Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Festival Clàssics 2022

  • Què fer, Festivals
  • Palau Robert, Dreta de l'Eixample
Samantha Hudson
Foto: Festival ClàssicsSamantha Hudson
Publicitat

Time Out diu

Samantha Hudson, Maria Arnal, La Veronal, Jordi Borràs i Eudald Espluga -entre d'altres- parlaran sobre la identitat

I tu, qui ets? Com et definiries? O prefereixes no fer-ho? Aquest any, al Festival Clàssics parlaran de la identitat, i ho enfocaran des de la metamorfosi. Amb xerrades, debats, una exposició, concerts i lectures en veu alta, se celebrarà el primer any del centenari Bernat Metge, que seguirà l'any que ve, abordant la immortalitat. Us destaquem els actes principals d'aquesta edició: alguns gratuïts, i d'altres, amb entrada, que podeu reservar aquí

Taula inaugural

Imagineu-vos una taula rodona: l’acte inaugural serà una conversa de sobretaula amb Samantha Hudson, la pastora Vanesa Freixa, la cantant Yolanda Sey i el refugiat afganès Ahmad Jan Nawzadi. A totes elles i ells la identitat els travessa de maneres diferents. Potser com a tu, o potser no. Sigui com sigui, en aquesta conversa posaran la identitat sobre la taula mentre el públic fa d’espia!

CCCB. 28 d'octubre. 18 h. 3 €.

Àngels o robots

En quina mesura la tecnologia impactarà la nostra identitat? Ens humanitza o ens deshumanitza? L’arqueòleg Eudald Carbonell i el filòsof Joan-Carles Mèlich parlaran sobre les identitats digitals que creem de nosaltres mateixos. Són diferents de la nostra identitat fora de la pantalla? 

Sala Beckett. 16 de novembre. 19 h. 3 €.

Fluir o fixar

De què serveix encasellar-nos en si som homes o dones? És útil per un mateix, o per als altres? L'escriptor Pol Guasch i el sociòleg i activista trans Miquel Missé parlaran al debat sobre com la societat binària, que només ens dona solucions estanques, és una cotilla que pot impedir-nos construir la nostra identitat de gènere.

Sala Beckett. 23 de novembre. 19 h. 3 €.

Subjecte o mercaderia

'Sigues tu mateix' segurament és l'eslògan identitari de les últimes generacions (o el que senten que se'ls ha imposat). Però com es fa, això de ser un mateix? Mentre els 'influencers' es pensen la resposta, Eudald Espluga, autor de 'No seas tú mismo', i l'escriptora Júlia Bacardit parlaran sobre com la societat de mercat t'obliga a tenir una identitat i vendre-la.

Sala Beckett. 22 de novembre, 19 h. 3 €.

Exposició de Jordi Borràs: Tots els colors del negre

“L’extrema dreta ha fet ús d’un discurs molt identitari, i amb aquesta exposició de material inèdit del fotògraf Jordi Borràs sobre moviments de l’extrema dreta ens volem apropar a això”, diu Abenoza. A més, les fotografies estaran acompanyades de texts de la periodista Núria Cadenes per explicar-ho.

Palau Robert. A partir del 20 de novembre. Gratis.

Quatre voltes rebels

Les vides de Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, Víctor Català i Maria Mercè Marçal són igual o més interessants que les seves novel·les. Dins del cicle Quatre Voltes Rebels es dedicarà una sessió a cada escriptora per parlar del seu univers literari en relació amb la seva identitat. També s’hi llegiran textos i hi haurà una improvisació musical!

Institució de les Lletres Catalanes. La Perla. 7, 14, 21 i 28 de novembre. 20 h. Gratis.

Concert de les Joventuts Musicals de Catalunya

La música té petites transformacions, que s’anomenen variacions. Les Joventuts Musicals de Catalunya i Joan Magrané interpretaran la Xacona de Bach, després amb les variacions de Pachelbel, i finalment les de Gerhard. També es recitaran sonets sobre Orfeu de Rilke, i també de Vinyoli i Bartra.

Monestir de Pedralbes. 12 de novembre. 20.30 h. 18 €.

Lectura dramatitzada: Confessions d'Agustí d'Hipona

Un dels hits del festival és la lectura dramatitzada amb Joan Carreras de les Confessions d’Agustí Hipona. “Els no creients podran connectar amb la idea de creure, perquè narra la vida d’Agustí, viscuda des de la sensualitat, i després, el seu trànsit a la fe, explicat amb tots els seus dilemes”, diu Abenoza. 

Sant Felip Neri. 10 de novembre. 20 h. 12 €.

Marató de lectura en viu: 'Les Metamorfosis' d'Ovidi

“Quan som adults, perdem l’hàbit de llegir en veu alta i ningú ens llegeix, com quan érem petits. Amb la marató lectora de Les Metamorfosis d’Ovidi volem recuperar la vivència de llegir com un exercici comunitari”, explica Sira Abenoza, directora del Festival. Tothom qui vulgui pot anar-hi, a escoltar o a llegir!

Jardins del Palau Robert, Llibreria Ona i Edifici Històric de la UB. 2, 3 i 4 de novembre. D'11 a 18 h.

La Veronal: 'Three Figures at the Base'

Un homenatge al tríptic enigmàtic i colpidor que Francis Bacon va presentar en 1944 sota el títol 'Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion'. Pensat com una instal·lació gestual, un enclavament immersiu d’aparicions o epifanies dinàmiques, Three Figures at the Base' converteix el mite de la transformació en un misteri, una litúrgia de la desorientació.

MNAC. 1 de desembre a les 21.30 h. 2 i 3 de desembre a les 20.30 h. 4 de desembre a les 19.30 h. 20 €.

El Cant de la Sibil·la amb Maria Arnal

Maria Arnal connectarà la veu ancestral amb la data còsmica del solstici, en un esdeveniment únic amb format inèdit. Un ritual catàrtic en què retrobar-nos i ressonar junts el dia més fosc de l’any.

Sant Felip Neri. 21 de desembre. 20 h. De 16 a 28 €.

Escrit per
Eugènia Güell

Detalls

Lloc web de l'esdeveniment
www.festivalclassics.cat/
Adreça
Palau Robert
Pg. de Gràcia, 107
Eixample
Barcelona
08008
Transport
Diagonal (M: L3-L5)

Dates i hores

0:00Tots els colors del negrePalau Robert Gratis
0:00Tots els colors del negrePalau Robert Gratis
0:00Tots els colors del negrePalau Robert Gratis
0:00Tots els colors del negrePalau Robert Gratis
0:00Tots els colors del negrePalau Robert Gratis
0:00Tots els colors del negrePalau Robert Gratis
0:00Tots els colors del negrePalau Robert Gratis
0:00Tots els colors del negrePalau Robert Gratis
0:00Tots els colors del negrePalau Robert Gratis
0:00Tots els colors del negrePalau Robert Gratis
Publicitat
També t'agradarà