Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ojalá Projects
Foto: Ojalá Projects

Ja coneixem els finalistes dels Premis Lluís Carulla i Francesc Candel

Atenció a aquests projectes i idees perquè ben aviat alguns d’ells rebran una dotació econòmica i un suport empresarial per part de la Fundació Carulla que els farà assolir el seu objectiu: transformar la societat catalana a través de les arts!

Time Out en col·laboració amb Fundació Carulla
Publicitat

Els grans canvis, les millors idees, els projectes que ho peten: tot neix d’un primer esbós i de pensaments espontanis que acaben tenint un recorregut exponencial. I aquest pot ser el cas dels 10 projectes finalistes per guanyar el Premi Lluís Carulla i el Premi Francesc Candel que otorga la Fundació Carulla. Enguany, han rebut gairebé 200 candidatures presentades pel Premi Lluís Carulla i un total de 26 candidatures presentades pel Premi Francesc Candel. Quina quantitat de bones accions que han nascut en l’últim any! Des de 2015 la Fundació Carulla ha atorgat a través del Premi Lluís Carulla un total de 500.000 € a 9 projectes i idees transformadores que els ha permès fer el salt i convertir-se en realitats empresarials, projectes culturals viables amb impacte i idees de negoci transformadores. I en el cas del Premi Francesc Candel, des del 2004 s’han premiat 43 projectes, als quals s’han atorgat 276.000 €. Voleu saber quins són els finalistes que opten a ser els següents a rebre aquesta ajuda per fer realitat el seu somni? Continueu llegint!

Projectes revolucionaris
Foto: Recòndit

Projectes revolucionaris

Biennalment, el Premi Carulla guardona en la categoria ‘projecte’ aquell millor projecte amb una planificació clara o que ja s’ha començat a implementar. És una categoria adreçada a persones i organitzacions amb una trajectòria professional reconeguda, que disposen d’un equip de treball i d’aliances prèvies i es premia amb 70.000 €, 60.000 € dels quals es destinen al desenvolupament del projecte i els 10.000 € restants a l’acompanyament de mentors culturals i empresarials durant dos anys. Els 4 finalistes d’aquesta categoria són MODUL. Centre Ecològic Cultural, un projecte que té com a objectiu construir un equipament cultural amb materials recuperats amb la participació dels veïns de barris amb grans desigualtats socials. Per ara, es troba en una fase avançada després d’haver consolidat una primera prova pilot a la zona de la Florida-Hospitalet de Llobregat, al barri de les Planes. Recòndit és un altre dels finalistes: es tracta d’un festival de música, estable i regular, en poblacions de menys de 2.000 habitants que vol combatre les desigualtats d’accés a la música que existeix entre petits municipis i grans ciutats. El 2022 s’ha fet amb èxit al Pla de l’Estany i volen replicar el model a altres territoris de Catalunya. Com a tercer finalista, art i disseny! Ojalá Projects: Artistes en Acollida vol aplicar aquestes dues disciplines per millorar els espais on viuen els infants i adolescents residents en centres d’acollida. I el quart finalista és tot un mar audiovisual: Filmpedia.cat. Es tracta d’una plataforma educativa de continguts audiovisuals en català, adaptats per complementar els currículums escolars, a través del 7è art. Vol ser el Netflix de l’educació! L’storytelling i els clips són el seu punt fort per enriquir els processos d’aprenentatge. 

Idees transformadores
Foto: La Nut

Idees transformadores

La idea és l’altra categoria en què el Premi Carulla premia biennalment i està destinada a propostes de projecte no formalitzades ni en funcionament, que encara no disposen de planificació clara ni aliances establertes. Adreçada a creadors culturals que encara no estan constituïdes o sense trajectòria, aquesta categoria es premia amb 30.000 €: 25.000 € són per a la incubació d’una idea cultural que plantegi solucions a una necessitat de la societat, i els 5.000 € restants es destinen a l’acompanyament de mentors culturals i empresarials durant un any. Els 3 finalistes d’enguany són Pixi.Click: una plataforma amb xips audiovisuals que vol educar i combatre l’ús excessiu de les pantalles i les noves tecnologies en infants. Protagonitzat per una titella molt eixerida, cada episodi aborda problemes derivats de les addiccions digitals com l’empatx digital, els trastorns del son o les fake news. L’altra finalista és La Nut, una influener cultural generada per ordinador que convidarà els joves als museus! En el seu primer any de vida espera arribar als 5 mil seguidors i celebrar dos esdeveniments en els mateixos museus: espais en què els joves són una part reduïda dels seus assistents, però que presenten propostes d’allò més diverses i interessants. I el tercer finalista és Perifèria Gold Battle: un projecte en què el rap i la cultura urbana són transformadors! A través d’activitats relacionades amb les competicions de freestyle, pretén generar espais i contextos que atreguin i motivin els joves, per apropar-los i connectar-los amb els educadors socials.

Art que sacseja la societat
Foto: Top Manta

Art que sacseja la societat

Pel que fa al Premi Francesc Candel, està centrat en l’impuls d’un projecte artístic que tingui com a finalitat la cohesió social, acollida, integració i inclusió de persones migrades i es premia amb una dotació econòmica de 15.000 €. Per primera vegada, la convocatòria s'ha adreçat a creadors i creadores amb experiència prèvia en el treball amb persones en situació de vulnerabilitat que proposin projectes inèdits, o bé, noves fases de projectes ja existents que suposin un salt qualitatiu i innovador. L'ús social del català és un requisit fonamental! Els 3 finalistes del premi són: SO(M)LAB - Laboratori de sonoritats compartides, un projecte que, a través de tallers radiofònics i musicals, proposa una formació artística i tècnica per a persones d’origen migrant usuàries dels serveis gratuïts de la Fundació Babel. L’altre projecte finalista és LA VEU DEL SILENCI - Projecte teatral amb joves migrants. Pujats a l’escenari i a través del teatre, pretenen fer visible la situació que viuen els menors i joves migrants sols i oferir-los eines de participació social. Trencaran estereotips i oferiran un espectacle final! I l’últim finalista és la Col·lecció de moda ètica Top Manta: un projecte d’investigació i experimentació artística que pretén crear una nova col·lecció de moda integral Top Manta i que serà 100% ètica i sostenible.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat