Tarragona Part Alta
© PTDT/Joan Capdevila
© PTDT/Joan Capdevila

Escapada a la Costa Daurada: un mar d'històries

Passarem 48 hores a Tarragona i a indrets propers a la capital

Publicitat

Una sortida pensada per a la primavera o a l'estiu per descobrir una part dels molts atractius que té Tarragona, així com Altafulla o els castells del Baix Gaià. És el que us proposem en les properes línies. I és que la Costa Daurada té unes platges que enamoren, ideals per gaudir-les amb la família, però també una rica història i patrimoni que ens expliquen d'on venim. I de segur que hi ha temps per a tot: per fer bronzo, per fer exercici i per cultivar la ment.  

Tarda dia 1: Carrers medievals a Altafulla

Al privilegiat municipi d'Altafulla s'hi respira serenitat i bellesa. El nucli antic medieval emmurallat és la Vila Closa, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, amb espais emblemàtics com la plaça del Pou, amb l'edifici porxat de l'Ajuntament presidint-la i envoltada de casals senyorials. També hi trobareu un monument dedicat als castells humans –no oblidem que som a les comarques de Tarragona!–, obra de l'artista local Martí Royo. Els carrers costeruts i estrets van a parar a l'antic castell, i el conjunt format per aquest, l'església de Sant Martí i la rectoria ennobleix una de les places amb millor acústica del país, escenari de manifestacions musicals i poètiques que tenen lloc les nits d'estiu, com el Festival de Veus i el Cicle de Concerts.

Ara bé, si teniu ganes de veure el mar, arribeu-vos al barri de les Botigues. Al llarg del segle XVIII es van anar construint, arrenglerats davant la sorra de la platja, petits magatzems on els pescadors desaven els estris de feina i els comerciants guardaven els productes destinats a les colònies. A primers del segle XX aquells magatzems es varen anar convertint en habitatges per a l'estiueig, fins a donar lloc al barri de les Botigues.

I quan sigui l'hora de sopar, aprofiteu per triar i remenar entre la rica oferta de restaurants que hi ha a la localitat, a molts dels quals, com ja us podeu imaginar, podreu assaborir una excel·lent cuina marinera.

Dia 2: Pels castells del Baix Gaià

Ens hem llevat amb energia, així que farem algun tram del camí dels castells del Baix Gaià. La ruta permet conèixer el llegat que es va bastir en aquesta part de la comarca del Tarragonès a partir del segle X. En aquells temps, la conca del riu Gaià marcava la frontera entre els comtats de Barcelona i l'Àndalus, així que el territori es va omplir de castells com el d'Altafulla, el Catllar, la Nou de Gaià, Montornès, Montoliu, Vespella, Ferran o Tamarit. El camí passa per aquestes vuit construccions, seguint el riu Gaià i el GR-92, i el podeu fer a peu o amb BTT. Al del Catllar, un centre d’interpretació us permetrà descobrir la història de les fortificacions, així com la vida de la nissaga dels Montoliu. S’hi duen a terme també activitats temàtiques on les disfresses, per als més menuts, són ideals per posar-se a la pell dels que habitaven aquestes terres a l’Edat Mitjana.

Per després de dinar us proposem visitar l'Hort de la Sínia, molt a prop de la desembocadura del Gaià i del castell de Tamarit. És una finca agroecològica que es dedica al cultiu, la divulgació, l'educació i la formació en agricultura ecològica, plantes aromàtiques i medicinals, energies renovables i en donar a conèixer hàbits saludables. Hi podeu entrar sense cap problema i descobrir la finca, i, si us ve de gust, apuntar-vos a alguna de les activitats que organitzen.

Publicitat

Dia 3: Tarragona no m'esborrona

Us havíem promès en les primeres línies que faríem cap a Tarragona, i a la capital dedicarem tot el darrer dia. Com segurament sabreu, la ciutat té una llarga i important història i molts atractius culturals. Però no volem que aquesta última jornada d’escapada es converteixi en una mena de gimcana per veure-ho tot, així que us proposem visitar tranquil·lament uns pocs elements de Tarragona a l’espera que ben aviat hi torneu per seguir-la coneixent. Us convidem a fer un passeig pels carrers de la Part Alta i entrar a la Catedral. Si us és possible, reserveu-hi una visita completa guiada, ja que, a més a més d’informar-vos detalladament de tots els ets i uts de la construcció, pujareu al campanar, possiblement la millor talaia de la ciutat. Això sí, haureu de superar un desnivell de 150 graons... però val molt la pena! En quant a l’edifici, la portalada i l’interior són gòtics, tot i que iniciats en estil romànic; el claustre compta amb una abundant decoració escultòrica als capitells, impostes i frisos dels pilars angulars; i al Museu Diocesà hi reposa una excel·lent col·lecció, tant de peces arqueològiques d’època romana –majoritàriament d’excavacions realitzades al subsòl de la mateixa Catedral– com de pintura, orfebreria i material litúrgic.

Sortint del temple, podeu fer un revitalitzant vermut a la plaça de la Font o a la del Fòrum, i després dirigir-vos al Serrallo, el barri mariner per excel·lència de la ciutat. Compta amb una extensa oferta de restauració, i us podreu posar les botes amb un peix amb suquet i romesco, una paella, o qualsevol altre plat que us vingui de gust i que us faci emprendre la tornada a casa amb el millor sabor de boca.

  • Què fer

Localitzada a Constantí, a 6 quilòmetres de Tarragona, és un monument clau de l'art paleocristià. En una de les seves estances, conservada en la seva totalitat, es pot contemplar el mosaic de cúpula de temàtica cristiana més antic del món romà. S'hi duen a terme visites guiades i també activitats per als més petits. La Vil·la està declarada Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

  • Llocs d'interès
Can Bofill
Can Bofill

Antic xalet envoltat de palmeres i situat al final del passeig Marítim de Torredembarra, va ser construït a principis del segle XX per uns estiuejants a la població, i actualment és la seu de gestió de l'Espai d'Interès Natural dels Muntanyans.

Publicitat
  • Què fer
  • Espais per a celebracions

Possiblement la imatge més coneguda de Tarragona, la del seu amfiteatre arran de mar. De forma oval i amb grades excavades a la roca, en aquest espai hi tenien lloc les lluites de gladiadors, entre ells o contra feres, i també execucions públiques. Extingit l'Imperi Romà, el segle VI s'hi edificà una basílica visigòtica, i més endavant una església medieval.

  • Què fer
  • Espais per a celebracions
Catedral i Museu Diocesà de Tarragona
Catedral i Museu Diocesà de Tarragona

La Catedral, dedicada a Santa Tecla, s'alça en el punt més alt de la ciutat, i es va consagrar l'any 1331. Mereix una visita, i conèixer així també el seu claustre, un conjunt arquitectònic i escultòric excepcional a cavall dels segles XII i XIII. Pel que fa al Museu Diocesà, en destaca la col·lecció de tapissos.

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Art i disseny
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

És el museu més antic de Catalunya en la seva especialitat, i actualment el centre més important per a la recuperació, conservació, investigació i difusió del patrimoni procedent de la ciutat romana de Tarraco i la seva àrea d'influència. S'hi poden veure multitud de peces d'època romana, i especialment valorats i coneguts són els mosaics. També formen part del MNAT altres espais com la vil·la romana dels Munts i la de Centcelles.

  • Què fer
  • Espais per a celebracions
Pretori i Circ Romà
Pretori i Circ Romà

Visita a dos dels elements més importants que es conserven de l'època romana. Per un costat el circ, alçat al segle I dC i que es calcula tenia capacitat per a uns 30.000 espectadors. Una part important resta sota de diversos carrers de la ciutat, però una altra part és ben visible. Està connectat per passadissos subterranis amb el Pretori, torre que allotjava les escales que permetien el pas de la ciutat baixa fins al fòrum provincial, i que al segle XVI es va convertir en palau dels reis de la Corona d'Aragó.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat