Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Sant Carles de la Ràpita | Agència Catalana de Turisme
Sant Carles de la Ràpita | Agència Catalana de Turisme

10 experiències enogastronòmiques per menjar-se Catalunya

Si us voleu endinsar en un territori ple de secrets enogastronòmics entre plats deliciosos, copes de vi i paisatges per assaborir, des del Delta de l’Ebre als Pirineus de Catalunya trobareu propostes que vinculen vins, gastronomia i cultura. Fem un tast!

Time Out en col·laboració amb Agència Catalana de Turisme
Publicitat

Una bona taula és una alegria pel paladar i, també, la millor manera d’entendre les particularitats d’un territori on es fusionen el Mediterrani, un hort privilegiat, terres de vinyes i una matèria primera de gran qualitat. I és que a Catalunya, la dieta mediterrània s’assaboreix amb gust des de temps remots, fent seves herències de la cultura clàssica, musulmana, jueva, indiana…
Els més sibarites gaudireu tastant vins desconeguts i sovint sorprenents, mentre que els més petits s’ho passaran d’allò més bé visitant granges o participant en tallers i activitats. Hi ha fires, festes populars, cuina d’avantguarda i cases de menjars tradicionals, receptes conegudes arreu del món i d’altres només a l’abast dels paladars més intrèpids. Hi trobareu també petits productors que encara treballen de forma artesanal, muntanyes de somni on els animals pasturen en llibertat, còctels inimaginables en hotels de disseny, museus, festivals i una cuina de la iaia que podeu degustar en racons naturals d’una enorme bellesa que, sovint, no surten a les guies. Una Catalunya que sempre ve de gust.
Encara no teniu plans per al cap de setmana o l’estiu? Preneu nota, gurmets, perquè us en donem 10 idees que us enamoraran!

1. Tastos de fira en fira

El producte de proximitat, que tant ens agrada, està estretament lligat a la gran cultura de fires i festivitats gastronòmiques que trobem a Catalunya i que cal descobrir. Són un cavall guanyador en tots els aspectes, ja que ens permeten recórrer un poble o localitat que no coneixíem, interactuar amb els habitants, tastar productes autòctons en el seu millor moment de maduració i gaudir d’un ambient festiu i popular.
És igual quan consulteu l’agenda: segur que en algun indret de Catalunya hi ha una fira que us està cridant pel nom. De fet, l’estiu és un gran moment per recórrer els pobles catalans amb la gastronomia com a eix perquè hi ha tot tipus de fires. Alguns exemples? No acabaríem mai, però des de la Fira de la Mel Novella a Colera (juliol), la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa (setembre) o la Fira de l’Ovella a Llavorsí (agost), entre d’altres.

2. Cuina d’avantguarda a l'abast de tothom

Catalunya és plena de cuiners coneguts internacionalment per la seva creativitat, que any rere any formen part dels rànquings internacionals més prestigiosos. Malgrat que ciutats com Barcelona o Girona compten amb espais sorprenents on regna la gastronomia més contemporània, a qualsevol indret de Catalunya (fins i tot pobles remots i desconeguts), hi podem trobar restaurants d'alta cuina, molts d'ells premiats per les guies Repsol o Michelin, on viure experiències gastronòmiques sublims.
Perquè hi ha vida més enllà de xefs mediàtics com els germans Roca, Jordi Cruz o Paco Pérez. Així ho demostren restaurants tan fantàstics com ara Malena, a Gimenells (Lleida), o Els Tinars, a Llagostera (Girona), bons exemples que l'alta gastronomia profundament arrelada al territori es pot trobar a tot arreu.

3. Plats que són tot un símbol d’identitat

Trinxat de la Cerdanya, fricandó, escudella i carn d’olla, mandonguilles amb sípia, mel i mató, escalivada, pa amb tomàquet i una llarga llista. Qualsevol moment és bo per recordar els plats tradicionals de la cuina catalana, ja sigui amb un punt contemporani o amb receptes clàssiques que ens traslladen a segles passats. 
Hi ha mil llocs on degustar les diferents formes de la cuina catalana tradicional. Podeu acostar-vos a l'imaginari de cuiners com ara Nandu Jubany o Carles Gaig, que fan alta cuina amb les receptes de tota la vida, o reservar taula a cases de menjar tradicionals presents a gairebé tots els pobles de Catalunya i també a les grans ciutats. Qui diu no a posar fi a un àpat amb una bona crema catalana?

4. Aliments amb nom i cognom

És difícil decidir entre unes gambes de Palamós, un arròs del Delta o de Pals (hi ha receptes per a tots els gustos) o unes bones avellanes de Reus amb un punt de mató per un berenar complet i saludable. O a un pollastre de Pota Blava del Prat, un guisat d’ovella Xisqueta, uns bons fesols de Santa Pau, una llonganissa de Vic o una mantega artesana: Catalunya és terra de productes de gran qualitat que podeu menjar sols o a les més diverses receptes de la mà de cuiners de prestigi internacional. 
No podem parlar de productes de proximitat amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP) sense esmentar els calçots de Valls, la pera de Lleida, la poma de Girona o les sensacionals patates de Prades, que es poden reconèixer només amb mirar-les. Els golafres també estan de sort: qui ha dit que el torró d’Agramunt es menja només al Nadal?

5. Entre vinyes i copes

Amb deu denominacions d’origen vinícoles, l’oferta d’enoturisme a Catalunya és àmplia i eclèctica. Hi conviuen des dels grans cellers amb presència internacional a petits projectes independents que tant recuperen varietats ancestrals com aprofundeixen en els secrets de la viticultura biodinàmica. Vinyes que passen de generació en generació, que es transformen amb els anys sense perdre la seva essència, restaurants amagats entre camps de raïm, sopars, tastos, museus, cursos, showcookings... Penseu una activitat relacionada amb el món del vi i segur que la trobeu en algun indret de Catalunya.
Alguns exemples? Els sopars màgics en una masia restaurada que ofereix Batlliu de Sort; els àpats entre les vinyes d’Albet i Noya (Penedès); els tastos a les caves centenàries de Juvé & Camps, l’espectacular visita al Cellers Scala Dei o els passejos entre obres d’art de Mas Blanch i Jové. Una combinació perfecta entre història, cultura i vi només per a ànimes aventureres.

6. Olis que marquen la diferència

Probablement molts no saben que l’oli és la joia de la dieta mediterrània pel seu alt contingut en greixos cardiosaludables, que té antioxidants i vitamines i que el millor és sempre el verge extra. Que l’oli és, en realitat, el suc de l’oliva, sense més additius, i que hi ha qui donaria el seu regne pel de primera premsada. Amb cinc denominacions d’origen d’olis a Catalunya, visitar les almàsseres us permetrà viatjar en una màquina del temps i descobrir molins perfectament conservats que conviuen amb la tecnologia més avantguardista. 
Hi ha plans per a tots els gustos: la Ruta Cicloturística de l’Oli a la Costa Daurada, els dinars entre les vinyes dels olis ecològics Fontclara, a l’Empordà, les Cooperatives Modernistes de la Terra Alta... Si podeu, que incloguin tastos: són tota una experiència! 

7. Cuina internacional arrelada al territori

Com a bon territori portuari, a Catalunya sempre han conviscut les més diverses cultures. Això no solament es nota en la seva cuina tradicional, amb nombroses referències a altres tradicions gastronòmiques, sinó en la gran quantitat d’establiments de cuina internacional que hi trobem arreu d’un territori que acull també totes les tendències de moda de les grans capitals del món. Sushi, brunch, pokes, cuina vegana, africana, llatina, europea, tacos, pizzes gurmet, cocteleria creativa i una àmplia gamma de cuines asiàtiques es donen cita a tots els racons de Catalunya.
No oblideu, a més, que l’estiu és època de markets, de festivals a l’aire lliure on regnen les food-tracks, la cuina de carrer d’arrel internacional, la música i les activitats familiars. N’hi ha per a tots els gustos, des de La Santa, a Santa Cristina d’Aro, o el White Summer, a Palamós, a més del All Those Food o Palo Alto, a Barcelona, entre d'altres.

8. Museus amb regust foodie!

Catalunya és plena de museus vinculats a la cultura de la gastronomia i els vins, que permeten conèixer les particularitats de productes íntimament arrelats als diferents territoris. Podeu començar pel Museu de la Pesca de Palamós (fins i tot gaudir d’una jornada de pesca!), continuar amb el Museu de la Xocolata a Barcelona, fer una parada al Museu del Vi de l’Espluga de Francolí (també n’hi ha un a Vilafranca del Penedès) i acabar a La Granadella, a Lleida, descobrint el Museu de l’Oli de Catalunya.
A banda dels museus, nombrosos artesans ofereixen visites guiades que us permetran conèixer productes únics i fins i tot elaborar-los amb les vostres mans. Alguns exemples? La Fageda, a Santa Pau (Girona), o la Casa de la Mel de Mel el Remei a Valls (Tarragona).

9. A la caça de bolets

Buscar bolets és una bona manera de conèixer els paisatges, pràcticament fusionant-vos-hi. Perquè més enllà de les possibilitats que ofereixen les grans ciutats a nivell gastronòmic i cultural, Catalunya és plena de boscos i muntanyes ideals per a recórrer caminant a la caça de bolets. Un cop acabats els deures, res millor que gaudir d’un bon esmorzar de forquilla amb indiscutible sabor local a qualsevol restaurant tradicional.
Malgrat que la tardor és l'època de bolets per excel·lència, també hi ha bolets d’estiu. Anar a trobar-los és una bona excusa per fer una excursió estiuenca, respirar aire pur i trobar els millors ous de reig, ceps, rossinyols, llores, lleteroles i cues de cavall, que són els principals bolets comestibles de la temporada. El Berguedà, el Ripollès o el Montseny són zones ideals si en voleu trobar els millors exemplars!

10. Tothom a la cuina!

Cuina per a solters, per a famílies, tailandesa, sopes, pastissos, paelles, vegetariana, sense gluten, sols, en grup o en parella… Qualsevol tipus de cuina que us vingui al cap la trobareu en alguna de les nombroses escoles que hi ha a tot Catalunya. A Barcelona, La Patente o Mireia Carbó tenen una oferta àmplia, mentre que a Girona hi trobem, entre d’altres, l’EspaiCuinarSa, però n'hi ha moltes més!
També els mercats municipals compten amb un bon grapat de tallers i activitats, des de cuina de reaprofitament a cuina per a joves. A més, conèixer els mercats de les diferents localitats sempre és una experiència: caminar entre productes deliciosos i fer un bon esmorzar festiu gaudint de l’efervescència d’aquests espais sempre plens de vida. El Mercat Central de Tarragona o el de la Boqueria, a Barcelona, són dos dels més actius.

 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat