Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Família platja Torredembarra

Escapada a Torredembarra: entre el verd i el blau

Una sortida a una població on es pot gaudir al màxim del mar i de la natura

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Torredembarra, situada a tan sols 13 quilòmetres al nord de Tarragona, a més de la seva magnífica platja, ofereix la possibilitat de gaudir d’un entorn arquitectònic, urbà i natural d’una bellesa infinita. Us proposem a continuació un seguit d’activitats per recórrer, a peu o amb bicicleta, tots aquest paratges tan especials d'aquest municipi de la Costa Daurada.

Tarda dia 1: el Roquer i el far

Tarda dia 1: el Roquer i el far

Iniciarem el nostre recorregut pel camí senyalitzat que ressegueix el Roquer, just al damunt del Port Esportiu del municipi. El vent, la pluja i els embats de la mar modelen les roques majestuoses i imponents que configuren aquest espai tan especial. Tot fent un passeig planer i tranquil, podreu observar la vegetació típica mediterrània i descobrir el far més alt de Catalunya, 38 m sobre el terreny i 58 m sobre el mar.  El far de Torredembarrava sorgir de la necessitat de cobrir la zona d’obscuritat situada entre els fars de Salou i de Vilanova i la Geltrú. Es troba ubicat al penya-segat més sortint del roquer de Torredembarra conegut com la punta de la Galera. La regidoria de Turisme hi organitza visites guiades, sempre amb reserva prèvia.

A partir d’aquí , el terreny segueix planer sobre la roca nua i va descendint cap a la platja del Canyadell, una cala encisadora, d’aigües cristal·lines, sorra fina i tranquil·litat.

Matí dia 2: la Ronda Verda del Baix Gaià

Matí dia 2: la Ronda Verda del Baix Gaià

La subcomarca del Baix Gaià està situada a la zona nord del Tarragonès, i integra un total de dotze municipis entre els quals s’inclou Torredembarra.

A través dels 40 km. de camins rurals que formen la Ronda Verda descobrireu, ja sigui a peu o amb bicicleta, paratges variats: boscos, camps de conreu mediterrani... Una visita a aquesta zona de la Ronda Verda ofereix boniques vistes i la possibilitat de contemplar alguns paisatges poc habitats i molt interessants per als amants de la natura.

Al llarg del recorregut de la Ronda Verda trobarem també masies, murs i barraques de pedra seca, que són la viva mostra de l'arquitectura masovera. La presència del riu Gaià en tot el recorregut de la Ronda Verda origina varietat de paisatges i una gran riquesa de comunitats vegetals i espècies animals que conviden al visitant a recrear-se en una natura encara verge.

El primer tram de la Ronda Verda del Baix Gaià, entre Torredembarra i Creixell, té un recorregut de 5,30 km, un itinerari fàcil i planer, que s’inicia entre camps de conreu de secà, ideal per fer a finals d’hivern o a la primavera i que acaba amb el majestuós Castell de Creixell.

Per més informació de totes les rutes consulteu les pàgines http://www.baixgaiaturistic.cat o http://www.naturalocal.net.

Per agafar energia de cara a la tarda, us recomanem anar a qualsevol dels magnífics restaurants que hi ha a Torredembarra, i tastar alguns dels seus Ranxets dintre de la campanya anual Ranxets: La cuina a Torredembarra. Un recull de plats que han estat sempre presents en la dieta dels torrencs, fets amb ingredients i productes bàsics del mar i del camp, que tothom tenia a l’abast a casa seva: alls, tomàquets, fruits secs, oli, vi, vi ranci, verdures i peixos de temporada. Una generosa varietat de plats que van des dels escabetxos, als musclos marinats, asmarris, alls cremats, fideuejats, romescos variats: sípia, pop... truita amb suc, bacallà amb tomàquet, xirles amb all i ceba, bull a l’all i pebre... Ranxets, doncs, ha esdevingut la manera singular d’anomenar aquests àpats de cuina modesta. Aquest tipus de cuina, encara ben viva avui dia, és la que es vol promocionar a través de la campanya Ranxets, la cuina a Torredembarra, oferint, ampliant i dinamitzant la gastronomia torrenca a través dels restaurants participants. Cada restaurador tindrà plats dels Ranxets a la seva carta principal i durant tot l’any s’aniran actualitzant segons els productes de mercat i/o temporada, oferint així una diversificació continuada dels diferents Ranxets que sempre es podran consultar al web
www.turismetorredembarra.cat.

Publicitat
Tarda día 2: el centre històric

Tarda día 2: el centre històric

El pas de la història ha deixat a Torredembarra nombroses edificis plens de significat. El nucli antic té una gran riquesa arquitectònica i artística que el converteix en un excel·lent racó per fer un recorregut cultural. La regidoria de Turisme promociona al llarg de tot l’any un seguit de visites guiades per conèixer el nucli antic i el patrinomi indià torrenc. Per inscripcions i reserves podeu trucar al telèfon de l’oficina 977 64 45 80 o escriure a l’adreça turisme@torredembarra.cat.

De Torredembarra va marxar cap a Cuba a fer les Amèriques l’indià més famós de Catalunya, Joan Güell. Una part important de la història de Torredembarra s’explica a través de les façanes i els interiors de tot un conjunt d’habitatges que esquitxen el nucli antic del municipi. A l’actual carrer Antoni Roig s'hi concentren els més significatius. Durant el cap de setmana 9 i 10 de setembre  s’organitza al municipi la Fira d’Indians, un seguit d’activitats, exposicions, mercat i visites guiades per gaudir i conèixer el patrimoni indià.

Dia 3: un recorregut pels Muntanyans

Sender Blau és un guardó que s’atorga als ajuntaments que s’esforcen per mantenir els camins, amb l’objectiu de transformar-los en recursos valuosos per a activitats recreatives, turístiques i sobretot d’educació ambiental. El Sender Blau de Torredembarra surt de Cal Bofill, Centre d’Activitats Mediambientals, i continua pel barri de pescadors de Baix a Mar per donar a conèixer els edificis d’interès històric i patrimonial. En aquest espai us trobareu a l’aigua un gran bloc amb l’escultura Alfa Omega, de l’escultor Rafael Bartolozzi, erigida l’any 1999. Vol simbolitzar el final dels ajuntaments franquistes i l’inici dels ajuntaments democràtics. També en aquesta zona podreu veure l’antiga llotja de peix.

El sender segueix 2,2 km per la platja de Els Muntanyans i l’espai natural protegit, amb dunes i maresmes, i fins a 11 hàbitats d’interès ecològic.

Els Muntanyans forma part dels espais naturals protegits més preuats del litoral català. Es tracta d’una zona humida, on l’aigua dolça de l’aqüífer i de la pluja es barreja amb l’aigua del mar per formar un mosaic d’hàbitats que allotja una rica biodiversitat de flora i fauna. La dificultat del recorregut és baixa. Disposeu de diversos itineraris a realitzar en aquest espai natural. Us podeu descarregar la guia a www.turismetorredembarra.cat.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat