicada la història, la poètica, i "com es col·loca l'autor a l'altra banda". La novel·la parla d'una dona, la Ludo, que decideix emparedar-se (amb el seu gos, anomenat Fantasma) a casa seva quan està a punt de produir-se la independència d’Angola. Viurà així, amb el que té, cada vegada pitjor, conreant un hort urbà i matant coloms, durant 28 anys. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat