Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Pont del Diable Tarragona
©Manel Granell

Escapada a la Costa Daurada: entre Tàrraco i castells medievals

Sortida al Tarragonès a la tardor i a l'hivern que ens permet conèixer indrets del passat romà de la comarca i algunes construccions de l'Edat Mitjana

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

La Vil·la Romana de Centcelles, el Pont del Diable, la pedrera del Mèdol, l'Anella Verda, les desembocadures dels rius Francolí i Gaià, o els castells del Catllar, Montoliu o Tamarit, són només alguns dels espais que descobrirem en aquesta intensa escapada de 48 hores per Tarragona i les seves rodalies, en plena Costa Daurada.

AMB LA COL·LABORACIÓ DEL PATRONAT DE TURISME DE TARRAGONA

Tarda dia 1: una mostra única d'art paleocristià
© MNAT / G. Jové

Tarda dia 1: una mostra única d'art paleocristià

Només arribar a terres tarragonines us proposem visitar la Vil·la Romana de Centcelles, a sis quilòmetres de la capital, gestionada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i declarada Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. Recomanem fer una visita guiada per tal de no perdre's detall d'aquest conjunt, una mostra única d'art paleocristià, la més antiga del món romà que es conserva. Si viatgeu amb canalla, encara amb més motiu podeu triar acostar-vos a Centcelles, ja que a la Vil·la s'hi desenvolupen activitats expressament adreçades als menuts, des de tallers fins a la narració d'un còmic presentat en forma de mosaic!

La visita pot esdevenir un excel·lent preludi per escapar-vos a sopar a Tarragona, amb dotzenes de restaurants que ofereixen plats amb els ingredients de la cuina Mediterrània i en un entorn arquitectònic singular.

Dia 2: l'Anella Verda, els rius i el Mèdol

Dia 2: l'Anella Verda, els rius i el Mèdol

Amb un recorregut de 34 quilòmetres, l'Anella Verda de Tarragona us permetrà descobrir un entorn natural magnífic, marcat pels trams finals dels rius Francolí i Gaià i també, és clar, per la presència dels camins arran de mar. La ruta es pot fer a peu, amb bicicleta o, parcialment, amb cotxe, i en alguns punts hi ha connexió amb transport públic. Així que trieu la manera que més us plagui, i destineu-hi el temps que cregueu oportú, completant l'Anella o fent-te tan sols una part. Nosaltres us recomanem començar des del parc del riu Francolí i anar en direcció contrària al curs del riu, cap al parc del Pont del Diable (també conegut com Aqüeducte de les Ferreres, Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO). Al Parc Ecohistòric del Pont del Diable s'hi organitzen moltes activitats, que poden anar des de visites guiades fins a jocs de descoberta per als més petits, així que és un bon lloc per passar-hi una bona estona.

Una altra aturada interessant en el trajecte de l'Anella Verda és la pedrera del Mèdol, una de les que varen subministrar més pedra ara fa dos mil·lenis per alçar les grans obres de Tàrraco. El conjunt, gestionat pel Museu d'Història de Tarragona, és obert cada dia de la setmana de 9 h a 16 h, i l'entrada és lliure. L'element més emblemàtic de la pedrera és una gran foia de més de vint metres d'alçada que ens dóna la referència de la cota original abans d'iniciar-se l'explotació.

Masies, torres, cales, hortes... L'Anella Verda ofereix molts més atractius a tots aquells que la vulgueu descobrir.

Publicitat
Dia 3: castells del Baix Gaià

Dia 3: castells del Baix Gaià

Per al darrer dia us hem reservat fer el camí dels castells del Baix Gaià, per a conèixer el llegat que es va bastir en aquesta part de la comarca del Tarragonès a partir del segle X. En aquells temps, la conca del riu Gaià marcava la frontera entre els comtats de Barcelona i l'Àndalus, així que el territori es va omplir de castells com ara el d'Altafulla, el Catllar, la Nou de Gaià, Montornès, Montoliu, Vespella, Ferran o Tamarit. El camí passa per aquestes vuit construccions, seguint el riu Gaià i el GR-92, i es pot fer a peu o amb BTT. Com ja us comentàvem per al recorregut de l'Anella Verda, dediqueu-hi el temps que us plagui fent tota la ruta o només un tram, i sigueu sempre conscients de les vostres capacitats físiques i preparació.

Si us resta temps abans de tornar a la rutina, feu una visita a Creixell, on veureu un castell del segle X i també una platja en un entorn natural molt ben preservat i amb vegetació i fauna singulars. Un bon lloc on deixar anar un "a reveure" a la Costa Daurada.

  • Què fer

Localitzada a Constantí, a 6 quilòmetres de Tarragona, és un monument clau de l'art paleocristià. En una de les seves estances, conservada en la seva totalitat, es pot contemplar el mosaic de cúpula de temàtica cristiana més antic del món romà. S'hi duen a terme visites guiades i també activitats per als més petits. La Vil·la està declarada Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

Can Bofill
  • Llocs d'interès

Antic xalet envoltat de palmeres i situat al final del passeig Marítim de Torredembarra, va ser construït a principis del segle XX per uns estiuejants a la població, i actualment és la seu de gestió de l'Espai d'Interès Natural dels Muntanyans.

Publicitat
Amfiteatre romà
  • Què fer
  • Espais per a celebracions

Possiblement la imatge més coneguda de Tarragona, la del seu amfiteatre arran de mar. De forma oval i amb grades excavades a la roca, en aquest espai hi tenien lloc les lluites de gladiadors, entre ells o contra feres, i també execucions públiques. Extingit l'Imperi Romà, el segle VI s'hi edificà una basílica visigòtica, i més endavant una església medieval.

Catedral i Museu Diocesà de Tarragona
  • Què fer
  • Espais per a celebracions

La Catedral, dedicada a Santa Tecla, s'alça en el punt més alt de la ciutat, i es va consagrar l'any 1331. Mereix una visita, i conèixer així també el seu claustre, un conjunt arquitectònic i escultòric excepcional a cavall dels segles XII i XIII. Pel que fa al Museu Diocesà, en destaca la col·lecció de tapissos.

Publicitat
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
  • Museus i institucions
  • Art i disseny

És el museu més antic de Catalunya en la seva especialitat, i actualment el centre més important per a la recuperació, conservació, investigació i difusió del patrimoni procedent de la ciutat romana de Tarraco i la seva àrea d'influència. S'hi poden veure multitud de peces d'època romana, i especialment valorats i coneguts són els mosaics. També formen part del MNAT altres espais com la vil·la romana dels Munts i la de Centcelles.

Pretori i Circ Romà
  • Què fer
  • Espais per a celebracions

Visita a dos dels elements més importants que es conserven de l'època romana. Per un costat el circ, alçat al segle I dC i que es calcula tenia capacitat per a uns 30.000 espectadors. Una part important resta sota de diversos carrers de la ciutat, però una altra part és ben visible. Està connectat per passadissos subterranis amb el Pretori, torre que allotjava les escales que permetien el pas de la ciutat baixa fins al fòrum provincial, i que al segle XVI es va convertir en palau dels reis de la Corona d'Aragó.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat